Πήραμε γρήγορα αποφάσεις, ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη
Κυρ. Μητσοτάκης στο Brookings

Πήραμε γρήγορα αποφάσεις, ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη

Στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο think tank "Brookings", υπογραμμίζοντας ως σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων στο πολιτικό σύστημα, καθώς και την αλλαγή της εικόνας της στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στους βασικούς άξονες της διαχείρισης της κρίσης του Covid-19 , ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πείσαμε τους πολίτες για την ανάγκη λήψης μέτρων γιατί επικοινωνήσαμε σωστά από την πρώτη στιγμή την κατάσταση με την πανδημία και αξιοποιήσαμε ανθρώπους με μεγάλη αξιοπιστία, ή που απέκτησαν στην πορεία μεγάλη αξιοπιστία. Χαρακτήρισε, δε ενθαρρυντικό ότι είδαμε τους ανθρώπους να εμπιστεύονται ξανά τους ειδικούς.

Τα μοντέλα μας δείχνουν πως αν είχαμε καθυστερήσει στη λήψη μέτρων η καμπύλη της επιδημίας θα ήταν τελείως διαφορετική, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως όταν έλαβε τις πρώτες αποφάσεις (όπως την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων) υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις.

Όπως είπε, αφότου ενημερώθηκε ο ίδιος για την κατάσταση από τους ειδικούς κατάλαβε ότι το lockdown ήταν αναπόφευκτο και αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να γίνει γρηγορότερα παρά αργότερα. 

Παράλληλα, υπήρξε διαρκής ενημέρωση των πολιτών, συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ο επικεφαλής Λοιμωξιολόγος της χώρας έβγαινε κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα και εξηγούσε τι συμβαίνει, ενώ χαρακτήρισε γενικότερα την κατάσταση ως μια «εκπαιδευτική» εμπειρία. 

Το σημαντικό ήταν ότι οι πολίτες κατάλαβαν εξαρχής πως τα μέτρα ήταν για τους ίδιους, για να προστατεύσουμε τις ζωές τους που είναι θεμελιώδες σημείο του Συντάγματος, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι υπήρξε μεγάλη αποδοχή των μέτρων, παραπάνω και από 80% όπως έδειξαν δημοσκοπήσεις, ενώ κάποιες στιγμές μάλιστα μας ζητούσαν και αυστηρότερα μέτρα.

Το στοιχείο της κοινωνικής εμπιστοσύνης ήταν πολύ σημαντικό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, το είχαμε χάσει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και η πανδημία ήταν μια ευκαιρία για να το ανακτήσουμε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι επιλέξαμε να μην χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές ανίχνευσης των κρουσμάτων, γιατί δεν θεωρήσαμε ότι είναι αποδοτικό. Αντίθετα, εστιάσαμε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, είπε, προσθέτοντας ότι το γεγονός πως ενεργήσαμε τόσο γρήγορα με τα μέτρα μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε εκτεταμένη ιχνηλάτηση.

Είναι σημαντικό ότι μετά από τόσα χρόνια ο κόσμος εμπιστεύτηκε το κράτος ξανά, τόνισε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η εμπιστοσύνη που χτίσαμε θα είναι πολύ χρήσιμη και για την επόμενη φάση όπου προχωράμε τώρα.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στον τουρισμό, λέγοντας πως είναι ένα θέμα που εξετάσαμε λεπτομερώς και είμαι αισιόδοξος ότι θα καλωσορίσουμε τους τουρίστες στις 15 Ιουλίου, ξεκινώντας πρώτα με ορισμένες χώρες παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Για την οικονομία, επισήμανε πως η επανέναρξη είναι πιο δύσκολη από το κλείσιμο, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή η πρώτη του προτεραιότητα ήταν η προστασία των εργαζομένων. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα μέτρα για την οικονομία που έλαβε η κυβέρνησή του είναι αρκετά για να απορροφήσουν το αρχικό σοκ, λέγοντας ότι εγκρίναμε ένα πλήρες πακέτο 24 δισ. ευρώ με στόχο την παροχή ρευστότητας, το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Σημείωσε ότι βοήθησε και η Ευρώπη στο γεγονός ότι δεν είχαμε πλέον τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των προηγούμενων ετών, η ΕΚΤ αποδεχόμενη τους ελληνικούς τίτλους ξανά ως εγγυήσεις, υπογραμμίζοντας ξανά ότι κινηθήκαμε πολύ γρήγορα για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τους ανθρώπους των οποίων αναστάλθηκαν οι εργασίες.

Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ανακοίνωσε σήμερα ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο αποκαλούμε Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που θα ωφεληθούν σημαντικά από αυτό».

«Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά για το Ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του. Γνωρίζετε, ότι η Ε.Ε. δεν έχει προχωρήσει ποτέ προς τα εμπρός με απολύτως γραμμικό τρόπο, υπάρχουν περίοδοι παράλυσης που ακολουθούνται από μεγάλα άλματα, ίσως αυτό να είναι μία ευκαιρία. Ελπίζω ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναζωογονεί το Ευρωπαϊκό εγχείρημα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή δεν είναι μια κρίση την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς ένα μεγάλο υπερόπλο και θεωρώ ότι αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλο, αυτό που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι, επίσης, μεγάλο και συνδυάζοντας αυτά τα δύο, κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους (ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν) για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις και όχι δάνεια, αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ. Για την επίδειξη αλληλεγγύης με χειροπιαστό τρόπο βοηθώντας όλες τις χώρες να απορροφήσουν την κρίση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε δε, ότι ακόμη και οι χώρες που ειναι επιφυλακτικές ως προς την υιοθέτηση αυτού του δρόμου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά ίσως περισσότερο από την Ελλάδα και τυχόν κατάρρευση της ενιαίας αγοράς, θα συνεπαγόταν γι’ αυτές μεγάλο κόστος.

«Το δύσκολο έργο βρίσκεται μπροστά μας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι είναι πολύ καλό να απολαμβάνεις διεθνή αναγνώριση για τη διαχείρισης της κρίσης, προσθέτοντας, ωστόσο, πως τα δύσκολα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας, όπως και η πιο πολύπλοκη πρόκληση του ανοίγματος αφορά το πώς γίνεται το άνοιγμα προς τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Αναφορικά με την Τουρκία, σημείωσε ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία αποπειράθηκε να εκβιάσει την Ευρώπη, στέλνοντας χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Είπαμε όχι, αυτό δεν θα γίνει. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει ανοιχτή και εποικοδομητική σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Σημείωσε ότι ο ίδιος σταθερά επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα εφόσον όμως συνθήκες το επιτρέπουν.

«Ηρωική ηγεσία»

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη προλόγισε ο Πρόεδρος του Brookings, Στρατηγός John R. Allen, ο οποίος έκανε λόγο για «ηρωική ηγεσία». Ο κ. Allen μίλησε «για τις γενναίες και έγκαιρες αποφάσεις» του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην κρίση του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι «συγκεντρώνουν μεγάλο θαυμασμό στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο». 

«Μέσα σε 10 μήνες από την εκλογή του ως Πρωθυπουργού κατάφερε να φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο της αποτελεσματικής και αποφασιστικής ηγεσίας και διακυβέρνησης και να κρατήσει άγνωστο πόσες χιλιάδες ανθρώπους ασφαλείς και υγιείς» ανέφερε ο Στρατηγός Allen. «Και πραγματικά καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ακόμη έθνη σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν τη μάχη τους με τον Covid-19 στρεφόμαστε στην Ελλάδα για τις βέλτιστες πρακτικές και έμπνευση» πρόσθεσε.