Οι Ροδίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Οι Ροδίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Είναι γνωστό πως μια ομάδα υπαλλήλων του Δήμου της Ρόδου κάλεσε σε συγκέντρωση τους πολίτες στην προβλήτα που θα κατέπλεε το κρουαζιερόπλοιο Iris Crown τη Δευτέρα 28 Ιουλίου. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης που τόνιζαν πως δεν υπήρχε περίπτωση να επαναληφθούν τα ντροπιαστικά γεγονότα της Σύρου σε άλλο νησί. Οι διοργανωτές της νέας αντισημιτικής συγκέντρωσης προφανώς αγνόησαν τις υπουργικές προειδοποιήσεις. 

Τι απέμενε για να αποτραπεί ο ευτελισμός του ελληνικού τουρισμού και η Ρόδος, ένα νησί που προστατεύει το βασικό προϊόν της, να μην υποστεί το παγκόσμιο ρεζιλίκι της Σύρου; Αυτό που απέμεινε ήταν να πάρουν την ευθύνη, για ό,τι επρόκειτο να συμβεί, οι τοπικοί φορείς της πόλης και να πουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στους ανόητους δημόσιους υπάλληλους πως ο τουρισμός για το νησί είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τον αφήσουν στα χέρια αυτής της φανατισμένης ομάδας. 

Το απόγευμα του Σαββάτου 26/7 κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση στο Διαδίκτυο με την οποία οι διοργανωτές της συγκέντρωσης στο λιμάνι της Ρόδου έκαναν πίσω, διότι η απόφασή τους δεν είναι πλέον πλειοψηφική, όπως γράφουν, ενώ φαίνεται πως απειλήθηκαν με άσκηση βίας από πολίτες που διαφωνούν με τα καμώματά τους. Έτσι, η τοπική κοινωνία πήρε την τύχη της στα χέρια της στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα με τον κατάλληλο τρόπο.

Η Ρόδος έχει επιχειρηματίες, όχι μόνον ξενοδόχους, οι οποίοι θέλουν να απεμπλακεί το προϊόν που πουλάνε από πολιτικές σκοπιμότητες που κάνουν ζημία στην εικόνα του νησιού στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Αντιλήφθηκαν αμέσως τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχουν για τη Σύρο τα όσα διαδραματίστηκαν στην προκυμαία πριν από λίγες ημέρες, και έδρασαν. 

Ας σκεφτούμε την εικόνα να πέφτουν δακρυγόνα στο λιμάνι της Ρόδου ντάλα καλοκαίρι, στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου, με τους τουρίστες να τρέχουν να κρυφτούν. Διότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να δράσει. Είχαν προηγηθεί και τα επεισόδια σε βάρος έφηβων Ισραηλινών έξω από ντίσκο, τα οποία η τοπική ΕΛ.ΑΣ θέλησε να τα κρατήσει έξω από την ευρεία δημοσιότητα, υποβαθμίζοντάς τα. Και από μια άποψη καλά έκανε υπό μια αυστηρή προϋπόθεση: δεν θα επέτρεπε να επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια. 

Αυτή η νέα απόφαση των δημοτικών υπαλλήλων σίγουρα δεν θα ενθουσίασε τις δυναμικές φιλο-χαμασίτικες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Περίμεναν η Σύρος να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου Iris Crown. Τώρα η παρέμβαση των Ροδιτών, που όπως φαίνεται δεν έγινε στη γαλλική γλώσσα, ανέτρεψε τα όνειρά τους. 

Υποθέτω πως ο συναγερμός για την κυβέρνηση και την τοπική κοινωνία της Ρόδου θα λήξει μόνον όταν το κρουαζιερόπλοιο αποπλεύσει από το νησί.