Οι πληγές που άφησε στον ΣΥΡΙΖΑ το συνέδριο

Οι πληγές που άφησε στον ΣΥΡΙΖΑ το συνέδριο

Αρκετές πληγές άφησε στον ΣΥΡΙΖΑ το συνέδριο, όπως προκύπτει από τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τετραήμερων εργασιών του.

Πρώτα από όλα η εικόνα με τους διαπληκτισμούς, τις ύβρεις, τις αποβολές και τα φραστικά επεισόδια αμαύρωσαν το ενωτικό και ομόθυμο κλίμα που υποτίθεται ότι επικρατούσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορεί οι εντάσεις στα συνέδρια να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, όμως η αλήθεια είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η κατάσταση ξέφυγε.

Σημαντικό επίσης είναι ότι δυστυχώς  για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταγράφηκε, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, κάποια σημαντική  παραγωγή πολιτικής. Δεν είχαμε προτάσεις, δεν είχαμε ιδέες. Μείναμε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που μπορεί να κράτησε περίπου 1,5 ώρα, παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμία καινοτόμα πρόταση από τον τέως πρωθυπουργό. Μια ομιλία την οποία πιθανόν ούτε οι ίδιοι οι σύνεδροι δε θα θυμούνται εκτός από τη φράση «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Αν λοιπόν θα έπρεπε κάποιος να βαθμολογήσει την επικοινωνιακή διαχείριση του συνεδρίου μάλλον αυτή θα ήταν κάτω από τη βάση.
Το Συνέδριο διεξήχθη σε μια εξαιρετική συγκυρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα που έχουν προκύψει παγκοσμίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ούτε και αυτό κατάφεραν να «αξιοποιήσουν» ελλείψει αντιπροτάσεων, χαραμίζονται το τέλειο timing για την Κουμουνδούρου. 

Ακόμη και στο θέμα της εκλογής των οργάνων από τη βάση, κάτι που συμβαίνει  σε όλα τα σύγχρονα κόμματα, ο Αλέξης Τσίπρας το χειρίστηκε τόσο λάθος που βρέθηκε απολογούμενος.

Πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταγεγραμμένη μια «μπετοναρισμένη» εσωκομματική αντιπολίτευση περίπου στο 25% που θα διεκδικεί να έχει λόγο σε κάθε ευκαιρία, καθώς ανάμεσά τους βρίσκονται στελέχη με πρόσβαση στα ΜΜΕ που μπορούν ανά πάσα στιγμή να δημιουργούν κλίμα και προβλήματα. Ήταν η πρώτη φόρα που αμφισβητήθηκε τόσο έντονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που επισκίασε το συνέδριο. 

Σε κάθε περίπτωση, εάν σκοπός του Συνεδρίου ήταν να απλώσει δίχτυα στη μεριά του ΚΙΝΑΛ, στην περίπτωση που η ΝΔ δεν βγει αυτοδύναμη στις επερχόμενες εκλογές, και εκεί τα αποτελέσματα ήταν ισχνά, καθώς ο πολιτικός λόγος που εκφράστηκε δεν ήταν πολύ γοητευτικός στα αυτιά της Χαριλάου Τρικούπη.