Πάγιο αίτημα των απανταχού Ευρυτάνων  η ψήφος των Ελλήνων ομογενών
Eurokinissi
Eurokinissi

Πάγιο αίτημα των απανταχού Ευρυτάνων η ψήφος των Ελλήνων ομογενών

Ένα διαχρονικό και πάγιο αίτημα των Ελλήνων Ευρυτάνων της διασποράς, όσο και των διαμενόντων εντός της επικράτειας, ήταν η άρση των υφιστάμενων περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για όσους διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών και διαθέτουν ήδη δικαίωμα εκλογής.

Το αίτημα αυτό που έμοιαζε μη επιτεύξιμο εξαιτίας της διαρκούς αδράνειας και έλλειψης συναίνεσης του πολιτικού συστήματος, επιτεύχθηκε από την Kυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι γραφειοκρατικές προϋποθέσεις που ετέθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά τον ν. 4648/2019, υπήρξαν προϊόν αναγκαστικού συμβιβασμού, ώστε να υπερψηφιστεί το καλύτερο δυνατό νομοθέτημα υπό τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σήμερα, που οι πολιτικές συνθήκες ωρίμασαν, δε θα μπορούσε να αφεθεί αναξιοποίητη η ευκαιρία νομοθέτησης της ψήφου των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους, ουσιαστικά δηλαδή η διευκόλυνση άσκησης του ήδη κατοχυρωμένου εκλογικού δικαιώματος. 

Αποκαταστήθηκε έτσι μια πολυετής αδικία και επιτεύχθηκε η πολυπόθητη κοινοβουλευτική συναίνεση, αθροίζοντας περισσότερες από 200 ψήφους και συγκεκριμένα 208.

Το γεγονός αυτό, μπορούμε να εικάσουμε ότι θα λειτουργήσει υποβοηθητικά και στην επαναφορά τμήματος της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, που χάθηκε κατά τα χρόνια της κρίσης και επανέρχεται σταδιακά από το 2019 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα, βρέθηκε στην επιτομή του κυβερνητικού προγράμματος της νέας τετραετίας 2023-2027 και θεσμοθετήθηκε με προτεραιότητα στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Υπήρξε λοιπόν κορυφαία προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας που υλοποιήθηκε με πλήρη συνέπεια.

Αξίζει να αναδειχθεί και η ιδιαίτερα συμβολική διάσταση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που κινήθηκε στην κατεύθυνση της σύνθεσης, της ενότητας και της κοινής πορείας του ελληνισμού ανά τον κόσμο. 

Ο απόδημος ελληνισμός είναι η βροντερή φωνή της Ελλάδας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, φωνή που την έχουμε ανάγκη για να εξασφαλίσουμε την ισχύ και την προοπτική του απανταχού Ελληνισμού.

Ως νέο μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου, αισθάνομαι δικαιωμένη για την κατάκτηση αυτή, αφού απηχεί τις προσδοκίες και τα οράματα ενός ολόκληρου λαού καθώς εκφράζει και την αταλάντευτη βούληση των Ευρυτάνων της ομογένειας, με κυρίαρχη παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία αλλά και πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Οι Ευρυτάνες ομογενείς ζητούσαν επίμονα να ανακτήσουν το συνταγματικά αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν από τον τόπο διαμονής τους. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, συμμετέχουν πλέον επίσημα και ενεργά, συνδιαμορφώνοντας τον πολιτικό χάρτη της πατρίδας μας.

Δεχόμασταν άλλωστε τα δεκάδες ψηφίσματα των ομογενειακών οργανώσεων που εκπροσωπούν πάνω από 600.000 Έλληνες του εξωτερικού τα οποία ταυτίστηκαν με τη νομοθετική πρωτοβουλία και τις θέσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ενίσχυση της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας, δε συνιστά ένα κενό περιεχομένου αφήγημα που μένει στα λόγια, αλλά έναν απτό στόχο που υλοποιείται με πράξεις. Μέσα από την άρση όλων των γραφειοκρατικών αναχωμάτων που εμπόδιζαν τους ήδη έχοντες δικαίωμα ψήφου Έλληνες ομογενείς, τους δόθηκε η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να συμβάλουν καθοριστικά στον πολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας, το πλαίσιο, τις προτεραιότητες και τους πρωταρχικούς στόχους της διακυβέρνησης.

Για ένα ζήτημα εθνικής και στρατηγικής σημασίας όπως το συγκεκριμένο, δε θα έπρεπε να υπάρχουν ανούσιοι διαξιφισμοί και να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Ένα τέτοιο γεγονός θα πρόσβαλε τους ομογενείς του εξωτερικού, οι οποίοι θεωρούνται και είναι συν-διαμορφωτές και αρωγοί της Ελλάδας που θέλουμε και αξίζουμε.

Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η υλοποίηση του αιτήματος για καθιέρωση «Ημέρας των Αποδήμων Ελλήνων» μιας ημέρας καθοριστικής αλλά και συμβολικής σημασίας, που θα επιδράσει καταλυτικά στην καθιέρωση της εθνικής ταυτότητας και θα μας φέρει πιο κοντά στους Έλληνες της διασποράς.

Συνεπώς, μια ιστορική απόφαση έλαβε σάρκα και οστά και αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερή και υπερήφανη που ξεκίνησα την κοινοβουλευτική μου διαδρομή υλοποιώντας ένα πάνδημο αίτημα των απανταχού Ελλήνων Ευρυτάνων. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά, έστειλαν μέσα από το νομοθέτημα αυτό, ένα ηχηρό και καθαρό μήνυμα προς τον απανταχού Ελληνισμό: «Θέλουμε η φωνή σας να ακούγεται πιο δυνατά!»

*Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, Ιατρός, Βουλευτής ΝΔ Ευρυτανίας