Στ. Γκίκας: Η Τουρκία διεκδικεί – Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Eurokinissi
Eurokinissi

Στ. Γκίκας: Η Τουρκία διεκδικεί – Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Την απόλυτη αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων κατέστησε σαφή ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας από το βήμα των "Διαλόγων της Νισύρου 2025" κατά την διάρκεια παρέμβασής του την Παρασκευή (04/07).

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ.Γκίκας, "το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή φυλάσσει, επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορα. Έχει έναν στόλο από σκάφη τα οποία παλεύουν στην πρώτη γραμμή και έχουμε στα σκαριά ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η κυβερνητική Επιτροπή ανέθεσε στην Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του Υπερταμείου να τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς αυτό το πρόγραμμα και πολύ σύντομα, στα επόμενα 2 με 3 χρόνια θα έχουμε σύγχρονα συστήματα, καινούργια πλοία, συστήματα επιτηρήσεως, drones κλπ. ώστε να μπορούν τα στελέχη μας επιχειρησιακά να βρίσκονται σε μία καλύτερη κατάσταση. Άρα είμαστε αισιόδοξοι, στο σύντομο, στο προσεχές μέλλον, ότι θα έχουμε πολύ καλύτερες δυνατότητες".

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, ο κ.Γκίκας τόνισε ότι "οι προσφυγικές ροές είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε τώρα 10 χρόνια να εξελίσσεται. Εφέτος έχουμε την εξής ιδιομορφία, σε ό,τι αφορά τα ανατολικά σύνορα, υπάρχει μία μείωση της τάξης του 40% στο πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του '24. Αυτό ίσως οφείλεται βεβαίως στα καλύτερα επιχειρησιακά σχέδια στο πεδίο αλλά και στην καλύτερη συνεργασία που υπάρχει και πρέπει να το πούμε αυτό, με το αντίστοιχο Λιμενικό Σώμα στην τουρκική ακτή. Από εκεί και πέρα όμως έχουμε 260% αύξηση του μεταναστευτικού από την Βόρειο Αφρική. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και θεωρώ ότι πολύ σωστά ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να στείλει φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού με πλοίο υποστήριξης, ώστε σε συνεργασία πάντα με τις λιβυκές αρχές να αποτρέψει αυτό το παιχνίδι των διακινητών που βάζουν ανθρώπινες ζωές μέσα σε σαπιοκάραβα σε αυτό το μεγάλο ταξίδι. "

Όπως πρόσθεσε, "τα σκάφη αυτά δεν είναι βέβαια μόνον για το μεταναστευτικό. Το Λιμενικό Σώμα έχει μία πληθώρα έργων, συνεργάζεται με το Πολεμικό Ναυτικό, συνεργάζεται με τον Στρατό Ξηράς και με τα παρατηρητήρια μας. Το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια, με τα νέα συστήματα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη επιχειρησιακή δυνατότητα.

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο υφυπουργός σημείωσε ότι "από το 1963, από την εποχή εκείνην, βλέπουμε ότι η Τουρκία έχει μία διαρκή τάση να επεκτείνεται και να διεκδικεί ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί. Τώρα έχουμε το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας. Ποια είναι η αντίδραση της Ελλάδος; Η αντίδραση της Ελλάδας είναι ότι ασκεί εν τοις πράγμασι κυριαρχικά δικαιώματα, το έκανε πρόσφατα με τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και βεβαίως εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξηθεί σημαντικά η αποτρεπτική τους ικανότητα, η ισχύς της χώρας, ακριβώς για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτήν την επεκτατική διαρκή ρητορική, αναθεωρητική θα έλεγα, της Τουρκίας."

Τόνισε δε ότι "άρα ναι, έχουμε έναν δύσκολο γείτονα. Ναι, προσπαθούμε να συνεργαστούμε στα θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως είναι ο τουρισμός, βλέπετε τι γίνεται εδώ στα νησιά μας από Τούρκους επισκέπτες, καλοδεχούμενοι οι Τούρκοι πολίτες. Βεβαίως να υπάρχει μία τέτοια συνεργασία, σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, όμως, στα θέματα που έχουν να κάνουν με εθνική πολιτική, με εθνική κυριαρχία, εκεί η Ελλάδα είναι αμετακίνητη και ακριβώς επειδή είναι δύσκολος ο γείτονας, προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια. Παραδείγματος χάρη, ισχυροποιώντας τα μάλα, τις Ένοπλες Δυνάμεις." Σημείωσε δε ότι "το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή είναι έτοιμο. Τα τελευταία 10 χρόνια το Λιμενικό Σώμα έχει σώσει 260 χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο και σε άλλες θάλασσες τις ελληνικές, μετρημένες μία - μία και σέβεται απολύτως την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Σέβεται απολύτως τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και μετράνε ακριβώς τα αποτελέσματα, σώζοντας 260 χιλιάδες ζωές μέσα σε 10 χρόνια. Δεν νομίζω ότι άλλο Λιμενικό Σώμα στην Ευρώπη έχει σώσει τόσες ζωές."

Ειδικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νησιωτικότητας

Καταληκτικά ο κ.Γκίκας τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι η υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός ειδικού προγράμματος νησιωτικής πολιτικής που θα έχει ως αντικείμενο την αξιοποίηση πόρων που θα μπορούν να διοχετευτούν σε έργα στα νησιά μας είτε αυτά λέγονται λιμάνια, είτε έργα ενέργειας, κλπ.

Όπως είπε, "έχουμε μείνει πίσω με τα λιμάνια, όμως "υπάρχει ένα πρόγραμμα πολύ φιλόδοξο που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Με ενέργειες του Υπουργού μας του Βασίλη Κικίλια τρέχουν αυτήν τη στιγμή ακόμη περισσότερο οι διαγωνισμοί. Διακόσια εκατ. είναι από το πρόγραμμα Μεταφορές '21-'27, το ΕΣΠΑ δηλαδή και 100 εκατ. είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για έργα σε περίπου 40 λιμάνια νησιών μας, 21 εκ των οποίων τα έχουμε εντάξει στην Μονάδα Στρατηγικών Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Αν σε αυτά βάλετε και την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε για τα θέματα της λειψυδρίας, ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος 350 έργα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου αυτήν την στιγμή εκτελούνται από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Όπως είπε ο κ.Γκίκας χαρακτηριστικά για την Νίσυρο, "εγκρίναμε πρόσφατα ένα σημαντικό κονδύλι για την λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης".