Σενάρια και διαψεύσεις για κάλπες τον Σεπτέμβριο, «ψίθυροι» για ανασχηματισμό

Σενάρια και διαψεύσεις για κάλπες τον Σεπτέμβριο, «ψίθυροι» για ανασχηματισμό

Εν αναμονή των ευρημάτων από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Η αίσθηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι η κυβέρνηση αρχίζει και ξεπερνάει τη δημοσκοπική κάμψη των τελευταίων μηνών. 

Το τετ α τετ στο Οβάλ Γραφείο, σε συνδυασμό με το πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έχουν κάνει τα κυβερνητικά στελέχη να χαμογελούν ξανά με ικανοποίηση, στην τελική ευθεία μάλιστα για τις εθνικές εκλογές. Την ίδια ώρα οι επίσημες διαψεύσεις των σεναρίων για κάλπες το φθινόπωρο καλά κρατούν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως να επιμένει στη λογική της εξωστρέφειας και της επαφής με τους πολίτες. Μια τακτική που ορισμένοι την ερμηνεύουν ως παράθυρο εκλογικού αιφνιδιασμού. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει σε στενούς του συνεργάτες ότι το προσεχές διάστημα θα επιμείνει στην επικοινωνία του κυβερνητικού έργου μέσα από στοχευμένες επισκέψεις ανά την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσει ταξίδια σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως τη Ροδόπη, τα Γιάννενα ενώ θα έχει συναντήσεις με πολίτες και σε γειτονιές του λεκανοπεδίου. Αποτελεί στρατηγική επιλογή του να μην κλειστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που το πρωθυπουργικό γραφείο ζητάει να το ακολουθήσουν και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. 

Η τακτική αυτή δίνει τροφή για σενάρια επίσπευσης των εθνικών εκλογών, κάνοντας ορισμένους να εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να «πατήσει το κουμπί» το ερχόμενο φθινόπωρο, σενάρια πάντως που συνομιλητές του τα διαψεύδουν με επιμονή. Όσοι μάλιστα ενστερνίζονται τις φθινοπωρινές κάλπες εντάσσουν σε αυτό τον σχεδιασμό και τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας που ανακοινώθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν στις 20 Αυγούστου θα δοθεί και τυπικά τέλος σε μία επώδυνη περίοδο για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για ενίσχυση των μέτρων στήριξης. Με άλλα λόγια οι υποστηρικτές του σεναρίου των εκλογών τον Σεπτέμβριο, θεωρούν ότι η λήξη της εποπτείας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολιτικό «όπλο» προκειμένου να ζητηθεί η ανανέωση της λαϊκής εντολής. 

Προς το παρόν όμως όλα αυτά διαψεύδονται επισήμως, με τον πρωθυπουργό να μην φαίνεται ότι έχει αλλάξει γνώμη από  τον σχεδιασμό του για εκλογές την άνοιξη του 2023. Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου πάντως βρίσκονται και εισηγήσεις για ανασχηματισμό, οι οποίες όμως μέχρι σήμερα δε φαίνεται να υιοθετούνται από τον πρωθυπουργό.  

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, συζητείται η αντικατάσταση μικρού αριθμού υπουργών με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί η δεξαμενή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με παράλληλη μείωση των εξωκοινοβουλευτικών. 

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι η πιθανότητα προκήρυξης εκλογών το φθινόπωρο αυτομάτως μειώνεται δραματικά.