Πως «χτίζει» ο Κυρ. Μητσοτάκης το υπουργικό του συμβούλιο

Πως «χτίζει» ο Κυρ. Μητσοτάκης το υπουργικό του συμβούλιο

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και όμως ο πραγματικός “αντίπαλος” του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Αργά ή γρήγορα οι πολιτικοί “λογαριασμοί” των δυο τους θα κλείσουν και σύμφωνα με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα πιθανότατα ο πρόεδρος της ΝΔ σε μερικούς μήνες από σήμερα θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Εκεί θα αρχίσουν τα δύσκολα για τον κ.Μητσοτάκη, μια και χρόνος για καθυστερήσεις δε θα υπάρχει. Η ανοχή των πολιτών προς την νέα κυβέρνηση θα είναι μηδενική, καθώς η τετραετής θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα απαιτεί γρήγορες κινήσεις για την αλλαγή του κλίματος ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας.

Η παραπάνω εκτίμηση , σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, κυριαρχεί στις αναλύσεις του στενού επιτελείου του κ.Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να κάνει ήδη τις πρώτες σκέψεις του τόσο για την συγκρότηση του υπουργικού του συμβουλίου όσο και τον τρόπο άσκησης της διακυβέρνησης. Εκπλήξεις με πρόσωπα ακόμα και εκτός ΝΔ, καταργήσεις κυβερνητικών θέσεων και πολλές συγχωνεύσεις υπουργικών χαρτοφυλακίων περιλαμβάνει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως τουλάχιστον αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Σκέψεις που αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου προγράμματος , το οποίο διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι λίγοι εντός του στενού πυρήνα συνεργατών του κ.Μητσοτάκη που εκτιμούν ότι o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη καταλήξει στο βασικό πλαίσιο της δομής του υπουργικού του συμβουλίου. Όπως είναι άλλωστε εδώ και μερικούς μήνες γνωστό, το νομοσχέδιο για το νέο κυβερνητικό σχήμα και συνολικά για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκηση θα είναι ένα από τα πρώτα σχέδια νόμου που θα ψηφιστούν εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτική των προθέσεων του προέδρου της ΝΔ είναι η φράση που συνηθίζει να αναφέρει σε συνομιλητές του: “Ένας καλός υπουργός δεν σημαίνει πως είναι καλός σε όλα τα υπουργεία”. Μία φράση, η οποία αποτυπώνει με καθαρό τρόπο την σταθερή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι βασικό κριτήριο για την είσοδο ενός στελέχους στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι η άμεση συνάφεια του με το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου που θα κληθεί να αναλάβει.

Η λογική του “όλοι για όλα” δεν βρίσκεται στα κριτήρια επιλογής του κ.Μητσοτάκη , ο οποίος επιμένει στη λογική της εξειδίκευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Μητσοτάκης επεξεργάζεται μοντέλα διακυβέρνησης που έχουν υλοποιηθεί σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και τα οποία έχουν λειτουργήσει με τρόπο γρήγορο και κυρίως αποτελεσματικό για τους πολίτες, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη γραφειοκρατία και τα περιττά κρατικά έξοδα.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 , σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντιζε να δώσει το περίγραμμα του υπουργικού του συμβουλίου, όπως εκείνος το οραματίζεται:

- Θα είναι ολιγομελές

- Δε θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί

- Υπουργεία δε θα έχουν κανέναν ή μόλις έναν υφυπουργό

- Χαρτοφυλάκια θα συγχωνευθούν.

Πριν από μία εβδομάδα μάλιστα στην γαλλική εφημερίδα Figaro αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα και στα πρόσωπα που θα θελήσει να συμπεριλάβει στους υπουργικούς του σχεδιασμούς. «Θα κυβερνήσω με τους ανθρώπους της γενιάς μου. Και θα κάνουμε άνοιγμα και σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και μέλη άλλων πολιτικών χώρων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.