8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Με παρέμβαση Μητσοτάκη, στο κείμενο συμπερασμάτων του ΕΛΚ το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Με παρέμβαση Μητσοτάκη, στο κείμενο συμπερασμάτων του ΕΛΚ το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Το ζήτημα με την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έθεσε στην σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και πέτυχε το να περιληφθεί το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ.

«Επιμένω στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών. Ένα ήσσονος σημασίας μεθοριακό επεισόδιο έχει μετατραπεί σε προβληματική κατάσταση μεταξύ των δύο κρατών και θέτει σε κίνδυνο ένα κεκτημένο των τελευταίων δεκαετιών, την αμοιβαία προσέγγιση των δυο λαών.

Δεν μπορώ να διαβλέψω την εξέλιξη αλλά εύχομαι στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής να υπάρχει ρητή αναφορά. Δεν μπαίνω σε οποιαδήποτε συζήτηση περί κυρώσεων στην Τουρκία. Οι διάφορες λύνονται με διάλογο και καλή διάθεση» τόνισε σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα ακύρωσης ή ματαίωσης της συνόδου της Βάρνας αν δεν απελευθερωθούν οι δυο στρατιωτικοί και έκανε ειδική αναφορά στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Το ζήτημα της ΑΟΖ της Κύπρου αφορά συνολικά την ΕΕ και την ενεργειακή της ασφάλεια. Επιθυμία και ευχή μου είναι να μη δούμε περαιτέρω κλιμάκωση που πιστεύω δεν συμφέρει κανένα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο σκοπιανό.

«Δεν ξέρω ποιοι βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει ρητή δέσμευση από τα Σκόπια πως είναι διατεθειμένα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και να απαλείψουν όλες τις αλυτρωτικές επιδιώξεις. Εμείς είμαστε συνεπείς. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση προσέρχονται χωρίς ξεκάθαρη θέση και χωρίς εθνική γραμμή. Είναι προβληματικό ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται όχι ως επικεφαλής κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλιώς αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος που δεν προσπάθησε να δημιουργήσει αρραγές μέτωπο. Το ζήτημα των Σκοπίων δεν συζητήθηκε σήμερα στη σύνοδο του ΕΛΚ» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος σε ερώτηση για το αν είμαστε κοντά ή μακριά σε λύση σημείωσε πως δε θα έκανε καμία πρόβλεψη.

«Είπα το πλαίσιο που έχει θέσει η ΝΔ και συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων για τον τροπο που πρέπει να επιλυθεί το θέμα» απάντησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Putin. «Δεν έχω να πω κάτι. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση αν το ζήτημα είναι διμερές ήσσονος σημασίας ή πρέπει να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις να πιέσουν την Τουρκία» ήταν το σχόλιο του κ.Μητσοτάκη.

Επικριτικός εμφανίστηκε και για τα όσα λέει η κυβέρνηση περί καθαρής εξόδου. «Δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Είναι το πιο μεγάλο βρώμικο ψέμα του Τσίπρα. Αν υπήρχε καθαρή έξοδος θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και μονομερώς να ακυρώσει τα μέτρα για το 2019 2020. Υπάρχει μόνο τυπικά το τέλος του προγράμματος» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης , που ρωτήθηκε και για τα περιθώρια συναίνεσης με την κυβέρνησης.

«Μερικές φορές ο αέρας των Βρυξελλών ή του εξωτερικού διευκολύνει να σκεφτόμαστε υπερβατικά. Να θυμίσω ποιος συνειδητά προκαλεί με λόγια και πράξεις ακραία πόλωση εντός ελλαδος και που δεν διευκολύνει την εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων που θα ήταν χρήσιμες. Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής. Την ευθύνη δεν την έχουμε εμείς» επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απάντησε και για το χρόνο των εκλογών.

«Εξακολουθώ να πιστεύω πως όσο το συντομότερο γίνουν τόσο το καλύτερο για η χώρα. Εύχομαι το 2018 να είναι εκλογική χρονιά. Είμαι βέβαιος πως όποτε κι αν γίνουν, ο λαός δε θα καταδικάσει απλά τον κ. Τσίπρα, αλλά θα στηρίξει εκκωφαντικά τη δίκη μας εναλλακτική πρόταση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ρητή αναφορά στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου του ΕΛΚ. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Το ΕΛΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του και παραμένει δεσμευμένο και ενωμένο στην υποστήριξη του τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα υπό το φως των αυξανόμενων επιθετικών ενεργειών από την Τουρκία, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την Ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία πρέπει επίσης να ανοίξει διάλογο με την Ελλάδα ο οποίος θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου».

Γιάννης Τρουπής

Διαβάστε ακόμα:

- Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας

- Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί