Να πει ο πρωθυπουργός όλη την αλήθεια
Νίκος Ανδρουλάκης

Να πει ο πρωθυπουργός όλη την αλήθεια

Η κυβέρνηση βαρύνεται με τεράστια θεσμική κρίση, ανέφερε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το θέμα των παρακολουθήσεων, στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου αναφερόμενος στη υπόθεση των υποκλοπών. Μίλησε για αδιανόητο συναίσθημα να αγωνίζεται για τα εθνικά συμφέροντα επί 8 χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο και η κυβέρνηση της χώρας, όπως είπε, να του έχει στήσει τέτοια πλεκτάνη. «Ένιωσα βαθύτατα προδομένος ως Έλληνας πολίτης πάνω από όλα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Τόνισε ότι επιμένει στη θεσμική αντιμετώπιση αυτής της σκοτεινής υπόθεσης κι ότι πάνω από όλα τον ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός να μάθει την απόλυτη αλήθεια. Στόχος μου δεν είναι τα πολιτικά οφέλη υπογράμμισε. «Δεν θα καταφέρουν να απαξιώσουν ένα τέτοιο σημαντικό πλήγμα στη δημοκρατία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης.

«Είναι πασιφανές ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της ΝΔ ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία, ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού της, το σχέδιο όμως απέτυχε παταγωδώς» είπε και σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι η προσπάθεια για συγκάλυψη βυθίζει τη χώρα στην ανυποληψία.

Η ευθύνη πέφτει στη δικαιοσύνη σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει αύριο όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

«Από την πλευρά μας προτείνουμε μια σειρά από πραγματικές νομοθετικές τομές, που θα θωρακίσουν το Κράτος Δικαίου και θα βάλουν τέλος στις σκοτεινές πρακτικές του τελευταίου διαστήματος», ανέφερε και πρότεινε:

- Να καταργηθεί η διάταξη περί υπαγωγής της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Από τις πρώτες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη.

- Να ενδυναμωθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της ΕΥΠ, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με την θέσπιση ειδικών αρμοδιοτήτων και    διαδικασιών ελέγχων και ακροάσεων των υπηρεσιακών στελεχών της.

- Να καταστεί ουσιαστικός και αποτελεσματικός ο ελεγκτικός ρόλος της υποστελεχωμένης σήμερα ΑΔΑΕ, με την θεσμική της θωράκιση, την αύξηση της χρηματοδότησής της και την άμεση ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των διατάξεων περί άρσης απορρήτου ώστε να ελεγχθούν και αναδρομικά.

- Να τροποποιηθεί το σημερινό απαράδεκτο νομοθετικό καθεστώς, κι όλες οι διατάξεις περί άρσης απορρήτου να περιλαμβάνουν τα πλήρη στοιχεία όλων των προσώπων που αφορούν με πλήρη αιτιολογία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

- Καμία «μυστική» ή «απόρρητη» διάταξη εφεξής χωρίς ονοματεπώνυμα και ειδικά αιτιολογημένο δικαστικό βούλευμα.

«Αυτές οι προτάσεις είναι χρήσιμες προτάσεις ώστε αυτό που συνέβη να οδηγήσει στο να αλλάξουν τα πράγματα και να μη νιώσει κανείς πολίτης ότι αυτή η χώρα δεν είναι χώρα με ισχυρή Δημοκρατία και απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατέληξε.