Shutterstock
Το μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ σε Δικαιοσύνη και Ανεξάρτητες Αρχές
Shutterstock

Το μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ σε Δικαιοσύνη και Ανεξάρτητες Αρχές

Θρηνεί και οδύρεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόμενος τάχα την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών, με αιχμή του δόρατος τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου. Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που, επαναστατικώ δικαίω, κατήργησαν την ίδια ακριβώς Ανεξάρτητη Αρχή για την οποία σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους. Μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις! Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε πια να πούμε τι συνιστά επιτομή της υποκρισίας.

Συνέβη στις 24 Οκτωβρίου 2015. Με την ψήφιση του Ν. 4339/2015! Διαρκούσης της συζήτησης για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων («Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις»), η τότε κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία – και μάλιστα με την μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης – που προέβλεπε την… πρόωρη λήξη της θητείας υπηρετούντων μελών των προβλεπομένων από το Σύνταγμα Ανεξαρτήτων Αρχών (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ΑΣΕΠ, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και Συνήγορος του Πολίτη).

Δηλαδή για να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ελέγχου της ενημέρωσης και να μετατραπεί σε καναλάρχη ο κ. Νίκος Παππάς, οι αλήστου μνήμης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν δίστασαν να καταργήσουν συλλήβδην όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές – και της ΑΔΑΕ!

Έτσι ο Παππάς πήρε παρανόμως αρμοδιότητα που δεν του ανήκε – δηλαδή αρμοδιότητα επί… ανεξάρτητης αρχής!

Ξεδόντιασαν όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές!

Η κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών συνέβη με μια απλή φράση: «Αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων έχει λήξει η αρχική θητεία τους». Με την διαφορά ότι το Σύνταγμα, το οποίο τάχα υπερασπίζονται, με το Άρθρο 101Α, δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο. Διότι το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι η θητεία των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών δεν μπορεί να συντμηθεί ούτε νομοθετικά, μπορεί μόνο να παραταθεί - διαφορετικά θίγεται η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία τους.

Στις 5 Νοεμβρίου 2015, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ΄ αριθμ. 5/2015 γνωμοδότησή της έκρινε την συγκεκριμένη διάταξη αντισυνταγματική και αντίθετη στην νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με το νόμο 4055/2012, βάσει του οποίου η θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό των νέων.

Με τις Ανεξάρτητες Αρχές πλήρως ξεδοντιασμένες, όλα πήραν τον δρόμο τους:

Το περίφημο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, η γελοιότητα του διαγωνισμού για τις άδειες, η απόφαση του ΣτΕ, τον Ιανουάριο του 2017, με την οποία ο Παππάς υποχρεωνόταν να επιστρέψει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, οι επιθέσεις στο ανώτατο δικαστήριο, η κατάργηση του νόμου Παππά δια της κατάργησης του συγκεκριμένου άρθρου (2Α του νόμου 4339/2015), η γνωστή κλάψα περί διαπλοκής και συμφερόντων που πολεμάνε την… λαϊκή κυβέρνηση!

Και άλλες «επαναστατικές» ενέργειες

Είχαν ήδη προβεί και σε άλλες «επαναστατικές» ενέργειες:

-Τον Μάρτιο του 2015, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό τον Νίκο Παππά, κατήργησε με τροπολογία το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, αναθέτοντας το σύνολο των αρμοδιοτήτων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας. Με την ίδια τροπολογία (σε άσχετο νομοσχέδιο), μεταβλήθηκε το καθεστώς επιλογής και διορισμού του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, τα μέλη του οποίου διορίζονταν πλέον με απόφαση του υπουργού Επικρατείας. Καταργήθηκε επίσης και η διάταξη που αφορούσε στη διαδικασία επιλογής προσώπων για τον σχηματισμό του Εποπτικού Συμβουλίου.

-Τον Απρίλιο του 2015, με το νόμο περί «επαναλειτουργίας» της ΕΡΤ, καταργήθηκε η αυτοτέλεια του Δ.Σ., αλλά και η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης από το Κράτος και τα πολιτικά κόμματα, αφού πλέον η ΕΡΤ έπρεπε να υπογράφει «Συμφωνία Αρχών με το Ελληνικό Δημόσιο», εκπροσωπούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα, καταργήθηκε και επίσημα το Εποπτικό Συμβούλιο, καθώς και ο θεσμός του Μεσολαβητή και η τριμελής Επιτροπή Δεοντολογίας. Το νέο Δ.Σ. διορίστηκε τον Μάιο μετά από μια fast track διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος κατά την οποία η πρόσκληση αυτή αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, παραμονή Πρωτομαγιάς, και η προθεσμία έληγε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες μόλις ώρες μετά από ένα τριήμερο αργίας.

Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών συμπυκνώθηκε τον Μάιο του 2022, όταν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας οι βουλευτές του υποστήριξαν πως το ΕΣΡ έπρεπε να παρεμβαίνει σε θέματα περιεχομένου.

Δυο χρόνια νωρίτερα, σε άλλη συνεδρίαση, είχαν φθάσει στο σημείο να ζητούν την παραίτηση του προέδρου του…

Έτσι αντιλαμβάνονται την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών! Με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνονται και την λειτουργία της Δικαιοσύνης, την οποία μπορούν συγχρόνως και να εμπιστεύονται και να καταγγέλλουν!

Όταν δεν είχαν κανένα πρόβλημα

Δεν είχαν πρόβλημα όταν το ΚΚΕ κατήγγελλε ότι η ΑΔΑΕ κρατούσε επί χρόνια στο σκοτάδι τις έρευνες για τις συνακροάσεις με το τηλεφωνικό του κέντρο.

Δεν είχαν πρόβλημα όταν τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ο τότε πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ζαμπίρας, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – στην οποία θα προσέλθει ξανά αυτήν την εβδομάδα (ως πρώην πρόεδρος) πάλι στα το θέμα του ΚΚΕ – είχε δηλώσει απερίφραστα ότι «δεν διασφαλίζεται το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών» και ότι «είμαστε εκτεθειμένοι, μπροστά στην εξέλιξη των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων».

Τα άκουγαν ατάραχοι όλα αυτά, δεν σήκωναν τον κόσμο στο ποδάρι, αντίθετα έλεγαν, πρωτοστατούσης της τότε προέδρου της Επιτροπής κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ότι είτε μέσω δορυφόρου είτε με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας μπορούν να γίνονται παρακολουθήσεις που φθάνουν ακόμα και μέχρι την αναγνώριση φωνών!

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τότε όλα αυτά ήταν φυσιολογικά!

Και όταν τον Δεκέμβριο του 2016 ο κ. Ζαμπίρας παρουσίασε στην ίδια Επιτροπή την Έκθεση Πεπραγμένων 2015 της ΑΔΑΕ, ουδεμία διαφωνία διατύπωσαν όταν τους εξηγούσε ποιος είναι ο ρόλος της Αρχής.

Όπως είχε τότε δηλώσει ο κ. Ζαμπίρας, «στόχος της ΑΔΑΕ είναι πρωτίστως η πρόληψη των παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών. Με τη συστηματική καθοδήγηση των παρόχων υπηρεσιών επικοινωνιών σχετικά με την ανάγκη να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας καλλιεργήθηκε με επιμονή μια κουλτούρα ασφαλείας ώστε να πραγματοποιούνται οι αναγκαίες δράσεις και επενδύσεις και η ασφάλεια να αποτελέσει θεμελιώδη παράμετρο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, η ΑΔΑΕ ανέπτυξε πρωτοβουλίες και για την ενημέρωση των χρηστών και των συνδρομητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σχετικά με τα μέτρα αυτοπροστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Είχαν δηλαδή δεχθεί πως ο ρόλος της ΑΔΑΕ είναι να προλαμβάνει τις παραβιάσεις, να καθοδηγεί τους παρόχους για τα μέτρα ασφαλείας και να ενημερώνει τους συνδρομητές για μέτρα αυτοπροστασίας τους. Και όχι να τους ενημερώνει αν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης. Δηλαδή και χωρίς τον νέο νόμο – βάσει του οποίου τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται από τριμελή επιτροπή με την συμμετοχή της ΑΔΑΕ – δεν ήταν δουλειά της ΑΔΑΕ να επικοινωνεί προσωπικά με κάθε έναν πολίτη που έχει έννομο συμφέρον να ζητά προσωπική ενημέρωση.

Και οπωσδήποτε, η ΑΔΑΕ λαμβάνει όλες τις διατάξεις των παρακολουθήσεων. Και επομένως δεν χρειάζεται να τις ξαναζητά ο πρόεδρός της από τους παρόχους. Αρκεί να ψάξει στα αρχεία του!

Διορισμός τα ξημερώματα και άλλες απειλές

Και δεν πρόκειται μόνο για την ΑΔΑΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που είχε τοποθετήσει την κ. Θάνου, τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας αντιπρόεδρο, στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου στις… τρεις μετά τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουνίου 2015, αφήνοντας κενές τις θέσεις των άλλων ανωτάτων δικαστηρίων, ώστε να βρεθεί εκείνη στην θέση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού – όπως και έγινε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κ. Πολάκη, δήλωνε από το Περιστέρι, στις 16 Ιουνίου 2016, πως «μεγάλη μερίδα των δικαστών είναι – για να το πω ευγενικά – εξαρτώμενοι ή – για να το πω κανονικά – στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της κ. Γεροβασίλη, αντέδρασε στην απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και την κατάργηση του ΕΣΡ, μιλώντας για απόφαση που… στερεί νοσηλευτές από τα νοσοκομεία και πόρους για τους παιδικούς σταθμούς. Την ίδια ώρα που ο κ. Πολάκης μιλούσε για «δικαστικό πραξικόπημα»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του ιδίου του κ. Τσίπρα, δήλωνε (από το βήμα της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2016) ότι… δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα το δικαστήριο να πάει κόντρα στον διαγωνισμό, διότι… έτσι θα χάνονταν πολλά χρήματα για το ελληνικό Δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι δια του κ. Πολάκη, αποκαλούσε, τον Ιούνιο του 2017, την Δικαιοσύνη «προστασία του κάθε νταβατζή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι δια του ιδίου του κ. Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο υγείας στις 30 Ιουνίου 2017, μιλούσε για «θεσμικά εμπόδια», αναφερόμενος στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση. Και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε», είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κ. Παπαγγελόπουλου, δήλωνε στις 5 Ιουλίου 2017, ότι «η Δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες. Όχι μόνο για να μην βλέπει, αλλά και για μην ακούει»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κ. Φίλη, αναφωνούσε, τον Μάρτιο του 2018, «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» επειδή το ΣτΕ είχε ακυρώσει απόφασή του με την οποία είχε επιφέρει ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Οι πύρινες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ

Επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2016, είχε κηρυχθεί έκπτωτος ο κ. Ντογιάκος από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, διότι, λίγες εβδομάδες πριν από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των διοικήσεων των δικαστηρίων, μετέβαλε το ως τότε ισχύον πλαίσιο, αλλοιώνοντας το δικαστικό αυτοδιοίκητο – όπως είχε καταγγείλει τότε το ΠΑΣΟΚ που σήμερα συμπλέει με αυτούς που τότε στηλίτευε.

«Η πορεία προς την πλήρη κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης συνεχίζεται απροκάλυπτα, με ένταση και σκοπιμότητα την πλήρη άλωσή της. Το κύρος της δικαστικής λειτουργίας έχει πληγεί για ακόμα μία φορά, με μεθοδεύσεις παρασκηνίου και ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση μεταξύ της ιεραρχίας της Δικαιοσύνης και ανώτερων Δικαστικών»: Αυτά ανέφερε τότε το ΠΑΣΟΚ σε μια πύρινη ανακοίνωση.

Σήμερα τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά και συντάσσονται με αυτούς που κατήγγελλαν!

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ με έργα και λόγια προκαλούσε κάθε τόσο την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων, υπενθυμίζοντας κάθε τόσο ότι καθήκον των δικαστών είναι η διαφύλαξη της συνταγματικής νομιμότητας.

Με αφορμή τις επιθέσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά, ανέφεραν: «Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου. Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας. Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη».

Στον κ. Τσίπρα είχε απαντήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τον Ιούλιο του 2017, σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως “θεσμικού εμποδίου” είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου».

Αλλά τότε δεν ίδρωνε το αυτί τους!

Υπενθυμίζω επίσης στο ΠΑΣΟΚ την ανακοίνωσή του της 18ης Σεπτεμβρίου 2017, με αφορμή την επιλογή του νέου Προέδρου του Αρείου Πάγου, όταν μιλούσε για «σκοτεινή κυοφορία μηνών», «αλγεινή εικόνα ενός αδικαιολόγητα ακέφαλου Αρείου Πάγου», «πρωτοφανή "βουτιά" στην επετηρίδα», «απροκάλυπτη περιφρόνηση για κάθε έννοια θεσμικής και αξιοκρατικής τάξης», «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης». Καταλήγοντας: «Φοβούνται τη Δικαιοσύνη. Τρέμουν κάθε μορφή δημοκρατικού ελέγχου. Στα Δικαστήρια, στη Βουλή, στην Κοινωνία. Ό,τι κι αν κάνουν, ό,τι κι αν κατεργάζονται, η αναπόδραστη πορεία τους προς το τέλος έχει ήδη αρχίσει».

Και βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι ο κ. Τσίπρας, είχε καλέσει στις 6 Οκτωβρίου 2016 τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων για να τους δώσει υποσχέσεις μισθολογικού περιεχομένου, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς διαρκούσε η διαμάχη για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας τουιτάρει για να μας πει ότι «στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών».

Είχαν απλώσει το μακρύ τους χέρι σε Δικαιοσύνη και Ανεξάρτητες Αρχές και τώρα καταλαμβάνονται από ιερή οργή επειδή ο Ντογιάκος είπε την γνώμη του…

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος