ΟΠΕΚΕΠΕ: Το διαχρονικό σκάνδαλο και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων
Eurokinissi
Eurokinissi

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το διαχρονικό σκάνδαλο και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ήταν η πρώτη, που αποτύπωσε το αίσθημα της κοινής γνώμης εν μέσω των αποκαλύψεων για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον απόηχο των παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών και ενόσω η αντιπολίτευση βάλλει κατά της κυβέρνησης, βάζοντας στο «κάδρο» τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητώντας τη σύσταση προανακριτικών επιτροπών, ακόμη και πρόωρων εκλογών.

Τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων μέσα σε αυτό το κλίμα ανέμεναν με προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανέμεναν και στην αντιπολίτευση προκειμένου να καταγραφεί το κλίμα αποδοκιμασίας της κοινής γνώμης. 

Η πρώτη διαπίστωση ήταν μάλλον η προφανής, τρεις στους τέσσερις, το 76% των ερωτηθέντων απαντούν πως πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Παρόλα αυτά, η απάντηση για τον επιμερισμό των ευθυνών ίσως να μην ήταν η αναμενόμενη, για αρκετές πολιτικές δυνάμεις.

Το 33% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ένα αντίστοιχο ποσοστό, 33% επιρρίπτει την ευθύνη σε όλα τα κόμματα που βρέθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ σε ποσοστό 23% οι ερωτηθέντες απαντούν «όλο το πολιτικό σύστημα». Πολύ απλά, οι πολίτες φαίνεται να χαρακτηρίζουν στην πλειοψηφία τους το σκάνδαλον του ΟΠΕΚΕΠΕ διαχρονικό, φέρνοντας προ των ευθυνών τους το σύνολο των κομμάτων που κυβέρνησαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ευρήματά της δημοσκόπησης δεν αλλάζουν ως προς την πολιτική τάση, που καταγράφουν, καθώς η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση ψήφου, συγκεντρώνοντας 28,5% και οριακή άνοδο 0,2%., έναντι 13,5%, που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ, στη δεύτερη θέση. Η υποχώρηση της Πλεύσης Ελευθερίας στην τρίτη θέση επιβεβαιώνεται και σε αυτή τη δημοσκόπηση, με 12% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9%, το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5%, η Νίκη με 3,5%, όπως και το ΜεΡΑ25 και το Κίνημα Δημοκρατίας.  Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 24%,  το ΠΑΣΟΚ 11,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 10%, η Ελληνική Λύση 7,5%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,5%, Νίκη, Κίνημα Δημοκρατίας και ΜεΡΑ25, 3%.

Ένα από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, που προκαλούν ενδιαφέρον και ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο και στη στρατηγική των κομμάτων, είναι εκείνο, που δείχνει τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις επόμενες κάλπες, παρότι τυπικά βρισκόμαστε δύο χρόνια πριν από τις εθνικές εκλογές, με 7 στους 10 ερωτηθέντες να στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα με ποιο συναίσθημα θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, το 48% απαντά με την «προοπτική» και το «ποιος προσφέρει ελπίδα», το 23% λέει με την «ανησυχία» και το ποιος θα τους προσφέρει «σιγουριά», ενώ μόλις το 12% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τιμωρητικά και το 7% για να επιβραβεύσει ένα κόμμα για την πολιτική του.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης και κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται σε αυτή, βρίσκονται στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου, όπως και τα δεδομένα, που προκύπτουν από τις παράλληλες μετρήσεις, που διεξάγονται. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η «ανάγνωση» που γίνεται επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα αυτά, ότι δηλαδή, το πρωτεύον για τους πολίτες σήμερα είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα, της οικονομικής ανάπτυξης που διαχέεται στην κοινωνία, όπως και η βελτίωση της καθημερινότητας και των κρατικών λειτουργιών.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Economist - σχεδόν την ίδια ώρα, που η Άγγελα Μέρκελ εξιστορούσε τη δική της οπτική των γεγονότων της οικονομικής κρίσης και του 2015 - υπενθύμιζε την κατάσταση της χώρας πριν από δέκα χρόνια, αντιπαραβάλλοντας την εικόνα σήμερα, με την ελληνική οικονομία να καταγράφει θετικό πρόσημο, που αντανακλά στον κόστος δανεισμού, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει με αφορμή τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πάλι ένα σκηνικό πόλωσης και καταγγελτικής ρητορικής, μηδενίζοντας όσα έχουν γίνει ή τις προσπάθειες να διορθωθούν παθογένειες, που επί δεκαετίες, ίσως, ρίχνουν τη σκιά τους στη λειτουργία του κράτους, δεν θα βρουν ανταπόκριση, όπως δεν βρήκαν και στην περίπτωση της τραγωδίας των Τεμπών, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα συνεχίσει, επισημαίνουν, να προχωρά σε κινήσεις που αποδεικνύουν τη βούλησή της να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, οι εμπλεκόμενοι να εντοπιστούν και τα χρήματα που παρανόμως δόθηκαν, να επιστραφούν, κυρίως, όμως, η λειτουργία του οργανισμού να αλλάξει.

Τις επόμενες ημέρες, η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να μεταφερθεί στη Βουλή, αν τελικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρήσουν στην κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, - ο Νίκος Ανδρουλάκης το προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της ολομέλειας - με την κυβέρνηση να επιφυλάσσεται προς ώρας για τη στάση που θα τηρήσει και να διαμηνύει ότι κάθε περίπτωση, των κυρίων Βορίδη και Αυγενάκη, είναι ξεχωριστή.