Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε εμφανώς δυσχερή θέση βρίσκεται τα τελευταία 24ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με το ένα «χτύπημα» να διαδέχεται το άλλο. Τα ανήθικα επιδόματα έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να αναζητεί πολιτική διέξοδο. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν του το επιτρέπει, καθώς αυξάνονται με… γεωμετρική πρόοδο οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου.
Ήδη τέσσερις νυν και πρώην υπουργοί έχουν παραδεχτεί ότι έχουν εισπράξει χρήματα από το ελληνικό κράτος, με τον κ. Μάρδα αλλά και την Ρ. Αντωνοπούλου να διευκρινίζουν ότι (κατόπιν) εορτής θα τα επιστρέψουν. Να σημειωθεί ότι έχει φουντώσει η φημολογία πως κι άλλοι πρώην υπουργοί έχουν λάβει χρήματα.
Το αδιέξοδο Τσίπρα ήρθε να συμπληρώσει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για προανακριτική επιτροπή, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξάνθου και του αναπληρωτή του κ. Παύλου Πολάκη.
Ενδεικτική του πανικού του Μεγάρου Μαξίμου ήταν η απάντηση προς την Νέα Δημοκρατία, μέσω της οποίας αν και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα πουν «όχι» στην ψηφοφορία, καλωσορίζουν «εισηγητές της και τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν στην απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγουν των ευθυνών τους για το σκάνδαλο Novartis και να πείσουν τους πολίτες πως ''όλοι είμαστε ίδιοι''»!
Το αίτημα έρχεται μια μέρα μετά την βόμβα του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Geoffrey Pyatt, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς». Μάλιστα, κόλαφο αποτέλεσε για την κυβέρνηση η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, όταν μέσω non paper διέψευσαν τον Αμερικάνο πρέσβη, αλλά τους ξέφυγε ότι νωρίτερα είχε ποστάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την σχετική είδηση.
Κι όλα αυτά την ώρα που το μέτωπο Καμμένου παραμένει ανοιχτό. Υπενθυμίζεται ότι από την Πειραιώς έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Εξαιτίας της Τούρκικης προκλητικότητας η πρόταση αναβλήθηκε (προσωρινά). Σίγουρα, όμως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί και επισήμως.
Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί και προφανώς ζημιώνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η εξωτερική πολιτική. Το γεγονός ότι ο κ. Zaev βάζει κόκκινες γραμμές για το Σκοπιανό Σύνταγμα ουσιαστικά συνιστά μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι παραμένει ο αλυτρωτισμός της γείτονας.
Κατόπιν τούτων γίνεται εμφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αδιεξόδων. Προσωρινή λύση ίσως αποτελέσει ο επικείμενος ανασχηματισμός, ωστόσο κι αυτός δύσκολα θα διώξει τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου!