Μοντέλο... Πορτογαλίας για την πανδημία - Ο Μητσοτάκης ζητά στήριξη της αγοράς

Μοντέλο... Πορτογαλίας για την πανδημία - Ο Μητσοτάκης ζητά στήριξη της αγοράς

Με μοντέλο «Πορτογαλίας» επιδιώκει να προχωρήσει το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα αναφορικά με τη διαχείριση του κορονοϊού σε συνδυασμό πάντα με το στόχο να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία.

Η πολιτική ηγεσίας της χώρας της δυτικής Μεσογείου αποτελεί παράδειγμα ως προς το ζήτημα της εμβολιαστικής κάλυψης αναλογικά με τον πληθυσμό της, αφού κατάφερε να δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων αλλά κυρίως με τις κοινωνικές ομάδες και τους κοινωνικούς εταίρους με βασικό στόχο την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Ένα πλαίσιο που έβαλε σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον κάθε συντεχνίας και πρόταξε το καλό της κοινωνίας συνολικά.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο αναγνωρίζουν ότι οι επόμενες σχεδόν 60 μέρες, μέχρι και τα Χριστούγεννα, θα είναι δύσκολες. Με βάση όλα τα μοντέλα, στο διάστημα αυτό αναμένεται η κορύφωση του τέταρτου κύματος γι' αυτό και η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι μεγάλη.

Παρόλα αυτά στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό δηλώνουν αισιόδοξα ότι η κατάσταση δε θα ξεφύγει, μια και τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από μερικές μέρες θα αρχίσουν να αποδίδουν. Μια πρώτη μάλιστα χαραμάδα αισιοδοξίας ήδη καταγράφεται αφού η κίνηση αργά αλλά σταθερά αυξάνεται προς τα εμβολιαστικά κέντρα από πολίτες που μέχρι σήμερα δήλωναν διστακτικοί. 

Στο πλαίσιο αυτό κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που το πρωί της Δευτέρας υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΛΠΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα τους ζητήσει να στηρίξουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο «γκρίνιες» που ήδη καταγράφονται από καταστηματάρχες που αντιδρούν στην εφαρμογή τους.

Θα ξεκαθαρίσει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν ακριβώς αυτή τη στόχευση. Να προχωρήσουν περισσότεροι πολίτες ανεμβολίαστοι σε αλλαγή στάσης και να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ελευθερία», αλλά και να προστατευθούν όσοι έσπευσαν να συμμετάσχουν και τώρα πρέπει σταδιακά να οδηγηθούν στην τρίτη δόση.

Αυτό που θα αποσαφηνίσει στους εκπροσώπους των φορέων ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ότι περίπτωση νέου lockdown δεν υφίσταται. Σε συνδυασμό πάντα με το γεγονός πως (με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική) επιπλέον μέτρα ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Παράλληλα η κυβέρνηση δείχνει να μην είναι διατεθειμένη να «παρατήσει» όλους όσοι δηλώνουν απρόθυμοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Προ των πυλών βρίσκεται μια νέα στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο όλους όσοι δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο πόσο χρήσιμος είναι ο εμβολιασμός, ενώ θα ασχοληθεί και με την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης για όλους όσοι έχουν κάνει ήδη τις δύο. Είναι θέμα χρόνου η εκστρατεία αυτή να «βγει στον αέρα».

Τρίτη δόση με οδηγό το Ισραήλ
 

Κυρίαρχο όμως είναι πλέον και το ζήτημα της τρίτης δόσης. Με μοντέλο… Ισραήλ αυτή τη φορά η κυβέρνηση θέτει βασικό στόχο να προσέλθουν για την λεγόμενη αναμνηστική δόση οι πολίτες που έπραξαν το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία και τον ίδιο τους τον εαυτό. Το γεγονός πως οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει μια ακόμη δόση λόγω της δραστικής μείωσης των αντισωμάτων όσο περνούν οι μήνες οδηγεί την κυβέρνηση στο να θέτει επιτακτικά το ζήτημα αυτό.

Παραπέμπει δε στο Ισραήλ που πρώτο και αυτή τη φορά μπήκε στο… παιχνίδι της τρίτης δόσης ανακόπτοντας με τον τρόπο αυτό την μεγάλη διασπορά του κορονοϊού που έδειχνε να κάνει εκ νέου την εμφάνισή του στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι συγκεκριμένα και συνοψίζονται στα εξής:

1. Ζήτημα νέου γενικού lockdown δεν τίθεται.

2. Οι εμβολιασμένοι που ήδη καταγράφουν και μια αυξητική τάση αριθμητική αναφορικά με την τρίτη δόση δεν μπορούν να χάσουν ελευθερίες που επανέκτησαν.

3. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφορικά με την εστίαση το λιανεμπόριο και σειρά άλλων δραστηριοτήτων θα επανεξεταστούν αφού το νέο κύμα που κάνει την εμφάνισή του σταθεροποιηθεί και εμφανίσει τάσεις αποσυμπίεσης ειδικά σε ότι αφορά το ΕΣΥ.

4. Η συμμετοχή της αγοράς σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντική. Οι δυσκολίες δεν είναι άγνωστες στην κυβέρνηση εν τούτοις τα μέτρα χαρακτηρίζονται επιβεβλημένα για την προστασία των πολιτών, ενδεχομένως και ως μορφή μιας περαιτέρω πίεσης προς τους ανεμβολίαστους, ειδικά αυτού που δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετοι αλλά αναζητούν προσχήματα ή πράγματι φοβούνται επηρεασμένοι από τα όσα λαμβάνουν χώρα ειδικά στο διαδίκτυο.