Στ. Κασσελάκης: Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω

Στ. Κασσελάκης: Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω

Η γνωστή παροιμία εξελίσσεται γρήγορα, αλλά σταθερά, στο νέο λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αλλιώς μπορούν να περιγραφούν οι οβιδιακές, καθημερινές, μεταλλάξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ; Με φόντο τις αριστερές business με τα αστακοκάραβα οι πιρουέτες πλέον «πέτυχαν» και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο κ. Κασσελάκης μίλησε για «λάθος νόμο για τις εταιρίες στο εξωτερικό», ενώ τον φωτογράφισε για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη επί των ημερών του.

Πρόκειται για τον νόμο σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών σε εταιρείες του εξωτερικού, για την οποία το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς επαίρονταν. Πίστευαν, όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, αφελώς, πως στα δίχτυα του νόμου θα πιάνονταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και πολιτικοί τους αντίπαλοι. Για όσους ξεχνούν, ελπίζουμε λίγοι, ήταν η περίοδος της τοξικής αντιπολίτευσης και του κυνηγιού μαγισσών. Έτσι πολιτεύτηκαν: Με στοχοποίηση των πολιτικών τους αντιπάλων και των οικογενειών τους.

Και τελικά, τι κατάφεραν; Να βρίσκονται απολογούμενοι, για όσα νομοθέτησαν. Ο κ. Κασσελάκης μπορεί να είπε πως ήταν λάθος ο νόμος Τσίπρα, όμως αυτός είναι εν ισχύ. Και έτσι θα κληθεί αργά ή γρήγορα να δώσει απαντήσεις. Ο ίδιος είχε έτοιμη την απάντηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Mega: «Θα δώσω εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη και θα πληρώσω το πρόστιμο».

Το ζήτημα είναι ουσιαστικό. Έστω ότι ο κ. Κασσελάκης λέει αλήθεια για το ότι δεν γνώριζε το νόμο του κ. Τσίπρα. Πώς διεκδικεί την αρχηγία ενός κόμματος για το οποίο αγνοεί τι νομοθέτησε; Την προχειρότητα και τη λογική «έλα μωρέ αδερφέ» την πλήρωσαν πολύ ακριβά οι Έλληνες πολίτες την περίοδο της περήφανης διαπραγμάτευσης των Μνημονίων και της φορολογικής λαίλαπας επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Έμαθαν, φαίνεται άλλωστε από τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Απευθυνόμενος, με τον αριστερόστροφο λαϊκισμό που τον διακρίνει, ο κ. Κασσελάκης είπε  στη δημοσιογράφο πως «δεν επιθυμώ να αρχειοθετηθώ». Πρώτον, ποιος τον ρώτησε; Δεύτερον, η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την υπόθεση αφού (εικάζουμε) εξετάσει όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης. Τα πολιτικά πρόσωπα, όπως όλοι οι πολίτες, δεν εκφράζουν την προτίμησή τους για το πώς θα μεταχειριστούν από τη δικαιοσύνη.

Μια Δικαιοσύνη που «σκύλεψε» όταν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόθεση Novartis, οι τηλεοπτικές άδειες αποτελούν κηλίδες στο σώμα της δημοκρατίας μας. Οδηγός για το τι πρέπει να αποφεύγει κάθε κυβέρνηση που σέβεται το Σύνταγμα και βεβαίως τον εαυτό της. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να χαρακτήρισε τις παραπάνω περιπτώσεις πρόσφατα ως «ατυχείς», βάζοντας ένα «αλλά» (είχαμε καλές προθέσεις είπε) όπως συνηθίζει άλλωστε όποιος δεν αγαπά την ευθύνη, όμως ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να ισχυριστεί την ίδια άγνοια.

Το γεγονός, δε, πως κάθε μέρα προκύπτει μια διαφορετική απάντηση από τον κ. Κασσσελάκη για τις εταιρείες στο εξωτερικό, δείχνει πως στο πολιτικό DNA της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι… πιρουέτες.

Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα σε όλο τους το μεγαλείο, τις χορευτικές ικανότητες του κ. Κασσελάκη, αλλά σίγουρα κάθε φορά που προσπαθεί να δώσει μια απάντηση για τις εταιρείες στο εξωτερικό, τόσο περισσότερα ερωτήματα δημιουργούνται.

Υπενθυμίζεται πως της χθεσινής συνέντευξης του κ. Κασσελάκη είχαν προηγηθεί εντελώς αντικρουόμενες απαντήσεις σε σχέση με το ίδιο ζήτημα! Την 1η Μαρτίου έλεγε ότι έχει μερίσματα και 12 μέρες μετά ότι δεν έχει. Είχε δηλώσει πως «έχω ακόμα μερίσματα χωρίς να είμαι στη διοίκηση» και πλέον ισχυρίζεται ότι έχει αποχωρήσει από τα αστακοκάραβα από το 2023. Πώς αλήθεια κάποιος εισπράττει μέρισμα αν δεν είναι μέτοχος σε μια εταιρεία; Άγνωστη, αλλά ενδιαφέρουσα παγκόσμια πατέντα.

Ασχέτως αν ισχύουν ή όχι όσα ακούγονται για τις εταιρείες του κ. Κασσελάκη, πως δηλαδή λέει ότι αποχώρησε από εταιρείες ένα χρόνο πριν, ενώ διατηρεί σχέση με αυτές, η όλη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει έναν, επιεικώς χαρακτηριζόμενο, ερασιτεχνισμό.

Ο οποίος κρατάει από τα χρόνια που θα «καταργούσαμε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο» και θα «χτυπάμε το νταούλι και οι αγορές θα χόρευαν». Ευτυχώς η κοινωνία έχει πάρει διαζύγιο με το κακό της παρελθόν. Ή αλλιώς, όπως λέει άλλη μία παροιμία, πάθαμε και μάθαμε.