Ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η αλήθεια των αριθμών
shutterstock
shutterstock
Ακρίβεια

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η αλήθεια των αριθμών

Η συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για την ακρίβεια - και την οποία προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – αποτύπωσε δύο εικόνες. Τον πρωθυπουργό, κατά τη συνήθη τακτική του να αναγνωρίζει ευθαρσώς το πρόβλημα καθώς ο «ελέφαντας» – ακόμη κι αν έχει πολλές διαφορετικές αιτίες - δεν κρύβεται και πιέζει χιλιάδες νοικοκυριά. Παρά την ουσιαστικής στήριξη του εισοδήματος και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Στην άλλη εικόνα, η αντιπολίτευση δεν ασχολήθηκε διόλου με τον ελέφαντα. Παρά μόνο με το πως θα κρεμάσει στο στήθος του πρωθυπουργού το παράσημο της ακρίβειας.

Συμπερασματικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το πρόβλημα της ακρίβειας. Το αντίθετο. Εφόσον δυσκολεύει την κυβέρνηση, σχεδόν πανηγυρίζεται και δεν χρειάζεται να σκαλίσει τις πραγματικές αιτίες της made in Greece ακρίβειας.

Εννοείται ότι άπαντες τις γνωρίζουν. Από Βελόπουλο μέχρι Ανδρουλάκη. Κάνουν ότι δεν ξέρουν τις δομικές «ατέλειες» της οικονομίας και έχουν πάθει γενική αμνησία για αυτό που συνέβη στη χώρα από το 2009 και μετά. Ένα κανονικό κραχ. Μια πτώχευση. Στα οικονομικά του κράτους, στις τράπεζες στα νοικοκυριά. Το ΑΕΠ βρέθηκε στον πάτο μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία καταβαραθρώθηκαν. Στα δυο μνημόνια της χρεοκοπίας μπήκε καπάκι το αχρείαστο τρίτο της περήφανης διαπραγμάτευσης των κυρίων Τσίπρα- Καμμένου. Το 2018 οι κυβερνώντες αποφάνθηκαν μονομερώς ότι έβγαλαν τη χώρα από το Μνημόνιο,  και τώρα από την αντιπολίτευση μαζί με διάφορους σοβαρούς αναλυτές, εγκαλούν την κυβέρνηση της Ν.Δ γιατί δεν έχει κατορθώσει να επαναφέρει μισθούς συντάξεις, αγοραστική δύναμη και βιοτικό επίπεδο στο…2009.

Κατηγορούν επίσης τον πρωθυπουργό για πολιτικό μαζοχισμό. Ότι συνειδητά επιλέγει την ακρίβεια ενώ η ακρίβεια του κάνει τη ζωή δυσκολότερη καθώς προκαλεί το μεγαλύτερο ρήγμα στη σχέση της με τους ψηφοφόρους. Γιατί δεν αγοράζουν οι πολίτες τα περί ακρίβειας Μητσοτάκη; Αφενός διότι βλέπουν τις προσπάθειες που γίνονται. Μικρές ή μεγάλες πάντως γίνονται. Ο κεντροδεξιός Μητσοτάκης που δαιμονοποιήθηκε προεκλογικά ως ακραίος φιλελεύθερος οδοστρωτήρας ζητά από τις Βρυξέλλες να μπει χέρι στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια και ο αριστερός Κουτσούμπας το θεώρησε σχεδόν αχρείαστο αφού «τα ξέρουν».

Αφετέρου και κυριότερο διότι διαισθάνονται ότι η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια συντηρούνται από τα σχεδόν 60 δισεκατομμύρια που σουλατσάρουν μαύρα και αφορολόγητα στην αγορά. Αυτό το ποσό είναι η διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και της κατανάλωσης, με βάση τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ακρίβεια είναι επίσης το τίμημα για το γεγονός ότι η χώρα είναι τουριστικός παράδεισος όλο το χρόνο για σχεδόν 30 εκατομμύρια ανθρώπους. Έρχονται, τρώνε, διασκεδάζουν, αγοράζουν και αφήνουν δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της χώρας. Πέρυσι τα έσοδα ήταν 20,5 δισεκατομμύρια δεν ξέρω πόσος ήταν ο αντίστοιχος ΦΠΑ. Ξέρω ωστόσο ότι ο αγρότης - παραγωγός που τροφοδοτεί ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ π.χ στην Κρήτη δεν θα πάει να στηθεί στη λαϊκή να πουλήσει ντομάτες για να ανταγωνιστεί στην τιμή τον διπλανό του. Η ζήτηση είναι θηριώδης όλο το χρόνο πλέον. Μειώνοντας δε, το ΦΠΑ όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχορηγούν τις διακοπές των σελέμπριτις και πλουσίων στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, οι συνταξιούχοι που θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο που θα λείψει. Δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνει αυτό ο κοσμποπολίτης επιχειρηματίας αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ξέρουν, ή οφείλουν να γνωρίζουν, τι προκαλεί την εκτίναξη των ενοικίων στην Ελλάδα, δαιμονοποιούν το Airbnb που έσωσε το ναυαγισμένο οικιστικό απόθεμα στην Αθήνα και επέτρεψε σε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν ή να αυξήσουν το εισόδημά τους. Είναι αυτονόητο βεβαίως, ότι η Πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες και να ορίσει πλέον σε ποιες περιοχές πρέπει να οδηγήσει το κύμα των ανακαινίσεων. 
 
Αλλά ας ειπωθεί επιτέλους ότι από το 2011 μέχρι το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT και με βάση την τελευταία απογραφή, τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 32% Το 2021 μετρήθηκαν στο 32,3% του συνόλου, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όλων των άλλων κατηγοριών νοικοκυριών. Κάποτε μια οικογένεια ζούσε σε ένα σπίτι. Σήμερα ακόμη και χωρίς διαζύγιο, ζευγάρια και οικογένειες ζουν σε 2 ή και 3 σπίτια. Κάθε πρόσωπο και νοικοκυριό. Κάθε φοιτητής και διαμέρισμα για έναν.

Τέλος, η αισχροκέρδεια στην Ελλάδα είναι και αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης καταναλωτικής συνείδησης και συνείδησης της δύναμης που έχει ο καταναλωτής. Δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα οργανωμένο μποϊκοτάζ προϊόντος, ή αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στη χώρα πέφτουν ως ποσοστό της αγοράς ενώ ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Κάποιες οργανώσεις καταναλωτών που κάποτε υπήρχαν είναι εξαφανισμένες και αναρωτιέται κανείς εάν βρίσκονται στα pay rolls πολυεθνικών και εγχώριων ομίλων. Ούτε βεβαίως η ΓΣΕΕ σκέφτηκε ποτέ ότι εκτός από το να απαιτεί αυξήσεις να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους σε μια μαζική αποχή αγορών πχ από τα σούπερ μάρκετ ώστε να πιεστούν να ρίξουν τις τιμές.

Όπως διαπιστώνουμε η ελληνική ακρίβεια είναι ένα κοπάδι από ελέφαντες…