Ο μανιχαϊσμός Ανδρουλάκη και η παράσταση… θεσμικότητας
Eurokinissi
Eurokinissi

Ο μανιχαϊσμός Ανδρουλάκη και η παράσταση… θεσμικότητας

Υπάρχουν δυο στοιχεία από την τελευταία δημοσκόπηση της Marc, που συνθέτουν τον πυρήνα του στρατηγικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και τα οποία εν μέρει δικαιολογούν τις σπασμωδικές κινήσεις και συμπεριφορές της Χαριλάου Τρικούπη. Το 32,3% των πολιτών εξακολουθεί να θεωρεί τον Κ. Μητσοτάκη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, την ώρα που ο Ν. Ανδρουλάκης με το πενιχρό (7,2) βρίσκεται στη 3η θέση, οριακά πάνω από τον Κυριάκο Βελόπουλο και σημαντικά κάτω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σχεδόν το 30% εκείνων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το ’23, αξιολογεί θετικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός. 

Η πλάστιγγα των ψηφοφόρων του κέντρου, έγειρε ξανά προς την πλευρά της Ν.Δ συνεπεία της σύμπραξης της Χαριλάου Τρικούπη με την καιροσκοπική και τυχοδιωκτική λοιπή «προοδευτική» πτέρυγα της αντιπολίτευσης.

Η βλάβη στην κυβερνησιμότητα του ΠΑΣΟΚ δύναται να καταστεί ανήκεστος, καθώς η ηγεσία του αδυνατεί να αποδεχθεί, ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του απορρίπτουν το ρίσκο διασάλευσης της σταθερότητας και την προοπτική της χώρας, μόνο και μόνο για να επιτευχθεί η επιδίωξη Ανδρουλάκη και αρκετών άλλων, να φύγει ο Μητσοτάκης και η δήθεν δεξιά κυβέρνηση. Η θετική άποψη παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ειδικά για το πρόσωπο και τις επιδόσεις Μητσοτάκη, κάνει ακατανόητη και τη μανιχαϊστική σύγκριση στην οποία επιδίδεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Στην τελευταία συνέντευξή του στο Open, κατέφυγε στα απλοϊκά - αλά Τράμπ και παλιού Τσίπρα - δίπολα.

Ο καλός και ηθικός Ανδρουλάκης, ο κακός και ανήθικος Μητσοτάκης. Η κυνική και αυταρχική ΝΔ, το ευαίσθητο και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ. Ο «πιασμένος» από τη διαπλοκή Μητσοτάκης ο «άπιαστος» Ανδρουλάκης.

Το remake του ηθικού πλεονεκτήματος και η διακήρυξη «Εγώ δεν έχω καμία σχέση με όλους αυτούς… Δεν έχω μπει σε κανένα ασανσέρ της εγχώριας ολιγαρχίας», δεν απαντά στο ερώτημα ενός απλού ωφελιμιστή ψηφοφόρου: τι καλύτερο θα μου προσφέρει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρουλάκη; Ερώτημα που δεν τίθεται καν σε αυτή τη βάση, αφού σχεδόν το 94% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο περίπτωση, να βγει πρώτο το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Η αρνητική βεβαιότητα αφορά προσωπικά τον αρχηγό του.

Επομένως, οι εξαγγελίες και δεσμεύσεις Ανδρουλάκη, ότι θα τελειώσει «τα ολιγοπώλια των τραπεζών, των ακτοπλοϊκών, της εμπορίας τροφίμων, της ενέργειας, της υγείας» ακούγονται όπως ακριβώς ακούγονταν οι δεσμεύσεις Τσίπρα για τα μνημόνια, τη σεισάχθεια και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει τα μπρος πίσω μέσα στο αδιέξοδο που εισήλθε. Εμπρός θα παριστάνει το θεσμικό και πίσω θα λειτουργεί ως αντισυστημικό κόμμα. Σήμερα το μεσημέρι μέσω zoom, θα συνεδριάσει η ΚΟ, προκειμένου να «εγκριθεί» συλλογικά το κείμενο του αιτήματος σύστασης προανακριτικής επιτροπής, για τη διερεύνηση των ευθυνών του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή στην τραγωδία των Τεμπών με τη Χαριλάου Τρικούπη να επιχειρεί να μεγεθύνει τη θεσμικότητα της διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, το εγχείρημα δείχνει σαν μια απόπειρα ρελάνς, για τον αποτυχημένο πρώτο γύρο, που όλο το χαρτί από την εργαλειοποίηση του δυστυχήματος των Τεμπών, το πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το «κατηγορητήριο» της Χαριλάου Τρικούπη θα αποδίδει, κακουργηματικές πράξεις και θα βασίζεται στη δικογραφία και στο επιχείρημα ότι εφόσον υπηρεσιακά στελέχη κατηγορούνται για κακουργήματα, τότε δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση για την πολιτική ηγεσία. Στη βάση αυτού δεν υπάρχει έρευνα να κάνει η Προανακριτική. Είναι απλώς το μέσο για μια επικοινωνιακή αντεπίθεση μήπως και αλλάξει η σειρά κατάταξης πίσω από τη Ν.Δ. Το ερώτημα του εκπροσώπου τύπου Κώστα Τσουκαλά «πως θα πάνε τα πολιτικά πρόσωπα στη δικαιοσύνη, αν δε γίνει η προανακριτική;» έχει μάλλον απαντηθεί από την προηγούμενη διαδικασία που ακολουθήθηκε με το Χρήστο Τριαντόπουλο.