Ομολόγησε ο Φρ. Τζόρτζι  - Τι είπε για Καϊλή και ΜΚΟ
Shutterstock
Shutterstock

Ομολόγησε ο Φρ. Τζόρτζι - Τι είπε για Καϊλή και ΜΚΟ

Ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέτσκο Τζόρτζι, όπως μεταδίδουν οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica.

Κατά τη χθεσινή του ακρόαση ενώπιων των βελγικών δικαστικών αρχών, ο Τζόρτζι ομολόγησε ενώπιον του επικεφαλής της έρευνας, του εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Κλεζ, ότι ήταν μέλος οργάνωσης η οποία είχε διασυνδέσεις τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

H ιταλική Repubblica αναφέρει ότι «ο Τζόρτζι κατέρρευσε μπροστά από τον εισαγγελέα, ομολόγησε ότι λειτούργησε παρανόμως και ζήτησε συγγνώμη».

 «Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα»

«Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα» φέρεται να είπε από την πλευρά του ο Φρ. Τζόρτζι, σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, που επικαλείται η εφημερίδα La Repubblica.

Εκτός από τα χρήματα, στα έγγραφα αναφέρονται και μια σειρά από «δώρα» που φέρονται να λάμβαναν οι εμπλεκόμενοι. Κάποια από τα στοιχεία, ωστόσο, φαίνεται πως προήλθαν από τον ίδιο τον Τζόρτζι, μέσω της παρακολούθησης των τηλεφωνικών του συνομιλιών.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ο Φρ. Τζόρτζι προσπάθησε να υπερασπιστεί τη σύντροφό του, παρά τις φήμες ότι εκείνη υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που τη θέλουν να αποδίδει σε εκείνον το φταίξιμο για όσα έχουν συμβεί.

Σύμφωνα με τη Le Soir, ο ίδιος ομολόγησε ενώπιον του επικεφαλής της έρευνας, του εισαγγελέα διαφθοράς Μάικλ Κλέις, ότι ήταν μέλος οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.

Στην απολογία του φέρεται, επίσης, να επιβεβαιώνει ότι ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης. Ο δικηγόρος του Παντζέρι, πάντως, στο ερώτημα της Le Soir μετά την απολογία του, απάντησε ότι «δεν έχει τέτοια πληροφορία.

Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανυπόστατο, καθώς δεν έχουμε πρόσβαση στο έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας».

Όπως αναφέρει από την πλευρά της η La Repubblica, ο Φρ. Τζόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να είπε στους δικαστές «ελευθερώστε τη σύντροφό μου».

«Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» ήταν οι λέξεις, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα που χρησιμοποίησε ο για να επιβεβαιώσει την εμπλοκή του. «Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος» προσθέτει η La Reppublica.

Ο δικηγόρος του Π. Παντσέρι ωστόσο, ο Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη "Soir", απαντά ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.

«Καίει» άλλους δύο ευρωβουλευτές

Οι ομολογίες του Φ. Τζόρτζι φέρεται ότι «καίνε» δύο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών: το Βέλγο Μάρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Φ. Τζόρτζι.

Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

Τέλος, ο Φ. Τζόρτζι φαίνεται να αποενοχοποιεί τη βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς δηλώνει ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Π. Παντσέρι.

Έρευνα από το 2021 για «παρέμβαση ξένης δύναμης»

Η έρευνα είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2021 από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου για «παρέμβαση ξένης δύναμης στη χώρα». Οι κρατικές υπηρεσίες του Βελγίου άρχισαν να παρακολουθούν τηλέφωνα υπόπτων επί σειρά μηνών και όταν συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία τότε, η υπόθεση έφτασε στον αρμόδιο εισαγγελέα. 

Σύμφωνα με τις Le Soir και Knack, η κρατική ασφάλεια του Βελγίου φέρεται να συνεργάστηκε με άλλες πέντε μυστικές υπηρεσίες από ευρωπαϊκές χώρες. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας ανέφερε ότι πάνω από μία χώρα εμπλέκεται στην υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ήδη στο κάδρο έχει μπει και το Μαρόκο. 

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη 

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στις φυλακές του Χάρεν, στις Βρυξέλλες, έως και τις 22 Δεκεμβρίου, καθώς έλαβε προθεσμία να απολογηθεί για την υπόθεση Qatargate λόγω της απεργίας συνδικάτου αστυνομικών υπαλλήλων των γυναικείων φυλακών εξαιτίας της οποίας δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της από τις φυλακές στο προδικαστικό συμβούλιο. 

Αντίθετα, οι τρεις συγκατηγορούμενοί της, συμπεριλαμβανομένου και του Ιταλού συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έδωσαν το παρών.

H βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει για έναν μήνα την προφυλάκιση του FG, Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως ανέφερε ο συνήγορός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Υπό κράτηση παραμένει και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής του S&D, PP, δηλαδή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι ενώ, ο NFT, Νικόλο Φίγκα Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», αποφυλακίζεται αλλά με την υποχρέωση να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.  

Διαβάστε ακόμα:

Πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι