Στ. Κυμπουρόπουλος: Χρειαζόμαστε περισσότερη χρηματοδότηση για την κοινωνική συνοχή

Στ. Κυμπουρόπουλος: Χρειαζόμαστε περισσότερη χρηματοδότηση για την κοινωνική συνοχή

Την ανάγκη οικοδόμησης μιας «πραγματικής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Ένωσης, με περισσότερη χρηματοδότηση για την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, κατά τη παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού στο Στρασβούργο.

   Ανέφερε ότι, μέσα στο 2022, 95,3 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ αντιμετώπισαν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες της ΕΕ, όπως είπε, υπογραμμίζοντας πως «το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός αυτός παρέμεινε σταθερός τα δύο τελευταία χρόνια», κάτι το οποίο «αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και για την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

   «Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, δημιουργώντας ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», προσέθεσε και αναφέρθηκε σε σχετικές δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Γι' αυτό και χαίρομαι που κυβερνήσεις, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκαναν αυτό ακριβώς, αυξάνοντας το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους με στοχευμένα μέτρα», είπε.

   Επισήμανε, επίσης, ότι δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς και «τη φυλετική διάσταση της φτώχειας, αφού οι γυναίκες, αλλά κι οι νέοι διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας», αλλά και την ανάγκη στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, «μέσα από τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος, με καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση αλλά κι απαλλαγμένου από τη γραφειοκρατία».

   «Μόνο έτσι», προσέθεσε, «τους δίνουμε τη δυνατότητα να αντέξουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να δημιουργούν καλοπληρωμένες δουλειές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν αυτούς ακριβώς τους κινδύνους».

   Ωστόσο, όπως είπε, για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να διασφαλιστεί ότι «τα κράτη-μέλη θα εφαρμόσουν τα νομοθετικά επιτεύγματα αυτής της νομοθετικής περιόδου, όπως η Οδηγία για τον κατώτατο μισθό» και πρέπει «να είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι, ώστε χτίζοντας πάνω σ' αυτά τα επιτεύγματα να οικοδομήσουμε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ένωση με επαρκείς πόρους για την κοινωνική συνοχή».

   «Αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος για το κοινό μας ευρωπαϊκό project», όπως είπε, καταλήγοντας.