«Σε κάθε περίπτωση, απευθύνουμε ευθεία ερώτηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη: Αποτελεί επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;». Το ερώτημα ετέθη επισήμως στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όχι από τον πρωθυπουργό, που άνοιξε όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν προ ημερών ο Κώστας Σκανδαλίδης είχε διατυπώσει μια «προσωπική» άποψη και η Κουμουνδούρου ζητούσε εξηγήσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Τσουκαλάς δήλωνε: «Επ’ ουδενί η θέση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».
Η απόλυτη αυτή θέση δεν επαναλήφθηκε χθες μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να κάνει ότι δεν άκουσε τίποτα σχετικό. Ούτε την απόφαση Μητσοτάκη να τεθεί προς αναθεώρηση του άρθρο 103 του Συντάγματος που αφορά την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο για όλους, παλιούς και νέους. Ούτε και την έμμεση πρό(σ)κληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση να συνεννοηθούν για το 103 αλλά και για το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και το 86 δηλαδή για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Στη Χαριλάου Τρικούπη χθες ήταν απλώς… Πέμπτη.
Το επίσημο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τη συνέντευξη Μητσοτάκη ανέφερε μόνο για τη Γάζα και τα Τέμπη. Παραδίπλα, ανάρτηση του εκπροσώπου για τη Γάζα. Και από πάνω όσα είπε για τη Γάζα ο Γραμματέας της ΚΠΕ Α.Σπυρόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Το ερώτημα « τι πιστεύει το ΠΑΣΟΚ για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων» ζητά ξανά απάντηση υπό νέα δεδομένα. Της βούλησης των πολιτών όπως εκφράστηκε στη δημοσκόπηση της Marc και της απόφασης Μητσοτάκη.
Μια πολύπλοκη και αναιρετική στο τέλος επιχειρηματολογία ή επί το λαϊκότερο το «ναι με αλλά» θα είναι εξόχως προβληματική. Ο Δημήτρης Μάντζιος μιλώντας χθες στην ολομέλεια της Βουλής – επί της εφαρμογής ενός ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη θέσπιση πλαισίου ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης – σημείωσε ότι οι καλές επενδύσεις προϋποθέτουν μεταρρυθμίσεις.
Στις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις συμπεριέλαβε «ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη» και « ένα σύγχρονο, δίκαιο και εξωστρεφές κράτος». Αυτά σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο προκρίνει το ΠΑΣΟΚ αυτά προτίθεται να προωθήσει ως κυβέρνηση. Το εννόησε αλλά πολύ προσεκτικά απέφυγε τη μεγαλοστομία. Ποιος δεν επιθυμεί ένα φιλικό προς τον πολίτη κράτος; Ένα κράτος σύγχρονο και εξωστρεφές;
Η κυβέρνηση έρχεται και κάνει μια πρόταση συμβατή ως φαίνεται με την επιθυμία των πολιτών. Πιστεύει και λέει ευθαρσώς ότι η δυνατότητα απόλυσης ενός δομικά και κατ’ εξακολούθηση ανεπαρκούς δημοσίου υπαλλήλου, όπου κι αν υπηρετεί όσα χρόνια και αν δουλεύει, είναι ένας από τους δρόμους για να φτάσουμε επιτέλους σε ένα σύγχρονο κράτος. Υποστηρικτικό για την ανάπτυξη και τη συλλογική πρόοδο. Καλή η κακή η ιδέα είναι σαφής και έντιμη.
Τι θα αντιτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση;
Η πράσινη κληρονομιά του νόμου Πεπονή και το ΑΣΕΠ που έγιναν άριστα όταν έγιναν, δεν καλύπτουν πλέον την αναγκαιότητα μιας δημόσιας διοίκησης που θα «πετάει». Ο πολίτης του gov.gr δεν τσιμπάει από τα αναθέματα του συνδικαλισμού, που υπονομεύει τη θέση όσων πρέπει να προστατέψει. Οι αναδρομές στην εποχή του Βενιζέλου και στη δυσάρεστη ονοματοδοσία της Πλατεία Κλαυθμώνος είναι ένας ρηχός συναισθηματικός λαϊκισμός που αφορά γενιές που ήδη αναπαύονται στις αιωνίας μονάς.
Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και στις οποίες έχει συμβάλλει καθοριστικά ο Σταύρος Μπένος που αξίζουν προσοχής από την κυβέρνηση καθώς αποπνέουν γνώση και μεταρρυθμιστικό πνεύμα. Άλλες όμως είναι μια τεχνητή συρραφή λέξεων χωρίς δια ταύτα. Όπως πχ η πρόταση για « καθιέρωση μέτρων αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου, προκειμένου να οικοδομηθεί ο αμοιβαίος σεβασμός δημοσίων λειτουργών και πολιτών, έτσι ώστε αμφότεροι να έχουν λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων με επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον». ‘Η και η πρόταση για την « Ανάδειξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ολιστικής φιλοσοφίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων της».
Απορρίπτοντας όμως ως «εκ του περισσού» τη συζήτηση η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί απέναντι και στη βούληση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του κόμματος, καθώς το 51% τον Ιανουάριο σε έρευνα της Palmos Analysis τασσόταν υπέρ της άρσης της μονιμότητας.
Δύσκολο το «όχι», αβάσταχτο το «ναι» για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη που δοκιμάζει και δοκιμάζεται ξανά από τη συνταγή της πολιτικής κυριαρχίας του Μητσοτάκη.