Συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, παρουσία Μητσοτάκη και Σίσι

Συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, παρουσία Μητσοτάκη και Σίσι

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. 

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος πρόκειται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη για στρατηγική συνεργασία, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τον πολιτικό τους συντονισμό για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

«Οι σχέσεις μας είναι παραδοσιακές και ιστορικές. Υπάρχει η βάση για να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση», δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. «Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να υπογράψουμε κοινή διακήρυξη για μια στρατηγική συνεργασία».

Μητσοτάκης Σίσι

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, οι δύο ηγέτες αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την κοινή τους θέση σχετικά με την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου για την προώθηση της ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Η μετανάστευση αναμένεται επίσης να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Αίγυπτο, μια χώρα 106 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι οικονομικές δυσχέρειες έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους στην απόφαση να μεταναστεύσουν.

Η Αίγυπτος έχει ουσιαστικά διακόψει τη ροή παράτυπης μετανάστευσης από τις βόρειες ακτές της από το 2016, ωστόσο τα ελληνικά νησιά της Κρήτης και της Γαύδου έχουν καταγράψει απότομη αύξηση στις αφίξεις μεταναστών, κυρίως από το Αφγανιστάν και την Αίγυπτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πέρυσι ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναβάθμιση των σχέσεων με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, η εκτελεστική της εξουσία ενέταξε την Αίγυπτο, παρά τις επικρίσεις για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη λίστα των «ασφαλών χωρών», στις οποίες μπορούν να επιστραφούν οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο.

Μητσοτάκης Σίσι

Νωρίτερα ο Αλ Σίσι είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο

«Η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατ εξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι τελικά όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποί εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα, η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες. Αυτή ωστόσο η υποδειγματική σχέση, κύριε Πρόεδρε, έχει ακόμη περιθώρια βελτιώσεως», τόνισε ο κ. Τασούλας απευθυνόμενος προς τον Αλ-Σίσι.

«Βλέποντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αντιλαμβανόμενος τις επόμενες συναντήσεις που θα έχετε στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πώς αυτό το περιθώριο βελτίωσης πιάνει μεγάλη γκάμα, μεγάλη θεματική όπως η ασφάλεια, όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και αξίζει τον κόπο όλα αυτά να ενταθούν και να κάνουν τη σχέση μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, ακόμη πιο γόνιμη» σημείωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:

«Ένα άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθούμε, κύριε Πρόεδρε, είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιφέρειά μας, στη γειτονιά μας, η οποία εμπνέει πολλές ανησυχίες και που ξέρω πως το ενδιαφέρον της χώρας σας, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή αυτή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης, ενδιαφέρεται για την επιστροφή των ομήρων, όπως και η δική μας χώρα. Ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός και όλες αυτές οι παραδοχές, όλες αυτές οι παράμετροι αξίζει να συμπεριληφθούν σε μια ανταλλαγή απόψεων για να δούμε πώς οι χώρες μας, που είναι αφοσιωμένες στις αρχές του ειρηνικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης, θα μπορέσουν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση στην ευρύτερη περιοχή μας».