Οι 60 μέρες που ανησυχούν τον Μητσοτάκη και θα κρίνουν πολλά

Οι 60 μέρες που ανησυχούν τον Μητσοτάκη και θα κρίνουν πολλά

Παρά το γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες αυτές τις μέρες έχουν πέσει στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την επόμενη μεγάλη μάχη που πιθανόν να κρίνει και τον «πόλεμο» κατά του κορονοϊού. 

Την ώρα που όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφουν την μικρή αλλά σαφή μείωση των κρουσμάτων και μοιάζει να «ανοίγεται» ένα πρώτο μονοπάτι αισιοδοξίας, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα που θα αποτελέσουν και την αρχή του τέλους με την κορονοϊό. Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha ανέδειξε ένα στοιχείο που μέχρι σήμερα ελάχιστοι είχαν εντοπίσει, ένα χρονικό ορόσημο, που θα κρίνει πολλά.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θελήσει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τους πολίτες, κάτι που δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο μιας και ειπώθηκε για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια. 

«Η δόση του εμβολίου θα είναι διπλή. Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίσουμε να αποκτάμε πριν από τον Φεβρουάριο. Η αισιοδοξία του εμβολίου να μην μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πάλι με κάποια κανονικότητα» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ουσιαστικά την μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης, οριοθετώντας μάλιστα την ανησυχία αυτή στο επίμαχο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021. Γιατί θεωρούνται σημαντικές αυτές οι εξήντα μέρες; Η απάντηση είναι απλή : Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο εμβολιασμός θα αρχίσει στην Ελλάδα αρχές Ιανουαρίου.

Εάν υπολογίσουμε ότι απαιτούνται δύο δόσεις προκειμένου να επιτευχθεί η όποια ανοσία και η μία θα πρέπει να απέχει από την άλλη (δόση) τέσσερις εβδομάδες τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι η περίοδος εκείνη χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι πείσει την κοινωνία ότι μετά από την πρώτη δόση δε θα υπάρξει καμία ασφάλεια. Αντιθέτως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ειδικά εκείνη την περίοδο θα πρέπει όλα τα μέτρα προφύλαξης να λαμβάνονται σαν να μην υπάρχει εμβόλιο, σαν να μην έχει υπάρξει η πρώτη δόση. 

Στην κυβέρνηση λοιπόν, κάτι που φάνηκε και από την συνέντευξη του πρωθυπουργού, ανησυχούν ιδιαίτερα για εκείνο το δίμηνο, μια και όλα μπορούν να τιναχθούν στον αέρα, με την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος να είναι πάντα υπαρκτή. 

Η αλήθεια πάντως είναι πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το δεύτερο καθολικό lockdown βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια. Στην χώρα μας όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν απολύτως θετικά. Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι πιο αργή από όσο αναμενόταν, εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας, μετά από δέκα μήνες μάχης με τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα δύσκολα έρχονται και όπως φαίνεται οι πρώτοι μήνες του 2021 απαιτούν πολύ προσοχή και κανέναν εφησυχασμό, κάτι που ήδη γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.