Ποιος ξεχνά και ποιος θυμάται
Eurokinnisi
Eurokinnisi

Ποιος ξεχνά και ποιος θυμάται

Ενώ απομένουν ελάχιστα 24ωρα έως την Κυριακή των εκλογών, αναρωτιέμαι εάν έχουμε αποφασίσει να προσέλθουμε στην κάλπη βασιζόμενοι στη συλλογική μας μνήμη ή στη λήθη.

Αυτή είναι μια ελαφρώς διαφορετική ανάγνωση του θεμελιώδους ζητήματος που θέτουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, δηλαδή για το εάν με την ψήφο μας θα ωθήσουμε την πατρίδα μπροστά ή θα την αφήσουμε να κατρακυλήσει στις αβέβαιες, εθνικά επικίνδυνες ατραπούς του χθες.

Στην πολιτική παραφιλολογία ακούμε συχνά το κλισέ «ο λαός εύκολα ξεχνά» -ιδιαίτερα τις επώδυνες περιπέτειες που βίωσε στο παρελθόν. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αυτό λέγεται τυχαία ή χωρίς μια κρυφή ιδιοτέλεια, προφανώς από εκείνους οι οποίοι εξυπηρετούνται από τέτοιου είδους «επιδημίες αμνησίας».

Οι οποίες συνήθως παραπέμπουν στην υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών και την αντιμετώπισή τους σαν εύκολα χειραγωγούμενη μάζα. Πιστεύω όμως ότι ο υπεύθυνος και σοβαρός πολιτικός, όπως και η υπεύθυνη, σοβαρή παράταξη, έχουν καθήκον να σέβονται το παρελθόν. Διότι τα πεπραγμένα του καθενός μας, οι επιτυχίες και οι αστοχίες του, είναι αυτά που προοιωνίζονται το μέλλον. Από την άποψη αυτή, το περιβόητο «διακύβευμα» των εκλογών αφορά στο ποια πολιτική δύναμη πχ μειώνει φόρους και εισφορές, επειδή αυτό προβλέπει το πρόταγμά της για την υγιή, δίκαιη ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας. Και, αντίστοιχα, ποιο κόμμα έχει κρυφή ατζέντα για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, την εχθροπάθεια για τις επενδύσεις και την καθήλωση σε ξεπερασμένα, ιδεοληπτικά μοντέλα για την οικονομία και την κοινωνία.

Το ποιος είναι ποιος το ξέρουμε καλά πλέον όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, εξάλλου είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε κάθε απορία σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ (αν νοείται κάτι τέτοιο για το συγκεκριμένο κόμμα) στη διάρκεια της περιόδου 2015-2019. Κι επειδή είμαι βέβαιος πως ο κόσμος εκεί έξω θυμάται πολύ καλά τη φορολογική αφαίμαξη, τον ΕΝΦΙΑ που ο κ. Τσίπρας θα καταργούσε, τις κωλοτούμπες και τις αλλεπάλληλες, πικρές διαψεύσεις όλων των προεκλογικών εξαγγελιών του.

Ωστόσο, μετά από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες εκλογές, υλοποιήθηκαν σχεδόν όλες οι δεσμεύσεις μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί λιγότερους φόρους και εισφορές, με παράλληλη αύξηση των θέσεων εργασίας, στήριξη των οικονομικά ευάλωτων και έμπρακτη ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα, αφ' ότου η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε 50 διαφορετικούς φόρους, ανακουφίζοντας τους Έλληνες φορολογούμενους από βάρη συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Και, οριστικά, μάλιστα, όχι με τα «δημιουργικά οικονομικά» των λαϊκίστικων κυβερνήσεων που ξέρουν να βρίσκουν προφάσεις αντί για βιώσιμες λύσεις.

Επίσης, περιορίσαμε δραστικά τον ΕΝΦΙΑ, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης και τη φορολόγηση της γονικής παροχής, φροντίσαμε τους χαμηλόμισθους και ανεβάσαμε τον βασικό μισθό κατά 20%. Παρά τις εξαγγελίες του ο κ. Τσίπρας περί «751» κ.λπ, τον άφησε στα 650 ευρώ. Εμείς τον αυξήσαμε στα 780 και στοχεύουμε στα 950 ευρώ, το συντομότερο δυνατόν. Επίσης, ήδη από τις πρώτες σελίδες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, προβλέπεται η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% -από τα 1.170 στα 1.500 ευρώ- στη διάρκεια της περιόδου 2023-2027. Και, βέβαια, σε ό,τι αφορά στις απολαβές των συνταξιούχων, επί Νέας Δημοκρατίας επετεύχθη η πρώτη αύξηση, σχεδόν κατά 8%, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια περικοπών και λιτότητας. Ίσως όμως το πλέον σημαντικό, είναι ότι με την ευρύτερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρήσαμε στη λειτουργία του κράτους -κυρίως με την ψηφιοποίηση και την πάταξη της γραφειοκρατίας- κατορθώσαμε να προσελκύσουμε πολλαπλάσιες επενδύσεις και να ανεβάσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δημιουργώντας πάνω από 300.000 καινούργιες θέσεις εργασίας.

Εντούτοις, τα προηγούμενα αποτυπώνουν μόνο μία όψη, ενός μόνο από τους πέντε άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα εποχή που ανοίγεται για την Ελλάδα μετά από τις εκλογές, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτός από την οικονομία, το πρόγραμμά μας προδιαγράφει με ενάργεια -και κοστολογημένο ως το τελευταίο λεπτό- τη στρατηγική μας για την κοινωνία, την πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα, την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, αλλά και τη θωράκιση, στον μέγιστο βαθμό, της εθνικής άμυνας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Για όλα αυτά, το ζητούμενο για το αύριο της πατρίδας και των παιδιών μας, δεν μπορούν να είναι οι ερασιτεχνικοί πειραματισμοί, με «Δήμητρες» και παράλληλα συστήματα πληρωμών, με περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών, με εγκατάλειψη των εθνικών συνόρων στην τύχη τους -ή ακόμη και με εξ ορισμού θνησιγενή σχήματα, όπως οι κυβερνήσεις «ηττημένων», «ανοχής» κ.λπ. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση αυτοδύναμη, από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, της μόνης πολιτικής παράταξης που διαθέτει ένα υγιές και ρεαλιστικό όραμα για την Ελλάδα!

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι υποψήφιος Bουλευτής Νοτίου Τομέα Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία και Γραμματέας Προγράμματος του κόμματος.