Οι προκλήσεις της Άγκυρας στην Σύνοδο των 27 και η ελληνική πρόταση για την ενεργειακή κρίση

Οι προκλήσεις της Άγκυρας στην Σύνοδο των 27 και η ελληνική πρόταση για την ενεργειακή κρίση

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί δίπλα στους υπόλοιπους 26 ηγέτες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης μετά από την υπογραφή της ελληνογαλλικής και της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας. Δύο  διπλωματικών  κινήσεων που έχουν, χωρίς αμφιβολία, ενισχύσει τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό σκηνικό.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες πιθανότατα θα έχει μία ακόμα ιδιαιτερότητα. Θα είναι η τελευταία φορά που η Άνγκελα Μέρκελ θα συμμετάσχει σε μία  ευρωπαϊκή σύνοδο, μια και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάσταση της. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος μάλιστα αναμένεται την επόμενη Παρασκευή στην Αθήνα , σε μία επίσκεψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον απόηχο της κυβερνητικής της θητείας και των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. 

Στις Βρυξέλλες πάντως τις επόμενες ώρες με αφορμή το μεταναστευτικό , το οποίο αποτελεί θέμα  στην επίσημη ατζέντα των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει  το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Ήδη τα τελευταία 24ωρα με διάφορες αφορμές ο κ. Μητσοτάκης βάζει συνεχώς στο τραπέζι την τουρκική αδιαλλαξία . 

"H Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό δύο κρατών-μελών των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία"  ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη δημόσια συζήτηση που είχε  με τον με τον οικονομολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, Τζέφρι Σακς. Μια φράση απολύτως ενδεικτική και της στάσης που θα κρατήσει στο τραπέζι των 27, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης  σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι επίσης σαφές ότι η Αθήνα επιθυμεί την επαναφορά στον πυρήνα των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων της λίστα πιθανών κυρώσεων από την ΕΕ προς την Άγκυρα. Κάτι που διαρκώς εξαγγέλλεται αλλά ποτέ δεν μπαίνει σε φάση εφαρμογής. Στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι εφόσον η Τουρκία παραμένει στην οδό της όξυνσης , οι κυρώσεις είναι μονόδρομος. 

Ο  Έλληνας πρωθυπουργός  θα έχει , όπως συνηθίζεται, την ευκαιρία να δει από κοντά στο περιθώριο των εργασιών  ευρωπαίους ομολόγους του προωθώντας τις θέσεις της Αθήνας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνάντηση όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν έστω και άτυπες διμερείς επαφές. 

Βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής θα είναι η ενεργειακή κρίση.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας στην πυρήνα των προτάσεων του, την αναγκαιότητα αναζήτησης όχι μόνο κοινού βηματισμού ανάμεσα στις χώρες μέλη αλλά κυρίως την εφαρμογή κοινής πολιτικής, στοιχείο καθόλου εύκολο εξαιτίας των ιδιαίτερων συσχετισμών που καταγράφονται ανάμεσα στα κράτη μέλη. Θα θέσει επίσης την ανάγκη κοινής αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους ομολόγους του και τη δέσμη μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει απέναντι στο ράλι αυξήσεων και θα ζητήσει στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αρχίσει τις διαβουλεύσεις για την χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής  γραμμής, κάνοντας τις πρώτες συζητήσεις με χώρες που την περίοδο αυτή βρίσκονται πολύ κοντά στην Ελλάδα, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία.