Τη σημασία της καλλιέργειας γνώσεων και δεξιοτήτων από τα πρώτα στάδια της μάθησης, σε συνδυασμό με την τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων και την ειδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, στο συνέδριο του Economist, με τίτλο: «29th Annual Government Roundtable - Walking steadily across a tightrope of uncertainty».
«Έχει τεθεί σοβαρή προτεραιότητα (σ.σ. από πλευράς υπουργείου Παιδείας), ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στο πώς θα μπορέσουν να παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες και ειδικές δυνατότητες που να τα οδηγεί να λύνουν προβλήματα και να απαντούν ερωτήματα», ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε ότι ο βασικός στόχος είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα μαθαίνει στα παιδιά πώς να μαθαίνουν. «Κάνουμε σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Η υπουργός αναφέρθηκε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα οποία από το 2019 έχουν ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα οποία τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, όπως τόνισε, «να κάνουν μαθήματα ρομποτικής, συνεργατικότητας, επιχειρηματικότητας, οδικής ασφάλειας, ενσυναίσθησης και συνεργασίας, θέματα για την καθημερινότητά τους».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την παρουσία της κυρίας Ζαχαράκη στο πάνελ με δύο νέους επιχειρηματίες, που, όπως είπε, προέρχονται από το ελληνικό δημόσιο σχολείο και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, υπογράμμισε τη σημασία των πρότζεκτ νεανικής επιχειρηματικότητας, τα οποία «δίνουν και καλλιεργούν γνώσεις στα παιδιά, ώστε να μπορέσουν αργότερα να κάνουν το δικό τους εγχείρημα».
Όσον αφορά την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, σημείωσε ότι αποτελεί βασικό στόχο «να συγκρατούμε τους επιστήμονες στην Ελλάδα» και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της λειτουργίας κέντρων καινοτομίας στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακόμη, η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «καίριο» τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό σε κρίσιμες ηλικίες, όπως είναι οι μαθητές της Γ' γυμνασίου, καθώς γίνονται γνώστες όλων των επιλογών επαγγελματικής σταδιοδρομίας, όπως είναι και η επαγγελματική εκπαίδευση και η σύνδεσή της με την έρευνα