Οι ανοιχτοί λογαριασμοί και οι έξι ήττες της αντιπολίτευσης στη Βουλή

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί και οι έξι ήττες της αντιπολίτευσης στη Βουλή

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς για την εξεταστική επιτροπή η οποία από την προσεχή εβδομάδα μπαίνει σε τροχιά κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Ταυτόχρονα όμως, μέσα από τις απαντήσεις των προσώπων που κλήθηκαν σε ακρόαση από την επιτροπή, φωτίζονται σύμφωνα με τη γαλάζια ανάγνωση, έξι πτυχές της υπόθεσης, που φέρνουν στο προσκήνιο τις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ να κατασκευάσει νοσηρά σενάρια. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μετά τον κοινοβουλευτικό κάβο της Θεσμών και Διαφάνειας, από την πλειοψηφία υποστηρίζουν ότι κατέπεσε στο κενό η απόπειρα εργαλειοποίησης της υπόθεσης Ανδρουλάκη.

Το πρώτο στοιχείο στο οποίο στρέφονται οι προβολείς είναι η ρητή και κατηγορηματική αναφορά, που φέρεται να έχει κάνει ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων ότι ουδέποτε ο Πρωθυπουργός, ούτε το γραφείο του, ενημερώθηκαν για καμία απολύτως άρση. Όπως συμπληρώνεται από την ίδια ροή πληροφοριών ο κ. Κοντολέων υποστήριξε ότι ενημερώνονται μόνο από τα υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα κι αυτό στην περίπτωση  που  κριθεί αναγκαίο.

Το συμπέρασμα που εξάγεται σε επίπεδο πλειοψηφίας, με βάση τα όσα αποδίδονται ως περιεχόμενο των αναφορών στις οποίες προέβη ο τέως διοκητής της ΕΥΠ, είναι ότι αποδομούν πλήρως τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για δήθεν γνώση του πρωθυπουργού. Κατά συνέπεια όπως υπογραμμίζεται από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας εκτίθεται η αγωνία της αντιπολίτευσης να πλήξει προσωπικά τον πρωθυπουργό ώστε να καρπωθεί μικροκομματικά οφέλη.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι με τις απαντήσεις που έχει δώσει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να  παραδέχεται την κρίσιμη παράμετρο που αποτελούσε και το κυρίαρχο σημείο της αντιπολιτευτικής αμφισβήτησης. Αυτή δεν είναι άλλη από τη νομιμότητα των επισύνδεσεων η οποία ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αμφισβητείται, καθώς καμία δεν είναι παράνομη, όπως φέρεται να είναι η αποστροφή του Γιάννη Ρουμπάτη. Στη γαλάζια πλειοψηφία διαβλέπουν σε αυτή τη δήλωση το σβήσιμο μιας μεγάλης σκιάς, στη δημιουργία της οποίας πρωτοστάτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τις αιχμές και την κατασκευή εικασιών καθώς επίσης σεναρίων για παράνομη παρακολούθηση. 

Περαιτέρω γίνεται ειδική μνεία στην τοποθέτηση Ρουμπάτη στην οποία αναγνωρίζονται στοιχεία διάψευσης του ίδιου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και την κατηγορηματική δήλωση του κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια, ότι επί των ημερών του δεν είχε γίνει καμία παρακολούθηση πολιτικού προσώπου.

Κατά πληροφορίες, ο  τέως διοικητής της ΕΥΠ, επιβεβαίωσε την επιχείρηση ακρόασης του τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα και του Σπύρου Σαγιά, πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η ακρόαση έγινε γιατί  όπως αναφέρεται από πηγές, παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης,  στην υπόθεση επένδυσης του Εμίρη του Κατάρ στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Το τέταρτο συμπέρασμα που εκθέτει την αντιπολίτευση προκύπτει από όσα σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριελάμβανε η τοποθέτηση, προκατόχου του κ. Ρουμπάτη στην ΕΥΠ, κ. Θεόδωρου Δραβίλλα, που είχε τα ηνία της υπηρεσίας κατά την περίοδο διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Όπως φέρεται να κατέθεσε ο κ. Δραβίλλας επί των ημερών του δεν υπήρξε καμία  επισύνδεση των Πιτσιόρλα – Σαγιά. Επιπρόσθετα κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ υποστήριξε ότι το 2014 ο τότε πρόεδρος της Αρχής για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ζήτησε από την ΕΥΠ να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξιάς αλλά διακόπηκε γρήγορα καθώς δεν υπήρξαν αποτελέσματα.

Ο πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εμφανίζεται κατά τις ίδιες πληροφορίες να επισήμανε ότι η συγκεκριμένη επισύνδεση δεν αφορούσε στα μετέπειτα στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα, τους κυρίους Πιτσιόρλα και Σαγιά. Επιπλέον μάλιστα φέρεται να προέβη στην αποσαφήνιση ότι η υπόθεση της Οξιάς δεν πρέπει να συγχέεται με την υπόθεση του Ναυαγίου Ζακύνθου, που ανάγεται χρονικά στην περίοδο των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. 

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνονται και οι αναφορές που φέρονται να έχουν κάνει οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, ο Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και η Βασιλική Βλάχου. Κατά την ακρόαση τους από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι πληροφορίες θέλουν να  εστίασαν στην νομιμότητα της διαδικασίας των επισυνδέσεων διαλύοντας κάθε υποψία περί του αντιθέτου. Πηγές με γνώση των διαμειβόμενων στη συνεδρίαση, υποστηρίζουν τον απόλυτο τόνο που χαρακτήριζε τις αναφορές οι οποίες διέτρεξαν την τοποθέτηση του εισαγγελέως εφετών Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, σχετικά με την τήρηση των κανόνων. Όπως φέρεται να δήλωσε πάντα υπέγραφε αφού είχε εποπτεία των λόγων της νόμιμης επισύνδεσης σε συνεργασία με τους αξιωματικούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου. Η κ. Βλάχου η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης καθ’όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, προχώρησε σε τοποθετήσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζονταν από ευθύτητα.  Στις απαντήσεις που φέρεται να έδωσε χωρίς περιστροφές, υποστήριξε ότι ασκεί τα καθήκοντά της ζητώντας να προσκομίζεται κάθε αναγκαίο στοιχείο. Εξήγησε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι το αίτημα έχει έξι υπογραφές υπηρεσιακών παραγόντων και ο έλεγχος είναι ουσιαστικός.

Όπως ανέφερε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν δεν καλύπτονται όλα τα κριτήρια, τότε το αίτημα απορρίπτεται. Η κ. Βλάχου μάλιστα απαντώντας και στις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις, τεκμηρίωσε με την προσκόμιση σχετικού υλικού, τους λόγους για τους οποίους οι εισαγγελείς δεν μπορούν να καταθέτουν σε εξεταστικές επιτροπές.

Τέλος και παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, η αντιπολίτευση βγαίνει εκτεθειμένη και από την παρουσία του νέου διοικητή της ΕΥΠ, στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Γαλάζια στελέχη σχολιάζοντας τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για «αποστομωτική παρουσία». Όπως αναφέρθηκε ο Θεμιστοκλής Δεμίρης διέψευσε σενάρια και ορισμένα δημοσιεύματα ότι δήθεν έχουν καταστραφεί φάκελοι και στοιχεία.

Κατά πληροφορίες απέδωσε με ευκρίνεια την υπηρεσιακή κατάσταση, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχουν ούτε outsourcing, ούτε usb, επιμένοντας στην τοποθέτησή του πως δεν έγινε καμία καταστροφή υλικού καταρρίπτοντας τους πομπώδεις ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

Ακόμη ο κ. Δεμίρης ξεκαθάρισε ότι  με βάση τα δικά του αυστηρά κριτήρια είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθείται πολιτικό πρόσωπο, ενώ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει μία γενική εικόνα για τις επισυνδέσεις.