Ο Μητσοτάκης παίζει εν ου παικτοίς
Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης
Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

Ο Μητσοτάκης παίζει εν ου παικτοίς

Ο Μητσοτάκης το είχε πει τον Ιανουάριο του 2020 στον Alpha: «Έχω κάνει πολιτική καριέρα με το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι». Οι αντίπαλοί του δεν το κατάλαβαν ώστε να αλλάξουν ρότα.

Χθες, η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA επιβεβαίωσε τη ρήση. Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε εν διατεταγμένη υπηρεσία και τώρα από κεκτημένη ταχύτητα, με απουσία πολικού λόγου, μιλάνε ακόμη για «Κούλη», όταν ο εν λόγω συγκεντρώνει 41% στην καταλληλότητα Πρωθυπουργού, με τον εκλεκτό τους Κασσελάκη να περιορίζεται στο μίζερο 5%, και να αντιμάχεται στο ίδιο ποσοστό με τον Ανδρουλάκη!

Και εντάξει, ο Κασσελάκης δεν έχει κατοχυρώσει ακόμη την εικόνα πρωθυπουργίσιμου. Βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα, περιδινιζόμενος από εσωτερικά προβλήματα, σφοδρή αμφισβήτηση, ενώ παραμένει και ευάλωτος λόγω περιορισμένου χρόνου ανάταξης ως τις ευρωεκλογές.

Όσο μαγνητική προσωπικότητα και να έχει ως ινφλουένσερ, όσο αγαπημένος και να είναι στα πρωϊνάδικα, σε έξι μήνες δεν προλαβαίνει να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διεκδίκησης –αν υποθέσουμε ότι μπορεί. Σαφώς ατομικά μπορεί να επιπλεύσει σε ένα απολίτικο κοινό που έλκεται από την εικόνα και το new age.

Από την άλλη, ο Ανδρουλάκης κάνει φιλότιμη προσπάθεια να αρθρώσει προγραμματικό λόγο σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προχθές π.χ. στο Ηράκλειο Κρήτης, συζητήθηκαν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την υγεία και την αναγέννηση του ΕΣΥ, ενώ την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη θα συζητηθούν οι προτάσεις του κόμματος για το περιβάλλον.

Όμως, τον υπονομεύει αφενός το «ίματζ» του (έχουν περάσει οι καιροί του «έθνικ» και της «ντοπιολαλιάς του κοπελιού»), ενώ παρουσιάζεται και πολιτικά «εμμονικός» για κάτι που δεν ενδιαφέρει τον κόσμο.

Χθες π.χ. στον Ευαγγελάτο, υποστήριξε ότι η ΝΔ παρενέβη στα εσωτερικά προεκλογικά του ΠΑΣΟΚ, με την παρακολούθησή του. Ποιον πείθει; Ηλίθιο θεωρεί τον κόσμο; Η ΝΔ ναι τον παρακολουθούσε –καλώς η κακώς δεν το ξέρουμε γιατί ο ίδιος δεν πήγε να ενημερωθεί και να μας ενημερώσει. Αλλά τον παρακολουθούσε ως ευρωβουλευτή, τη στιγμή που το όνομα της άλλης ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, είχε εμπλακεί σε μυστήριες ιστορίες ενθυλάκωσης παράνομου χρήματος.

Πείθει κάποιον ότι ο Μητσοτάκης τον παρακολουθούσε επειδή ξενυχτούσε από αγωνία μήπως και βγει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Τέτοιοι ισχυρισμοί του αφαιρούν και τον κατατάσσουν σε πρωθυπουργική καταλληλότητα ισάξια με το «γκόλντεν μποι» Κασσελάκη, στο 5%!

Την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης νικάει από τα αποδυτήρια χωρίς καν να ιδρώσει.

Ο ίδιος και κυβερνητικά στελέχη, παρουσίασαν με δοξαστικό τρόπο την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Καλά έκαναν! Μια εκλογική διαδικασία που η ηλικία της υπερβαίνει τον αιώνα και που την έχουν υιοθετήσει πάνω από 50 χώρες του πλανήτη, η ΝΔ δικαιούται να την παρουσιάσει ως «μεταρρύθμιση», αφού οι προηγούμενοι αδιαφόρησαν ή κιότεψαν.

Το ΠΑΣΟΚ με τις ρωμαλέες Τοπικές Οργανώσεις Εξωτερικού τις δεκαετίες ΄70 και ΄80 προτιμούσε οι απόδημοι να έρχονται με αεροπλάνα και πούλμαν (συνήθως ναυλωμένα από το κόμμα), για να ψηφίζουν γεμάτοι ενθουσιασμό και συμβάλλοντας στο εκλογικό πασοκικό ρεύμα.

Έτσι ο Μητσοτάκης με την «επιστολική ψήφο» κερδίζει μια άκοπη νίκη, αντίστοιχη της πρώτης κυβέρνησης του Αντρέα. Το ΠΑΣΟΚ της πρώτης τετραετίας εκσυγχρόνισε το οικογενειακό δίκαιο με διατάξεις που στην Ευρώπη είχαν θεσπίσει τα συντηρητικά κόμματα.

Εδώ δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο λόγω της πολιτικής και πολιτισμικής υστέρησης της τότε Δεξιάς. Αυτό επέτρεψε στον Αντρέα να αντιστοιχηθεί ως πρωτοπόρος με την κοινωνία, η οποία ήδη είχε αλλάξει αξίες και νοοτροπία.

Το οξύμωρο είναι ότι τμήμα της αντιπολίτευσης, κατά τα άλλα «προοδευτικό» παρουσιάζεται ακόμη πιο φοβικό σε αυτή την απλούστατη «μεταρρύθμιση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», χαρακτήρισε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ως «πολύ αρνητική εξέλιξη», επειδή λέει «θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα της εκλογικής διαδικασίας»!

Μα ήταν το ίδιο το ΚΚΕ που το 1978, 45 χρόνια πριν, είχε καταθέσει πρόταση νόμου η οποία (πέραν της απλής αναλογικής και τη μείωση της εκλογικής ηλικίας) πρότεινε και την άσκηση εκλογικού δικαιώματος όλων των εκλογέων που την ημέρα της ψηφοφορίας «βρίσκονται έξω από τα όρια της επικράτειας». Μισό αιώνα μετά, το ΚΚΕ είναι αρνητικό!

Έτσι ο Μητσοτάκης με αυτούς που έχει απέναντι παρουσιάζεται μεταρρυθμιστής εν ου παικτοίς!