Οι σαμποτέρ της κανονικότητας και του δημόσιου πανεπιστημίου
Eurokinissi
Eurokinissi

Οι σαμποτέρ της κανονικότητας και του δημόσιου πανεπιστημίου

Ο κύριος Δημήτρης Α (το επίθετό του το λέει ο ίδιος σε βιντεάκι στον περίβολο του ΕΚΠΑ) εργάζεται ως συμβασιούχος διοικητικός υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο, τα τελευταία 19 χρόνια. 

Μετρώντας τα χρόνια πρέπει να υπέγραψε την πρώτη του σύμβαση εργασίας της Αθήνας το 2007. Τα χρόνια των πολύ παχιών αγελάδων. Παρέμεινε στην ασφάλεια της σύμβασης αυτής και μέσα στην περίοδο της μεγάλης κρίσης και των μνημονίων.

Διοικητικός υπάλληλος, στο κορυφαίο ελληνικό πανεπιστήμιο, επί έξι εκλεγμένων κυβερνήσεων: Κώστα Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και τώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο κύριος Δημήτρης, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετείχε στην «παρέμβαση» που έριξε τον σέρβερ του Πανεπιστημίου για να παρεμποδιστεί η διαδικασία της εξ’ αποστάσεως εξέτασης, που είχε αποφασίσει η σύγκλητος. 

Ο κύριος Δημήτρης πληρώνεται τα τελευταία 19 χρόνια με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, για να φροντίζει την ορθή διοικητική λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Χθες πρωτοστάτησε σε ένα κανονικό σαμποτάζ στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του Πανεπιστημίου, για να μην γίνουν οι εξετάσεις εξ αποστάσεως.  

Όπως εξήγησε στις τηλεοπτικές κάμερες, «όλο το σύστημα ταυτοποίησης περνάει από αυτό το κτίριο και χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία εξέταση».

Μάλλον μοιράστηκε το «μυστικό» με τους φοιτητές και τους κουκουλοφόρους, που έσπευσαν στο ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου). 

Για ποιον ακριβώς λόγο ο κύριος Δημήτρης προχώρησε στη συμβολική, όπως την χαρακτήρισε, κίνηση συμπαράστασης προς τους φοιτητές; 

Επειδή λέει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι άδικο, εμπορευματοποιεί πλήρως τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και «ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ».

Στην πολυετή διοικητική διακονία του προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κύριος Δημήτρης μάλλον δεν θορυβήθηκε για τις καταστροφές από τις αμέτρητες καταλήψεις, παρεμβάσεις και επαναστατικές δράσεις μέσα στους χώρους του. Κάτι θα μαθαίναμε εάν το είχε κάνει. 

Δεν ίδρωσε το αυτάκι του για τις φθορές στη δημόσια περιουσία, που την αποκατάστασή τους πληρώνουν με τους φόρους τους οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ, και πωλήτριες του βασικού μισθού που αλλάζουν τρεις συγκοινωνίες για να πάνε στη δουλειά τους, ή ακόμη και οι αγρότες που βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας περισσότερα από το δημόσιο κορβανά. 

Οι κύριος Δημήτρης και οι συνάδελφοί του διοικητικοί υπάλληλοι χθες, δεν έκαναν κάτι διαφορετικό απ' αυτό που κάνουν κάθε μέρα επί δεκαετίες: έδωσαν το κλειδί του Πανεπιστημίου στις συλλογικότητες και στους συλλόγους των φοιτητών. 

Στο όνομα ενός δικαίου και ενός δικαιώματος που δεν υφίσταται πουθενά αλλού στον κόσμο. 

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κύριος Αντώνης Ελευθεριάνος, για τις καταλήψεις και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών και στα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων. Τρεις πρυτάνεις του ΕΜΠ, του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ έχουν λάβει κλήσεις να καταθέσουν σχετικά. 

Ο δε νόμος 4957/ 2022 προβλέπει μέχρι και οριστική διαγραφή για τους  φοιτητές που επιδίδονται σε «παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».

Για το διοικητικό προσωπικό; 

Για τον κύριο Δημήτρη και τους συναδέλφους του ποια είναι η πρόβλεψη του νόμου; 

Δεν πρέπει να το μάθουμε;