Μετά από μήνυση θα διώκεται η απιστία τραπεζικών στελεχών

Μετά από μήνυση θα διώκεται η απιστία τραπεζικών στελεχών

Μετά από μήνυση, θα διώκεται πλέον το αδίκημα της απιστίας αν αυτή στρέφεται σε βάρος των τραπεζών, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης προς ψήφιση στη Βουλή.

Εκτός από το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα προς ψήφιση, κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της απιστίας στη διάταξη του άρθρου 390 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται ένα ακόμη, τρίτο εδάφιο, το οποίο ορίζει τα εξής: «με την συμπλήρωση του εδαφίου γ στην παράγραφο 1 του άρθρου 390 ΠΚ, ενισχύεται ουσιωδώς το νομικό πλαίσιο, ώστε να προστατεύεται η ελευθερία άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας η οποία καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της δημοκρατικής λειτουργίας της εκτελεστικής εξουσίας στην άμεση και καθημερινή οικονομική δραστηριότητα του».

Αλλωστε τα τραπεζικά στελέχη ζητούσαν από καιρό τη συγκεκριμένη τροποποίηση υποστηρίζοντας πως ο φόβος αυτεπάγγελτης δίωξης από τους εισαγγελείς δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε επιθετικές αναδιαρθρώσεις δανείων. Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο αντίκτυπο ενόψει της διαχείρισης των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Παράλληλα για υποθέσεις του παρελθόντος που αφορούν στο αδίκημα της πλημμεληματικής απιστίας (κάτω των 120.000 ευρώ) και για την απιστία κατά τραπεζικού ιδρύματος ανεξάρτητα αν είναι πλημμέλημα ή κακούργημα πλέον τίθεται προθεσμία τεσσάρων μηνών ώστε να υποβληθεί μήνυση από τους θιγόμενους για να μην τεθούν στο αρχείο.