Ρίξε μια ζαριά καλή…
Shutterstock
Shutterstock

Ρίξε μια ζαριά καλή…

Ο Κώστας Βίρβος, όταν έγραφε αυτούς τους στίχους, συμπύκνωνε σοφία αιώνων. Δεν είναι μόνο τύχη να σου προκύψει ένα γεγονός που δεν το έχεις προβλέψει και προγραμματίσει και το οποίο θα σε απογειώσει. Τύχη τελικά είναι και να μην καθίσει στραβή στη βραδιά σου. Δηλαδή, ενώ τα έχεις όλα οργανώσει στην εντέλεια, έρχεται ένα απρόοπτο συμβάν και σε καταστρέφει.

Πολλά τα παραδείγματα. Δηλαδή με την πολυπλοκότητα που έχουν πάρει όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, τύχη είναι και η απουσία ατυχίας. Χιλιάδες είναι οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου ένα άτυχο αρχικά γεγονός εξελίχθηκε σε σωτήριο. Έχασε το αεροπλάνο ή το τρένο, στενοχωρήθηκε, θύμωσε, αλλά γλίτωσε από το μοιραίο δυστύχημα που ακολούθησε.

Αμπελοφιλοσοφίες θα μου πει ο κουλτουριάρης αναγνώστης, αλλά επάνω σε αυτό το δίπολο τύχη/ατυχία έχουν φτιαχτεί ή καταστραφεί εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη. Μου έλεγε ο πατέρας μου την περίπτωση μεγαλοεισαγωγέα αποικιακών στη Θεσσαλονίκη ο οποίος έγινε πάμπλουτος όταν έκλεισε η διώρυγα του Σουέζ το 1956.

Έτυχε να τον βρει η κρίση με εκατοντάδες τόνους εμπορευμάτων στις αποθήκες του. Αυτός καθόταν και ο… Νάσερ δούλευε για την τσέπη του.

Θα μου πείτε πως η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και θα συμφωνήσω μαζί σας, υπό μια προϋπόθεση. Πως η ατυχία μπορεί να τους καταστρέψει. Συνεπώς, πάμε παρακάτω, πάμε «για άλλα». Εκτός αν θέλετε να ασχοληθούμε και με αυτούς που μονίμως χάνουν. Αυτούς που δεν κερδίζουν.

«Για μάς τα ντόρτια κι οι διπλές και γι' άλλους οι εξάρες», λέει το γνωστό αρχοντορεμπέτικο. Αυτοί είναι μια κατηγορία μόνοι τους και βρίσκονται εκτός θέματος σήμερα, λόγω εορταστικής ημέρας.

Τέτοια ημέρα καλόν είναι να βλέπουμε το ποτήρι πάντα μισογεμάτο, αν δεν είναι εντελώς γεμάτο. Η δύναμη, το κουράγιο, η αισιοδοξία, ας κυριαρχεί και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευχάριστες. Με ένα γύρισμα της τύχης μπορεί να γίνουν. Άλλοι την τύχη την αποκαλούν θαύμα. Αν το αναλύσουμε, μπορεί να καταλήξουμε πως λέμε το ίδιο πράγμα.

Έρχεται κάτι από κάπου και αλλάζει τη ζωή μας. Φεύγουμε μπροστά, χωρίς να ψάχνουμε το γιατί. Διότι η έλευση της τύχης δεν έχει λογική ερμηνεία.

Απόδειξη του πόσο εδραιωμένη είναι η αίσθηση της τύχης, είναι ο πρωτοχρονιάτικος τζόγος. Όσοι παίζουν, θέλουν να πάρουν ένα μήνυμα αν τον καινούργιο χρόνο θα είναι τυχεροί. Τουλάχιστον αυτό λέει το έθιμο και για να κρατεί καλά, πάει να πει ότι για πολλούς αποτελεί ένα σημάδι που τους ακολουθεί για δώδεκα μήνες.

Θυμάμαι, από τα παλιότερα χρόνια, με τι ευτυχία εγκατέλειπαν την πρωτοχρονιάτικη τσόχα οι κερδισμένοι, όχι γιατί κέρδισαν, αλλά γιατί κέρδισαν αυτό το συγκεκριμένο βράδυ. Και πώς προστάτευαν τη ρέντα τους από ανεπιθύμητες παρουσίες δίπλα τους.

«Φύγε, βαριά είναι η σκιά σου», έλεγαν αυστηρά και μέχρι παρεξηγήσεως, μην τυχόν και αλλάξει το φύλλο. Τα θυμάμαι και γελώ, αλλά υποθέτω θα ακούγονται και στις μέρες μας.

Ολόκληρο κεφάλαιο αποτελεί το λεγόμενο «γούρι», αλλά αυτό το θέμα θα το αναπτύξω άλλη φορά και ενδελεχώς, διότι είναι η γέφυρα που οδηγεί από την τύχη στην πρόληψη.

Πάντως, εύχομαι σε όλες και σε όλους πρωτίστως καλά κέρδη και πολλή τύχη. Καλή χρονιά, αίσιον και ευτυχές το 2024 σε εσάς και στις οικογένειές σας!