Putin: Αρνείται κάθε επικοινωνία με Erdogan

Putin: Αρνείται κάθε επικοινωνία με Erdogan

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογο του Recep Tayyip Erdogan, καθώς η Άγκυρα δεν επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Yuri Ushakov.

"Παρατηρούμε την απροθυμία της Τουρκίας να ζητήσει μια απλή συγγνώμη για το περιστατικό (σ.σ. κατάρριψης του αεροσκάφους)", απάντησε ο Ουσάκοφ σε ερώτηση γιατί ο Putin αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον Ερντογάν.

Ο Ushakov σημείωσε πως το Κρεμλίνο παρέλαβε αίτημα από την Άγκυρα για μια πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου και πρόσθεσε πως ο Putin θα ενημερωθεί αργότερα σήμερα για το εν λόγω αίτημα.

"Θα ήθελα να συναντήσω τον Putin τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι για να μιλήσουμε", δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Erdogan. "Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας", υπογράμμισε.

Παράλληλα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας αρχίζει να συμπεριφέρεται "με νευρικότητα", έπειτα από τον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας εναντίον αυτοκινητοπομπών "τρομοκρατών" που μεταφέρουν κλεμμένο πετρέλαιο στη Συρία.

 

S. Lavrov: Η Ρωσία θα επαναφέρει την βίζα για την Τουρκία από 1η Ιανουάριου

Η Ρωσία θα επαναφέρει τη χρήση βίζας για τα ταξίδια πολιτών της Τουρκίας και της Ρωσίας από την μία χώρα στην άλλη από 1η Ιανουαρίου.

Η Τουρκία «ξεπέρασε τα όρια» με την κατάρριψη, την Τρίτη, ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ένα συμβάν που οδήγησε στον θάνατο δύο Ρώσων στρατιωτικών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov.

«Πιστεύουμε πως οι τουρκικές αρχές ξεπέρασαν τα όρια αυτού που είναι αποδεκτό και κινδυνεύουν να φέρουν την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση από την άποψη των εθνικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα», είπε.

«Η Ρωσία (...) θα συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στη Συρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Lavrov πριν από τη συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του Walid Mouallem.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε την Τρίτη ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-24 που επέστρεφε από αποστολή μάχης κοντά στη μεθόριο με τη Συρία. Η Τουρκία υποστηρίζει πως το αεροπλάνο εισήλθε στον εναέριο χώρο της και πως προειδοποιήθηκε «δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά», ενώ η Μόσχα δηλώνει πως το αεροπλάνο πετούσε πάνω από το συριακό έδαφος και δεν έλαβε καμία προειδοποίηση προτού χτυπηθεί.

Ένας πιλότος σκοτώθηκε ενώ έπεφτε με το αλεξίπτωτό του και ο άλλος διασώθηκε έπειτα από ειδική επιχείρηση που πραγματοποίησαν από κοινού οι ειδικές ρωσικές και συριακές δυνάμεις. Μια πρώτη επιχείρηση [για τη διάσωση των πιλότων] με ελικόπτερο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ρώσος στρατιώτης.

Πρόεδρος ρωσικής Δούμας: Η Μόσχα έχει το δικαίωμα να απαντήσει στρατιωτικά 

Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν.

"Πρόκειται για μια εκούσια δολοφονία των στρατιωτών μας και αυτή η πράξη πρέπει να τιμωρηθεί", δήλωσε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό της Ρουμανίας Digi24, μιλώντας στα ρωσικά με μετάφραση στα ρουμανικά.

"Γνωρίζουμε αυτούς που το έκαναν και πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιουσύνη. Την ίδια στιγμή, η απάντηση της ρωσικής πλευράς θα ευθυγραμμιστεί απόλυτα με το διεθνές δίκαιο. Και πέρα αυτό, η Ρωσία έχει επίσης το δικαίωμα στρατιωτικής απάντησης", πρόσθεσε ο Ναρίσκιν.

Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας τόνισε πως ενώ τα οικονομικά μέτρα ενάντια στην Τουρκίας σχεδιάζονται, η Μόσχα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της για να θωρακίσει την ασφάλεια των ρωσικών αεροσκαφών.

"Η Ρωσία μάχεται ενάντια σε τρομοκράτες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και περιμένει αλληλεγγύη και πραγματική υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα, παρά τους ατέρμονους αστήρικτους ισχυρισμούς", τόνισε ο Ναρίσκιν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ