Γιατί το σκάνδαλο του Κατάρ ήταν αναπόφευκτο
Eurokinissi
Eurokinissi
Politico

Γιατί το σκάνδαλο του Κατάρ ήταν αναπόφευκτο

Ως ένα σκάνδαλο που όλοι έβλεπαν να έρχεται, χαρακτηρίζει το Qatargate σε ανάλυσή του το Politico. Όπως αναφέρει, οι υπέρμαχοι της διαφάνειας προειδοποιούσαν για χαλαρούς κανόνες και ακόμη πιο χαλαρή επιβολή τους στο Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου αντιστέκονται σε προτάσεις να ρίξουν φως στο έργο τους, απορρίπτοντας τα περί έλλειψης επιβολής των κανόνων που ήδη ισχύουν ενώ ταυτόχρονα επωφελούνται από ιδιαίτερα προνόμια.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ακαθάριστο μισθό περίπου 9.400 ευρώ, αλλά τους επιτρέπεται επίσης να κατέχουν δεύτερη και τρίτη και τέταρτη... θέση εργασίας. Και περίπου το ένα τέταρτο των ευρωβουλευτών κάνει ακριβώς αυτό, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΕ του 2021 της Διεθνούς Διαφάνειας. 

Αυτό, σημείωσε η Διεθνής Διαφάνεια, ανοίγει την πόρτα σε κάθε είδους σύγκρουση συμφερόντων. 

Πέρα από τους μισθούς τους, οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα ταξιδιού 4.700 ευρώ και «επίδομα γενικών δαπανών» 4.800 ευρώ. Τον Οκτώβριο, η ηγεσία του Κοινοβουλίου ψήφισε να μην απαιτείται πλέον από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν αποδείξεις για τα χρήματα που ξόδεψαν. 

Οι ευρωβουλευτές αντιστάθηκαν επίσης στις εκκλήσεις να αναφέρουν όλες τις συναντήσεις τους με εξωτερικούς λομπίστες. Επιπλέον, οι λεγόμενες ομάδες φιλίας - που συχνά λειτουργούν από πρεσβείες ξένων χωρών και ομάδες συμφερόντων - δημιουργούν ένα πρόθυμο κοινό για να λάβει προνόμια και προπαγάνδα.

Επιπλέον το Κοινοβούλιο έχει έναν Κώδικα Δεοντολογίας που περιγράφει λεπτομερώς τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι ευρωβουλευτές, ωστόσο η επιτροπή των ευρωβουλευτών που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή των κανόνων, συχνά δεν το κάνει. 

«Αποδεικνύεται ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ένα σύστημα αυτορρύθμισης που βασίζεται σε εθελοντικές προσπάθειες, το οποίο σαφώς δεν ήταν αρκετό» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κροο.