ΝΔ:  Ξεκινά με πολλές φιλοδοξίες την διαμόρφωση του κυβερνητικού της προγράμματος

ΝΔ: Ξεκινά με πολλές φιλοδοξίες την διαμόρφωση του κυβερνητικού της προγράμματος

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Με την φιλοδοξία να διαμορφώσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που «δεν θα μοιάζει με τα παλιά προγράμματα», ξεκινά η ΝΔ την διαδικασία επεξεργασίας των προτάσεών της για την διακυβέρνηση της χώρας. «Ετοιμάζουμε με ταχύτατο ρυθμό το σχέδιο που θα μας οδηγήσει στη μεταμνημονιακή Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε σαν στόχο του κόμματός του ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα «συνδυάζει τεχνοκρατική αρτιότητα με μια ειλικρινή και ουσιαστική προσέγγιση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία» και θα σηματοδοτεί το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία. 

«Δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο διαμορφώνεται σε κλειστά γραφεία, μέσα από μία στενή ομάδα κομματικών στελεχών. Ο σκοπός μας είναι να εμπλέξουμε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή η χώρα», τόνισε ο Πρόεδρος τη ΝΔ παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές και τη δομή του κυβερνητικού προγράμματος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη,  ο οποίος θα έχει και την εποπτεία της όλης διαδικασίας.

Στη ΝΔ μιλούν για «συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο» πρόγραμμα και συνδέουν τους συγκεκριμένους στόχους με την «υιοθέτηση,  με τις απαιτούμενες προσαρμογές, των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών», με τη δυνατότητα κάθε πολίτη να βρίσκει σε αυτό «ξεκάθαρες απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν» και με την φιλοδοξία να δώσει στους Έλληνες «την ελπίδα της αλήθειας».

Κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση του προγράμματος θα διαδραματίσει και το Συμβουλευτικό Σώμα που δημιουργείται για να λειτουργήσει «ως φίλτρο ποιότητας για τις προτάσεις που θα καταθέσει η ΝΔ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το Συμβουλευτικό Σώμα, που θα συγκαλείται κάθε 20 μέρες ή έναν μήνα για να κάνει επισκόπηση της δουλειάς που θα έχει γίνει και να δίνει κατευθύνσεις στους συντονιστές,  αποτελείται από τους: Μιχάλη Αργυρού, αναπληρωτή καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, Γιώργο Γεραπετρίτη, αναπληρωτή Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών, Δημήτρη Καλαβρό, επιχειρηματία και συνιδρυτή φορέα υποστήριξης και ανάπτυξης startup εταιρειών, Νέλλη Κάτσου, διευθύνουσα σύμβουλο μεγάλης ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας, Γεώργιο Πρεβελάκη, καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Θεόδωρο Πελαγίδη, καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Νίκη Τζαβέλα, πρώην Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Ευρωβουλευτή και στέλεχος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

 Το πρόγραμμα της ΝΔ θα διαμορφωθεί στη βάση πέντε μεγάλων θεματικών ενοτήτων, στο πρότυπο των πέντε «Α» που είχε παρουσιάσει κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμευόμενος για «ανανέωση, αξιοκρατία, αναδιάρθρωση, αξιοπιστία και ανάπτυξη». Αξιοκρατία, Αριστεία, Αλληλεγγύη, Αξιοπιστία και Ανάπτυξη είναι τα αντίστοιχα πέντε «Α» του προγράμματος που ξεκινά να επεξεργάζεται η ΝΔ χωρίς να υπάρχει όμως και σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του. Μόνο η εκπεφρασμένη βούληση  να προχωρήσει γρήγορα, αλλά χωρίς αυτό να αποβεί εις βάρος της ποιότητας, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στη ΝΔ δεν κρύβουν ότι ο ρυθμός επεξεργασίας του προγράμματος θα λαμβάνει εκ των πραγμάτων υπόψη τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και τα χρονοδιαγράμματα θα προσαρμόζονται σε αυτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πολιτική διαβεβαίωση που εδόθη από τον κ. Μητσοτάκη είναι πως η ΝΔ «θα είναι έτοιμη, όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις». Αν όχι με κυβερνητικό πρόγραμμα στο σύνολό του, το οποίο, όπως αναγνωρίστηκε, απαιτεί περισσότερο χρόνο, σίγουρα όμως με έτοιμους συγκεκριμένους θεματικούς άξονες, ιδιαίτερης πολιτικής προτεραιότητας που σχετίζονται με την τρέχουσα επικαιρότητα. Όσο για το Συνέδριο από 22 έως 24 Απριλίου αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα ορόσημο, καθώς στο πλαίσιό του θα γίνει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, και «μία πρώτη αποτύπωση της προγραμματικής δουλειάς».

Οι πέντε θεματικές ενότητες

Η θεματική ενότητα της «Αξιοκρατίας» περιλαμβάνει τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης, της Διαφάνειας, της Μετανάστευσης, της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Τάξης και της Πολιτικής Προστασίας και βασικός στόχος είναι να «ασχοληθεί με τις παρεμβάσεις για ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο Κράτος και κυρίως με την ενίσχυση της ασφάλειας και του αισθήματος δικαίου». Στη ΝΔ τον χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά κρίσιμο τομέα», καθώς «στα ζητήματα αξιοκρατίας και διαφάνειας αντανακλάται μεγάλο μέρος της δυσπιστίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα», όπως τόνισε ο, Κωστής Χατζηδάκης. Επικεφαλής θα είναι ο Σπύρος Βλαχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δημόσιο Δίκαιο, Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Η ενότητα της «Αριστείας» περιλαμβάνει την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Τεχνική Εκπαίδευση, την Έρευνα, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό και μεταξύ των στόχων που τίθενται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η «αποενοχοποίηση της έννοιας της επιτυχίας, η ανάδειξη της αξίας της άμιλλας και η ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας». Επικεφαλής θα είναι ο Γιώργος Ιωάννου, καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ενότητα της «Αλληλεγγύης» περιλαμβάνει τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, την Κοινωνική Πρόνοια, την Υγεία και τα Δικαιώματα, με τον Πρόεδρο της ΝΔ να τονίζει ότι στο επίκεντρό του θα βρίσκεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αλλά και τον Αντιπρόεδρο, Κ. Χατζηδάκη να επισημαίνει ότι «δική μας επιδίωξη δεν θα είναι να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2, να πουλάμε τσάμπα κοινωνική ευαισθησία και να προσπαθούμε να πείσουμε ότι θα βρούμε λεφτά από τον αέρα τον κοπανιστό».  Επικεφαλής θα είναι ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

Η ενότητα της «Αξιοπιστίας» περιλαμβάνει την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα, τον Απόδημο Ελληνισμό και την Ευρωπαϊκή Πολιτική και στόχος της ΝΔ είναι να επεξεργαστεί «θέσεις και δράσεις που θα ενισχύσουν το κύρος της χώρας». Επικεφαλής είναι ο Γεώργιος Σαββαΐδης, πρέσβης  ε.τ.  

Η ενότητα της «Ανάπτυξης» περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα, την αγορά, τον τουρισμό, την ναυτιλία, την Ψηφιακή οικονομία, την μακροοικονομία, την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, τις επενδύσεις/ ρευστότητα, την βιομηχανία/εξωστρέφεια, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ενέργεια, την καινοτομία, το περιβάλλον και τις υποδομές και μεταφορές.  Ως κεντρική πολιτική κατεύθυνση τίθεται το δίπτυχο «μικρότεροι φόροι – περισσότερες επενδύσεις» ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και επικεφαλής θα είναι ο Χρήστος Σκλαβούνης, ο οποίος έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ομάδες εργασίας

Για τη στελέχωση των ομάδων εργασίας που θα λειτουργήσουν υπέβαλαν αίτηση 698 εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου, εκ των οποίων το 55% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και το 31,3% υποψήφιοι και κάτοχοι διδακτορικού τίτλου

Μέσος όρος ηλικίας των ενδιαφερόμενων είναι τα 44 έτη και όπως τονίζουν στη ΝΔ είναι «ισχυρή η εκπροσώπηση παραγωγικών ηλικιών». Το 23,4% έχει γεννηθεί μεταξύ 1960 και 1969, το 44,1% μεταξύ 1970 και 1979, ενώ το 21,5% μετά το 1980. Σύμφωνα με τη ΝΔ σημαντική εκπροσώπηση έχουν όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι και ενώ η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει και 15% περίπου δημόσιων λειτουργών. Εξάλλου ο ένας στους δέκα που υπέβαλε βιογραφικό ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.

Η στελέχωση των ομάδων εργασίας, που δεν αναμένεται να είναι πολυμελείς καθώς ο προσανατολισμός είναι να μην ξεπερνούν τα 5-7 μέλη, θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης όσων έχουν ανταποκριθεί στην ανοιχτή πρόσκληση της ΝΔ. Αξιολόγηση που θα γίνει σε συνεργασία με εξειδικευμένη ομάδα στελεχών εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού «ώστε να κριθούν τα βιογραφικά με τον πιο επαγγελματικό τρόπο», όπως τόνισε ο γραμματέας Προγράμματος, Γ. Στεργίου.