Ν. Μηταράκης: Η μετανάστευση με κανόνες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Ν. Μηταράκης: Η μετανάστευση με κανόνες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ

Για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης κατά την διάρκεια τοποθέτησής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Ο κ. Μηταράκης συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Χτίζοντας μία ασφαλή, δίκαιη και υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες» με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ, τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο και τον Προϊστάμενο διοικητικής μονάδας «Οριζόντιες Πολιτικές» και Επικεφαλής του γραφείου της Αθήνας στη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM), Ιωάννη Χατζηγιάννη. 

Οι κ.κ. Μηταράκης και Νέχαμμερ αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία του Βίλνιους που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο μεταξύ Αυστρίας, Λιθουανίας, Πολωνίας και Ελλάδας. Ειδικότερα, περιέγραψαν τη στρατηγική της πρωτοβουλίας ως, «περίφραξη στα σύνορα, αποτροπή παράνομων αφίξεων, ανθρωπιστικοί διάδρομοι και για να έρθουν άνθρωποι και να εργαστούν στην Ευρώπη, νόμιμες οδοί».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε σε δυο στόχους που τέθηκαν από την κυβέρνηση το 2019: Πρώτον, να μειωθεί το συνολικό επίπεδο των αφίξεων στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας και δεύτερον «να μετριαστεί ο αντίκτυπος της μετανάστευσης στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας μικρότερους, αποτελεσματικούς χώρους υποδοχής με τη βοήθεια της ΕΕ και τη χρηματοδότηση της DG HOME».

Επίσης, ο κ. Μηταράκης είπε πως «η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για δύο πράγματα. Και νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συναίνεσης. Το πρώτο είναι πώς μετριάζουμε τις συνολικές αφίξεις στην ΕΕ, τόσο πρωτογενούς όσο και δευτερεύουσας ροής και αναγνωρίζω τον αντίκτυπο που αντιμετωπίζει η Αυστρία. Το δεύτερο ερώτημα που δεν έχουμε απαντήσει στην Ευρώπη, είναι τι κάνουμε με τους όσους έρχονται στην Ευρώπη και δικαιούνται προστασίας. Πώς μοιραζόμαστε την πίεση αυτών των αφίξεων δίκαια, ισότιμα σε όλη την Ευρώπη. Και νομίζω ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει γύρω από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο για να φτάσουμε σε οποιεσδήποτε απαντήσεις σε αυτά τα δύο κρίσιμα σημεία. »

Τέλος, επεσήμανε: «Οι άνθρωποι που έρχονται παράτυπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές φορές ενίστανται οι ίδιοι, επειδή εργάζονται στην γκρίζα αγορά εργασίας και δεν προστατεύονται με τον τρόπο που θα έπρεπε στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Αυτό δεν ωφελεί ούτε τις χώρες προέλευσης ούτε τις χώρες άφιξης. Επομένως, η μετανάστευση με κανόνες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συμφωνήσω μαζί σας, ωστόσο, η παροχή νόμιμων οδών δεν σημαίνει αυτόματα ότι η παράτυπη μετανάστευση σημαίνει λαθρομετανάστευση. Όμως οι διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα, και νομίζω ότι θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, κανονικά θα προέβλεπαν δύο ρήτρες. 

Ρήτρα νούμερο 1: νόμιμες διόδους 

Ρήτρα νούμερο 2: Συνεργασία για την επιστροφή όσων ήρθαν παράτυπα   

Έτσι, πολλές χώρες προέλευσης - και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς εδώ - όπως είναι πολιτική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση οι παράτυπες αφίξεις, έτσι είναι πολιτική πρόκληση για τις χώρες προέλευσης η επιστροφή των ανθρώπων. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα στην εσωτερική πολιτική ατζέντα. Πολλές από αυτές τις κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν επίσης μια δίκαιη συμφωνία για τους πολίτες τους και η ισορροπία μεταξύ των νόμιμων οδών και της συνεργασίας για την εξάρθρωση των δικτύων λαθροδιακινητών, είναι μια δίκαιη ισορροπία που μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη. »