Μείωση φόρων και εισφορών το 2022, αύξηση μισθών το 2023 εξαγγέλλει ο Μητσοτάκης

Μείωση φόρων και εισφορών το 2022, αύξηση μισθών το 2023 εξαγγέλλει ο Μητσοτάκης

Αναπροσαρμογή στρατηγικών, νέες προτεραιότητες και  καινούργιες προοπτικές περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης του Μεγάρου Μαξίμου που έχει ως σημείο εκκίνησης την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο 11-12 Σεπτεμβρίου και έχει ως καταληκτική περίοδο το 2023 όταν και θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Στον στενό πυρήνα των συνομιλητών του πρωθυπουργού συνομολογείται ότι η τελευταία περίοδος δεν υπήρξε και η πλέον ευχάριστη για την κυβέρνηση. Αρχικά οι καταστροφικές πυρκαγιές και στη συνέχεια η υπόθεση με την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη αφήσαν “τραύματα” που θα πρέπει γρήγορα να επουλωθούν. Στο πλαίσιο αυτό  έχει δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο με μία σειρά κινήσεων, το οποίο θεωρείται από το Μαξίμου ότι μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση το restart που επιθυμεί. Βασικός του άξονας η οικονομία.

Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, ο κ.Μητσοτάκης θα περιγράψει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σχέδιο με διετές βάθος: Το 2022 θα δεσμευθεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ, αποκλιμάκωση φόρων και εισφορών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ το 2023 (εκλογική χρονιά) οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει την αρχή το επόμενο Σάββατο, από το βήμα της ΔΕΘ. Εκεί θα ξεκαθαρίσει τους στόχους της διακυβέρνησης του, οι οποίοι σύμφωνα με τους συνεργάτες του θα είναι έξι:

  • Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος θα επιτρέψει τη συνέχιση της πολιτικής περικοπής φόρων που ήδη έχει αρχίσει ο κ.Μητσοτάκης από το 2019.
  • Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ. Με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι μπορούν η αύξηση του ΑΕΠ να μην παρέλθει από εγχώριες καταναλωτικές δυνάμεις αλλά από νέες επενδύσεις και εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός).
  • Έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που θα δώσει την αναγκαία ελευθερία πρωτοβουλιών στην κυβέρνηση προκειμένου να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της.
  • Μείωση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, ώστε το τραπεζικό σύστημα να δυναμώσει και να κινηθεί με περισσότερη ορμή.
  • Η επίτευξη της απαιτούμενης δημοσιονομικής ισορροπίας προτού χρειαστεί η επιστροφή του στόχου για πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.
  • Η απόκτηση της “επενδυτικής βαθμίδας”, που θα διευκολύνει τη χώρα μας να δανείζεται φθηνότερα.


Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει τον παραπάνω σχεδιασμό το 2023 οι πολίτες θα δουν στις τσέπες τους αυξημένα εισοδήματα και τότε θα την κρίνουν στις εθνικές κάλπες. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η πληροφορία που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του ότι ο ανασχηματισμός της εβδομάδας που μας πέρασε θα είναι ο τελευταίος και ότι με αυτή τη σύνθεση το υπουργικό συμβούλιο θα φτάσει στις κάλπες. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ.Μητσοτάκης αναζητά και την κατάλληλη χρονική συγκυρία προκειμένου να διατυπώσει και δημοσίως τη συγκεκριμένη θέση.