ΝΔ: "Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ της πολιτικής" ο κ. Τσίπρας

ΝΔ: "Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ της πολιτικής" ο κ. Τσίπρας

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Οι προσπάθειες για συνεννόηση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαφές ότι αρχίζουν και τελειώνουν στο προσφυγικό-  μεταναστευτικό. Με τις τριβές να μη λείπουν όμως ακόμη και σε αυτό το ζήτημα, που μπορεί αμφότεροι να αναγνωρίζουν την σοβαρότητα και την εθνική του διάσταση, αλλά δεν μένει ανεπηρέαστο, τουλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας, από το γενικότερο κλίμα που δημιουργεί η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση σε όλα τα άλλα μείζονα ζητήματα.

Απόδειξη η χθεσινή ημέρα που ενώ ξεκίνησε με μια τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε θετικό κλίμα, η οποία δρομολόγησε και την απόφαση για  σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, κατέληξε με την ΝΔ, έντονα ενοχλημένη από την βραδινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, να καταγγέλλει τον κ. Τσίπρα ως "δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χαιντ της πολιτικής".  Και να του προσάπτει ότι από τη «μία ζητά συνεννόηση στο προσφυγικό και από την άλλη υβρίζει», καταλογίζοντάς του ότι «έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση του».

Η αντιπαράθεση αυτή ήρθε να αποτελέσει μία ακόμη απόδειξη του ελλείμματος εμπιστοσύνης που υφίσταται ανάμεσα στις ηγεσίες των δυο μεγαλύτερων κομμάτων. Έλλειμμα που έχει πολλάκις επισημάνει και επικαλεστεί ο κ. Μητσοτάκης ως έναν από τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες για οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ένταση της ενόχλησης που έχει προκαλέσει στη ΝΔ η ομιλία του Πρωθυπουργού κατέστη σαφής από κάθε άποψη και με κάθε τρόπο. Η αρχική διαρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε αργά το βράδυ και την μορφή επίσημης ανακοίνωσης, με την οποία κατήγγειλε την «ανοίκεια επίθεση» σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος, όπως τόνισε η ΝΔ, «αναλαμβάνει εδώ και ένα μήνα συνεχείς πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Ελλάδας, ενίσχυσης της χώρας απέναντι στο εθνικό ζήτημα του προσφυγικού».

Αλλά και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Νίκου Δένδια ήταν χαρακτηριστική: «Βρισκόμαστε, τόνισε, προ χείλους αβύσσου. Να συνεννοηθούμε, αλλά η συνεννόηση δεν μπορεί να βασιστεί στη συκοφαντία του αντιπάλου για την επιβίωση του κόμματος. Η στάση του Πρωθυπουργού απόψε, να πει όσα είπε, για πέντε λεπτά δημοσιότητας, καταδεικνύει έσχατη πολιτική απελπισία».

 «Σηκωθείτε να φύγετε, βλάπτετε τη χώρα»

Όσο για την προτροπή του κ. Δένδια «σηκωθείτε να φύγετε, δεν πάτε πουθενά και βλάπτετε τη χώρα», ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και την απροσδόκητη, δεδομένων όσων είχαν προηγηθεί, στάση του απέναντι στον Πρόεδρο της ΝΔ. Μία «απαράδεκτη στάση», λένε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ως «αποκορύφωμα» είχε την χρησιμοποίηση του εγγράφου στα γερμανικά που, όπως τονίζει η ΝΔ, λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε για την λίστα Μπόργιανς.

Ο αιφνιδιασμός για την στάση του πρωθυπουργού έγκειται  στο γεγονός ότι το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει συνεννόηση από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε καταστήσει σαφές και προς εκείνον, αλλά και με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στη συνέχεια, ότι είναι διατεθειμένος να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ το απόγευμα ζήτησε και ο ίδιος σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Η διάθεση για συνεννόηση δεν αμβλύνει πάντως την κριτική διάθεση της ΝΔ για τα κυβερνητικά πεπραγμένα που οδήγησαν στην όξυνση του προβλήματος. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε πως οι πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη αναλήφθηκαν μπροστά σε μία κατάσταση που "βρίσκεται εκτός ελέγχου", ενώ επισημαίνουν τόσο τον αιφνιδιασμό όσο και τη "διεθνή απομόνωση της Ελλάδας".

 "Η έλλειψη εξωτερικής πολιτικής είναι κραυγαλέα και το διεθνές κύρος της χώρας μας είναι ανύπαρκτα", υποστηρίζουν, σχολιάζοντας μάλιστα το γεγονός ότι "την ώρα που η συμφωνία των Βρυξελλών για τη διασφάλιση των ανοιχτών συνόρων ουσιαστικά δεν ισχύει 48 ώρες μετά το κοινό ανακοινωθέν και μέλη της Ε.Ε συζητούν το προσφυγικό με βαλκανικές χώρες, η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις συζητήσεις και αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες στους μολπους της Ε.Ε".

Στη ΝΔ επιθυμούν να συγκληθεί το Συμβούλιο όχι μόνο σε κάθε περίπτωση πριν από την Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, αλλά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να διαμορφωθεί η ενιαία γραμμή. " Η πολιτική πίεση και οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ελπίζουμε να φέρουν αποτελέσματα και να οδηγήσουν άμεσα σε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο θα έχει νόημα μόνο αν γίνει πριν και εν όψει της Συνόδου» τονίζουν χαρακτηριστικά. Τη θέση αυτή εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και στην Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη με τους οποίους επικοινώνησε μετά τη δήλωση του το απόγευμα της Τετάρτης.

Τι θα ζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης στο Συμβούλιο

Στη ΝΔ επιμένουν ιδιαίτερα στην ανάγκη εθνικού σχεδίου άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει σαν στόχο να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια, να δημιουργηθούν όχι μόνο ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες αντίστοιχα, να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος και να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης ώστε να "αναδειχθεί" η σημερινή πραγματικότητα".

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει ότι αυτές είναι οι δράσεις που ο ίδιος θα ζητήσει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση.