Ο Τσίπρας, το «ψωμί, ψωμάκι» και το… νερό νεράκι

Ο Τσίπρας, το «ψωμί, ψωμάκι» και το… νερό νεράκι

Έχοντας επενδύσει στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την πλειοδοτική τακτική καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει μέτρα και δεν μειώνει τον ΦΠΑ ή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αν δεν ληφθούν μέτρα η ρήση «το ψωμί ψωμάκι» θα είναι μια πραγματικότητα είπε στους εκπροσώπους των αρτοποιών ενώ έκανε λόγο για εκρηκτικές αυξήσεις στο νερό στη συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης.

Η τακτική του Αλέξη Τσίπρα θυμίζει αυτή που ακολουθήθηκε και στην πανδημία έχοντας ως κεντρικό στόχο τη φθορά της Κυβέρνησης προκειμένου να μειωθεί η διαφορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αλλά και συσπειρωθεί ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου στις Απριλίου.

Και ενώ οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις καταγράφουν την αρνητική τους στάση στην τακτική αυτή ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να έχει εγκλωβιστεί σε έναν μονόδρομο που οδηγεί σε αδιέξοδο. Και να επιλέγει τη διαχείριση της επόμενης ημέρας των εκλογών όποτε και αν αυτές γίνουν, τόσο αναφορικά με την επικείμενη ήττα όσο και τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει την πλειοδοτική τακτική και χρησιμοποιώντας ως φόντο τις συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων, παραγωγικών και άλλων φορέων, επιδίδεται σε αναφορές όπως αυτή που έκανε ενώπιον εκπροσώπων των αρτοποιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των αυξήσεων που φέρνει η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και οι περιορισμοί στις εισαγωγές λευκού σιταριού.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην επιβαρυνθεί και άλλο ο καταναλωτής, που βλέπει υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής και βασικής κατανάλωσης» προσθέτοντας ότι το ψωμί «δεν είναι ένα προϊόν πολυτελείας αλλά το αναγκαίο για κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, κάθε νοικοκυριό».

Και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεσος «έλεγχος και ρύθμιση στην αγορά ενέργειας, από όπου ξεκινάει η ιστορία με τα τρομακτικά υπερκέρδη για τις ηλεκτροπαραγωγές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ», καθώς και μείωση του ΕΦΚ καθώς και «μείωση του ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού».

Και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι αν αυτά δεν γίνουν αυτά τότε «το ψωμί ψωμάκι θα είναι μία πραγματικότητα για χιλιάδες νοικοκυριά» θέτοντας προς τους εκπροσώπους των αρτοποιών και θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους

Και το νερό

Νωρίτερα στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης εξέφρασε την ανησυχία του «ότι αυτή η τρομακτική έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών, όχι μονάχα στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στο νερό»

Μάλιστα υποστήριξε πως «Όταν η αύξηση του ενεργειακού κόστους καθιστά το λειτουργικό κόστος μη βιώσιμο. Και όταν γίνεται μη βιώσιμο το λειτουργικό κόστος, δύο κίνδυνοι ελλοχεύουν. Ο ένας είναι να δούμε μετακυλίσεις σημαντικών αυξήσεων στην τιμή του νερού και στον καταναλωτή και ο άλλος είναι να δούμε μία πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε της ύδρευσης είτε της αποχέτευσης»

Μίλησε για υπερκέρδος εταιρειών και αναφέρθηκε σε υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τους οποίους «το υπερκέρδος των παραγωγών εταιριών από τα υπέρογκα κέρδη από το καλοκαίρι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα είναι κοντά στο 1,5 δις. Ευρώ». Κατήγγειλε δε πως «οι επιδοτήσεις που έρχονται είναι για να επιδοτήσουν τα κέρδη αυτών των εταιρειών όταν δεν υπάρχει  ρύθμιση και έλεγχος».

Ως προς τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης τόνισε πως «θα πρέπει να επιδοτηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως ακριβώς ζήτησα και για  τα αγροτικά τιμολόγια», χαρακτηρίζοντας «τρομακτικό» το κόστος από λογαριασμούς δήμων, που έφθασε και το 355%.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει αυτή την τακτική, με την ηγεσία της Κουμουνδούρου να εκτιμά ενδεχομένως πως αποτελεί τη μοναδική λύση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το στόχο της πρόκλησης φθοράς της κυβέρνησης και της δημιουργίας κύματος αγανάκτησης. Κύματος που αναζητείται από την επομένη των εκλογών του 2019 με το βλέμμα στην περίοδο 2011 – 2014 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μετατρέψει την αγανάκτηση των πολιτών στις ψήφους που τον οδήγησαν στην εξουσία.