Ν.Δ.: Δέκα συνέδρια, δέκα πρόεδροι

Ν.Δ.: Δέκα συνέδρια, δέκα πρόεδροι

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η ιστορία των συνεδρίων της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με το προσυνέδριο που έγινε τον Απρίλιο του 1976 στη Χαλκιδική, δηλαδή περίπου δύο χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματος. Κύριο χαρακτηριστικό των έως τώρα συνεδρίων –συμπεριλαμβανομένου και του 10ου που ξεκινά σήμερα – είναι ότι λαμβάνουν χώρα τον μήνα Απρίλιο (τα μισά γίνονται αυτόν τον μήνα), καθώς επίσης ότι αρκετά εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική). Όπως είναι ευνόητο, σε μια δημοκρατία που έκανε τα πρώτα της... παιδικά βήματα μετά τη δικτατορία, τα συνέδρια της Ν.Δ. –όπως και όλων των υπολοίπων κομμάτων– έμοιαζαν εν πολλοίς με τις γενικές συνελεύσεις εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, όπου οι κύριοι μέτοχοι, ελέγχοντας το 70% ή 80% των... μετόχων, κηδεμόνευαν κατά το δοκούν τα πάντα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν χαράσσονταν και νέες πολιτικές ή ότι δεν έμπαιναν μικρές έστω... φιτιλιές για αλλαγές, είτε στο καταστατικό, είτε στη λειτουργία του κόμματος, είτε στον τρόπο αλλαγής της ηγεσίας.

Αυτό ακριβώς είναι που πασχίζει να αλλάξει ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήδη έχει δείξει δείγματα γραφής, κινούμενος σε απολύτως σύγχρονο και ευρωπαϊκό πλαίσιο, μακριά από... φεουδαρχικές αντιλήψεις του παρελθόντος, μακριά από κλίκες και βαρονίες, ανοίγοντας το κόμμα στην κοινωνία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ «ΓΑΛΑΖΙΩΝ» ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Προσυνέδριο στη Χαλκιδική – 1976

Τον Απρίλιο του 1976 έλαβε χώρα η πρώτη προσπάθεια εσωτερικής αναδιοργάνωσης της Ν.Δ. με το προσυνέδριο στη Χαλκιδική. Το απολύτως και εύλογα αρχηγικό κόμμα της Ν.Δ. παίρνει τα πρώτα δημοκρατικά... γράδα, καθώς συζητούνται προτάσεις καταστατικού, λειτουργίας, οργανώσεων κλπ. Ο Κων/νος Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τα κόμματα, για να εκπληρώσουν την αποστολή τους, πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

1ο Συνέδριο στη Χαλκιδική - 1979

Ενάμιση χρόνο μετά τη δεύτερη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 42%, γίνεται το πρώτο (κανονικό) Συνέδριο του κόμματος πάλι στη Χαλκιδική, πάλι τον Απρίλιο, μεταξύ 5 - 7. Πρόκειται για το πρώτο Συνέδριο ελληνικού κόμματος του οποίου οι σύνεδροι είναι αιρετοί από τα μέλη, ενώ τότε εγκρίνεται το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων, ενώ ομόφωνα γίνονται δεκτές οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος τις οποίες εισηγείται ο Κων/νος Καραμανλής.

Έκτακτο Συνέδριο Ιούνιος 1981

Τον Ιούνιο του 1981, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, γίνεται το έκτακτο Συνέδριο, που εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

2ο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη – Φεβρουάριος 1986

Το Φεβρουάριο του 1986 συγκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με το κόμμα να εγκολπώνεται –τουλάχιστον... θεωρητικά– κάποιες πιο φιλελεύθερες ιδέες για τη λειτουργία της αγοράς, μιας και αυτό ήταν το στίγμα που πρέσβευε ο νέος (από το 1984) πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Παράλληλα έγιναν κάποιες καταστατικές αλλαγές καθώς και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

3ο Συνέδριο στη Χαλκιδική – Απρίλιος 1994

Σαν... σήμερα, ακριβώς πριν από 22 χρόνια, μεταξύ 22 και 24 Απριλίου 1994 συνέρχεται το 3ο Συνέδριο της Ν.Δ. ξανά στη Χαλκιδική, στο οποίο συμμετέχουν 1.300 σύνεδροι. Το Συνέδριο γίνεται υπό τον νέο πρόεδρο, Μιλτιάδη Έβερτ, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης, μετά την ήττα στις εκλογές του ''93, είχε παραιτηθεί. Τότε εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του κόμματος, ενώ επιβεβαιώνονται οι ιδεολογικές αρχές του και οριοθετείται το νέο πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος της παράταξης.

4ο Συνέδριο – Μάρτιος 1997

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος, ένα Συνέδριο καλείται να εκλέξει πρόεδρο του κόμματος από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα. Το Συνέδριο έγινε μεταξύ 21 και 23 Μαρτίου στην Αθήνα, ενώ τέσσερα κορυφαία στελέχη εκτίθενται ως υποψήφιοι για την προεδρία. Πρόκειται για τους Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Καραμανλή, Βύρων Πολύδωρα και Γιώργο Σουφλιά. Οι δύο πρώτοι, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Σουφλιάς επικρατούν περνώντας στον δεύτερο γύρω, όπου νέος πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος. Λίγες ημέρες μετά, μεταξύ 31 Μαρτίου και 2 Απριλίου γίνεται το Συνέδριο αρχών και θέσεων της Ν.Δ., επαναδιατυπώνονται αρχές και θέσεις, επανασχεδιάζονται άλλες, με φόντο τον 21ο αιώνα για την Ελλάδα στη μετά την ΟΝΕ εποχή και ό,τι περιλαμβάνει αυτό.

5ο Συνέδριο στην Αθήνα – 30 Μαρτίου 2001

Ένα χρόνο μετά την ήττα στις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000, όπου έμειναν στην ιστορία καθώς έως τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, νικητής των εκλογών φέρονταν η Ν.Δ. όμως τελικώς επικράτησε το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη, έλαβε χώρα το 5ο Συνέδριο της Ν.Δ. Έγινε στην Αθήνα μεταξύ 30 Μαρτίου και 1 Απριλίου του 2001, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα αρχών και θέσεων και έγιναν και οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα. Τότε ήταν που ο Γεώργιος Σουφλιάς επέστρεψε στο κόμμα μετά από πρόσκληση του Κ. Καραμανλή, σηματοδοτώντας τη... συμφιλίωση, μετά τη διαγραφή του το 1997.

6ο Συνέδριο - Ιούλιος 2004

Από 23 έως 25 Ιουλίου 2004 και αφού η Ν.Δ. είχε κερδίσει μετά από 11 χρόνια ξανά το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνοντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ποσοστό άνω του 44%, γίνεται το 6ο Συνέδριο της παράταξης. Στο συνέδριο αυτό τιμώνται τα 30 χρόνια της Μεταπολίτευσης, μαζί με τα τριακοστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. Συμμετείχαν ενεργά 4.500 σύνεδροι, έγιναν κάποιες καταστατικές αλλαγές, εκλέχθηκε νέα κεντρική επιτροπή με ορισμένες οργανωτικές διαφοροποιήσεις.

7ο Συνέδριο - Ιούλιος 2007

Στις 7 Ιουλίου του 2007, στο... εφιαλτικό εκείνο καλοκαίρι, με τις τεράστιες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και κυρίως αυτές της Πελοποννήσου (τον Σεπτέμβριο και δύο εβδομάδες προ των εκλογών) με τους 64 νεκρούς, έλαβε χώρα το 7ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ενώπιον 4.500 σύνεδρων, επαναβεβαιώνεται η στήριξη στο πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Τα υπόλοιπα, είναι... ιστορία.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΟΜΙΛΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Έκτακτο Συνέδριο - Αλλαγή διαδικασίας εκλογής προέδρου Νοέμβριος 2009, εκλογή Σαμαρά

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ 1/4

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ 2/4

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ 3/4

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ 4/4

Μετά την ήττα του Κώστα Καραμανλή και της Ν.Δ. στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 με 11 μονάδες διαφορά, υπήρξε η παραίτηση του αρχηγού του κόμματος, οπότε στις 7 Νοεμβρίου του 2009 έγινε Έκτακτο Συνέδριο για την τροποποίηση του Καταστατικού και την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου από τα μέλη του κόμματος. Στις 29 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς εκλέχθηκε με την πρώτη, λαμβάνοντας 50,06% των ψήφων.

8ο Τακτικό Συνέδριο – Ιούνιος 2010

ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ SPOT

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στις 25-27 Ιουνίου του 2010, διεξήχθη το 8ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά αυτήν τη φορά, στη διάρκεια του οποίου ενισχύθηκε η επικράτηση των ιδεών του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ από τις 23 Απριλίου η χώρα είχε μπει στα μνημόνια και στα προγράμματα στήριξης... Και εδώ, τα υπόλοιπα είναι ιστορία, η οποία θα έχει και την... τελική ετυμηγορία! 

9ο Τακτικό Συνέδριο – Ιούνιος 2013

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Μεταξύ 28 και 30 Ιουνίου του 2013 διεξήχθη το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία Νέα Ελλάδα», ξανά με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά, που στο μεταξύ είχε αναλάβει πρωθυπουργός. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Σαμαρά για την πορεία της χώρας και τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας, έγιναν βελτιώσεις στο Καταστατικό του κόμματος, ενώ εξελέγη και η νέα σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής.

 

ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κων/νος Καραμανλής

Ο ιδρυτής του κόμματος, κράτησε τη σκυτάλη από τις 4 Οκτωβρίου 1974 έως τις 8 Μαΐου του 1980, όταν και μεταπήδησε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Photo by Theodoros Natsinas - Natsinas Family Archive Scanned Photograph

Γεώργιος Ράλλης

Στις 8 Μαΐου 1980 –μετά τη μεταπήδηση του Κων/νου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας–, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. εκλέγει τον υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Ράλλη, νέο αρχηγό, ο οποίος ανέλαβε και την πρωθυπουργία της χώρας. Ο Γεώργιος Ράλλης έλαβε 88 ψήφους έναντι 84 του ανθυποψηφίου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Γ. Ράλλης έμεινε στην προεδρία έως τις 9 Δεκεμβρίου του 1981, καθώς παραιτήθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του ''81, όπου το ΠΑΣΟΚ επικράτησε με 48,1%.

Ευάγγελος Αβέρωφ

Ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος από 10 Δεκεμβρίου του 1981 και έμεινε εκεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 1984, οπότε και παραιτήθηκε.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1984 και έμεινε έως τις 3 Νοεμβρίου του 1993, οπότε και παραιτήθηκε λίγο μετά τις εκλογές του ''93 και τη (νέα) επικράτηση του ΠΑΣΟΚ. Ήταν έως τότε, ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ν.Δ., καθώς έμεινε στο «τιμόνι» εννέα χρόνια.

Μιλτιάδης Έβερτ

Μετά την παραίτηση Μητσοτάκη, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. εξέλεξε νέο αρχηγό τον Μιλτιάδη Έβερτ με 141 ψήφους, έναντι 37 ψήφων του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Ανέλαβε από 4 Νοεμβρίου του 1993 και έμεινε στην προεδρία της Ν.Δ. έως τις 21 Μαρτίου του 1997.

Κώστας Καραμανλής

Ανέλαβε την προεδρία του κόμματος στις 22 Μαρτίου 1997 και έμεινε στην αρχηγία έως τις 29 Νοεμβρίου του 2009, όταν παραιτήθηκε μετά την ήττα στις 4 Οκτωβρίου από το Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ με διαφορά σχεδόν 11 μονάδων. Είναι έως και σήμερα ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της Ν.Δ., καθώς κράτησε τα ηνία 12,5 συναπτά έτη.

Αντώνης Σαμαράς

Ανέλαβε από 30 Νοεμβρίου 2009 και έμεινε στην αρχηγία του κόμματος έως τις 5 Ιουλίου 2015, όταν και παρατήθηκε μια ημέρα μετά την ήττα του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 4ης Ιουλίου, το οποίο είχε στηρίξει το κόμμα. Διετέλεσε πρωθυπουργός για 2,5 χρόνια.

Είχε εκλεγεί στις 29 Νοεμβρίου 2009, όταν στις εσωκομματικές εκλογές έλαβε το 50,06% των ψήφων, έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Ανέλαβε μέσω... διορισμού από τον Αντώνη Σαμαρά ως υπηρεσιακός πρόεδρος στις 6 Ιουλίου 2015 και έμεινε στη θέση έως τις 22 Νοεμβρίου 2015, όταν και παραιτήθηκε, μετά το κάζο στις εκλογές ανάδειξης προέδρου, οι οποίες δεν έγιναν τότε λόγω των γνωστών προβλημάτων στο σύστημα μηχανοργάνωσης.

Ιωάννης Πλακιωτάκης

Ανέλαβε τη... διεκπεραίωση των εκλογών και έμεινε στην προεδρία σχεδόν ενάμιση μήνα, από τις 23 Νοεμβρίου 2015 έως τις 11 Ιανουαρίου 2016.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. εκλέχθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2016 και είναι ο 10ος αρχηγός της γαλάζιας παράταξης. Το στίγμα του για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός σύγχρονου κόμματος το έχει δείξει ήδη, ανοίγοντας την παράταξη προς κάθε κατεύθυνση, καταργώντας φέουδα και βαρονίες, εφαρμόζοντας την αξιοκρατία και τη διαφάνεια σ'' όλες τις βαθμίδες της λειτουργίας του κόμματος. Μένει να δούμε πως θα επιβεβαιώσει τις... προσδοκίες και κατά τη διάρκεια του 10ου συνεδρίου που ξεκινά σήμερα...