ΝΔ: Το εργατικό δίκαιο εκσυγχρονίζεται - ΣΥΡΙΖΑ: Θα το καταργήσουμε
Εργασιακό νομοσχέδιο

ΝΔ: Το εργατικό δίκαιο εκσυγχρονίζεται - ΣΥΡΙΖΑ: Θα το καταργήσουμε

Το κλίμα μετωπικής σύγκρουσης που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συζήτηση του νομοσχεδίου Εργασίας αποτυπώθηκε και στις βασικές εισηγήσεις των κομμάτων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, επέμεινε να χαρακτηρίζει «εργατοπατερικά» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επέμεινε στη διαπίστωση ότι η απεργία της περασμένης Πέμπτης δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ως προς τη συμμετοχή των εργαζομένων, και επέμεινε ότι οι αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Εργασίας θα αποδειχθούν θετικές για τον κόσμο της εργασίας.

Ο Κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε ακραίο αναχρονισμό τις ανακοινώσεις των κομμάτων ότι θα καταργήσουν το νομοσχέδιο με την αλλαγή διακυβέρνησης.

Από το βήμα της Βουλής, επικαλέστηκε τη διδακτορική διατριβή της Έφης Αχτσιόγλου για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, σημειώνοντας ότι «η θέση της διατριβής της το 2014 ήταν πως σκοπίμως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν προστατεύουν τα συνδικαλιστικά-εργασιακά δικαιώματα, λόγω της ανεπάρκειας της Χάρτας για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ως υπουργός, όμως, ενσωμάτωσε την Οδηγία για τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας που δίνουν το δικαίωμα στον εργαζόμενο, με δική του αίτηση, να διαμορφώνει το ωράριο εργασίας του, με βάση τις ανάγκες του».

Σε αυτό το κλίμα, ο Κ. Μαραβέγιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό εκκρεμές» χωρίς σεβασμό στους Έλληνες, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που υλοποιεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες που απορρίπτουν τον ξύλινο λόγο, ζητούν εφαρμογή της νομιμότητας και προστασία της εργασίας τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το συλλογικό εργατικό δίκαιο, με την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων, προστατεύεται το 8ωρο, που όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά πλέον θα εφαρμόζεται ουσιαστικά με τη νέα ψηφιακή κάρτα που ζητούσε και η ΓΣΕΕ, οι υπερωρίες, όχι μόνο θα ελέγχονται καλύτερα, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά ενισχύονται στις 150 ώρες ετησίως.

«Θα το καταργήσουμε»

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι η Έφη Αχτσιόγλου, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τόλμησε να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, θέσπισε μια σειρά θετικές διατάξεις και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που κατήργησε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, εξατομικεύει τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, χτυπάει τον συνδικαλισμό, στοχεύει στη χειραγώγηση των εργατικών σωματείων, χτυπάει την απεργία, απελευθερώνει τις απολύσεις, χτυπάει ακόμα και τις πιο ευάλωτες μορφές εργασίας, τους εργαζόμενους δηλαδή μερικής απασχόλησης με τις ευέλικτες μορφές εργασίας και με σπαστό ωράριο.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που θα καταργηθεί στην πράξη από το εργατικό κίνημα αλλά είναι και ένα νομοσχέδιο που όταν εμείς λάβουμε τη λαϊκή εντολή, θα το καταργήσουμε», είπε.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης είπε ότι το κόμμα του, όταν το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, αυτό το νομοσχέδιο θα το καταργήσει, του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι «οδοστρωτήρας» για τα εργατικά δικαιώματα, ενώ της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν θα βοηθήσει στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, όπως οι διατάξεις ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στην εργασία...