Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει: Είναι πρωτίστως ηθικό και όχι οικονομικό το ζήτημα των αποζημιώσεων

Ο Αλ. Τσίπρας επιμένει: Είναι πρωτίστως ηθικό και όχι οικονομικό το ζήτημα των αποζημιώσεων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την ώρα που η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. ευρώ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει ότι με μια απλή «συγγνώμη» η γερμανική πλευρά… καθάρισε! Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Ολομέλεια υποστήριξε ότι «σοβαρή γραμμή διεκδίκησης» είναι ότι το θέμα το αποζημιώσεων είναι «πρωτίστως ηθικό». Μάλιστα, ως επιχείρημα έφερε τη φράση του Μανώλη Γλέζου «και ένα μάρκο να ήταν…».

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστήριξε ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα στο Βερολίνο, ενώ όπως είπε ο Σαμαράς πήγαινε και έλεγε ουδείς αναμάρτητος. «Εκεί που μας χρώσταγαν μας ζητάνε και το βόδι», είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Εκκινώντας την ομιλία του χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση «σταθμό». Κι αυτό, διότι η αποτελεί «φόρο τιμής  στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι συνώνυμες του συμψηφισμού, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί το ζήτημα ήρθε στην Ολομέλεια μετά από τρία χρόνια αφότου η επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες. «Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη. Αλλά αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν. Όχι την Ελλάδα. Όχι εμάς. Όχι εμένα. Γιατί είμαστε πολύ πιο περήφανοι από αυτό.  Και δεν θα μπορούσαμε ποτέ να βάλουμε το Απόλυτο Κακό του ναζισμού, αυτό που δεν λέγεται, το άφατο, σε καμία ζυγαριά. Όχι γιατί κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε διαπραγματευτικά εμάς. Αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν προσβολή στα θύματά του ναζισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα,δε,με τον Αλέξη Τσίπρα η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία, η εξομάλυνση και η θεαματική βελτίωση στη συνέχεια των σχέσεων με τη Γερμανία έχουν δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον. «Και με αυτή τη διάθεση, με αυτό το θετικό κεκτημένο μπορούμε σήμερα να ανοίξουμε ξανά τον διάλογο σε ένα θέμα όχι απλά ευαίσθητο αλλά ιστορικά, συναισθηματικά και ηθικά φορτισμένο», υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Μια ρηματική διακοίνωση, «με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας».

Αυτές αφορούν:

Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να ακολουθήσει στην έναρξη των συζητήσεων. «Σαν μια έμπρακτη κίνηση αναγνώρισης της ναζιστικής θηριωδίας και των πληγών που άφησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στη χώρα μας θα αναμένουμε με καλή θέληση και αισθήματα πραγματικής φιλίας την απάντηση της», είπε και προανήγγειλε ότι όποια και να είναι η απάντηση των Γερμανών «θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός».