Σκρέκας: Η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη

Σκρέκας: Η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη

Για τις σεισμικές έρευνες που ξεκίνησαν προκειμένου να εντοπιστούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα σε Ιωάννινα, Πελοπόννησο και Κρήτη,  αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, γνωστοποιώντας παράλληλα, όσον αφορά τα Ιωάννινα, ότι το γεωτρύπανο θα λειτουργήσει το 2023. 

Μιλώντας στο Open ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως «έχουμε δουλέψει μεθοδικά για τη διενέργεια των ερευνών για το φυσικό αέριο και να υπάρχουν γρήγορα αποτελέσματα» και εξήγησε ότι η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, εδώ και 1,5 χρόνο, για να γίνουν οι κατάλληλες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές μελέτες και να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε σήμερα να «τρέχουν» έρευνες σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

Ως προς την περιοχή των Ιωαννίνων, ανέφερε ότι το γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2023, «μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια μπορεί να έχουμε μια παραγωγική γεώτρηση», όπως επισήμανε ο υπουργός, εφόσον βέβαια τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

«Μιλάμε για ενεργειακή ανεξαρτησία»

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «η Ελλάδα μπορεί σε 3 χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη 10ετία».

Επίσης, ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε πως «δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σήμερα χάρη σε εισαγωγές και στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, αλλά κυρίως για ενεργειακή ανεξαρτησία!».

Σημείωσε δε ότι αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η Ελλάδα θα μπορεί να εξελιχτεί σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά.

Υπό την έννοια αυτή, πρόσθεσε, στα σχέδια είναι ήδη η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων και πρόσθεσε πως αυτό δεν θα αφορά μόνο το φυσικό αέριο, καθώς θα υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς και βιομεθανίου, αλλά και πράσινο υδρογόνο μεταγενέστερα.

«Κανένα ευρώ δεν θα μείνει αναξιοποίητο», ξεκαθάρισε ο Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε ακόμα:

Υδρογονάνθρακες: Πραγματικότητα, κίνδυνοι και υπερβολές

Handelsblatt: Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να ωφεληθεί από τα γιγάντια αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα