Αν. Σαμαράς: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, όχι στην παράδοση (vid)

Αν. Σαμαράς: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, όχι στην παράδοση (vid)

Τη θέση του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και το Κυπριακό διατύπωσε εκ νέου ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω βίντεο  στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηκωστή «7 προεδρικά πορτραίτα».

Ο κ. Σαμάρας επανέλαβε ότι «δίχως την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πρόοδος στα ελληνοτουρκικά» και συμπλήρωσε πως «η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι ώστε να λυθούν ζητήματα Ελλάδας - Τουρκίας». 

«Κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά είναι παγιδευμένα στο άλυτο Κυπριακό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

«Το ξαναλέω λοιπόν, η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με την Τουρκία αφήνοντας πίσω μόνη της την Κύπρο. Οφείλω ως πρώην Πρωθυπουργός με αίσθημα πολιτικής ευθύνης να πω ότι η αιτία που δεν επιλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά ο ίδιος ο λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική. Η αντίληψη του πειρατή δηλαδή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα πως «η Άγκυρα δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και αντί να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου επιδιώκει να επιβάλει με διχοτομικά πολιτειακά μορφώματα τα τετελεσμένα της εισβολής».

«Βεβαίως και θέλουμε διάλογο, όχι όμως παράδοση. Θέλουμε διάλογο αλλά όχι την υπογραφή της λύσης των δυο κρατών. Αυτά να τα βγάλουν από το μυαλό τους και η Τουρκία και όποιοι άλλοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, όπως και το δίκαιο της θάλασσας. Θα πρέπει να γίνονται σεβαστά απ’ όλους και να γίνονται η βάση επίλυσης διαφορών όπως υπάρχει εθνική, ηθική και νομική υποχρέωση της Ελλάδος έναντι των Κυπρίων που καθορίζονται από τη συνθήκη εγγύησης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας», κατέληξε.

 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα