Μ. Συρεγγέλα: Τα τελευταία 3,5 χρόνια, μεταρρυθμίσαμε τη λειτουργία του κράτους, με έντονο κοινωνικό πρόσημο

Μ. Συρεγγέλα: Τα τελευταία 3,5 χρόνια, μεταρρυθμίσαμε τη λειτουργία του κράτους, με έντονο κοινωνικό πρόσημο

«Τα τελευταία 3,5 χρόνια, έχουμε προχωρήσει σε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, με έντονο κοινωνικό πρόσημο και έχει βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητα όλων μας» δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναλύοντας συνολικά τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και εστιάζοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, η κ. Συρεγγέλα σημειώνει ότι, πλέον, οι πολίτες έχουν απαλλαγεί από την ταλαιπωρία και τις ατέλειωτες ουρές στα γκισέ του Δημοσίου, ενώ οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών συναλλάσσονται με το Δημόσιο από τον τόπο που μένουν, χωρίς χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι το gov.gr, η κεντρική πύλη παροχής υπηρεσιών του ψηφιακού κράτους, «έχει εξυπηρετήσει τουλάχιστον μία φορά περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια πολίτες την πρώτη τριετία λειτουργίας του».

Αναφερόμενη στο δίλημμα των επερχόμενων εκλογών, η υφυπουργός Εργασίας τονίζει ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη, «γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να ξαναγυρίσει πίσω, αλλά πρέπει να προχωρήσει μπροστά».

«Η σημερινή κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, που περάσαμε και δεν ήταν και λίγες. Στηρίξαμε τους πιο αδύναμους και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Με τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, το έκτακτο επίδομα σε εκείνους που είχαν προσωπική διαφορά και με την "Κάρτα Αγορών", αποδεικνύουμε ότι είμαστε κοντά στους πολίτες, όταν αυτοί περνάνε δύσκολα. Το κεντρικό ζητούμενο της επόμενης τετραετίας είναι να αυξήσουμε τους μισθούς και θα τους αυξήσουμε και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα» υπογραμμίζει η υφυπουργός.

   Ταυτόχρονα, η κ. Συρεγγέλα απαριθμεί τα μέτρα που έχουν αναληφθεί για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει, για πρώτη φορά, μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική, στηρίζοντας ουσιαστικά την οικογένεια και προωθεί δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα και να μπει φρένο στη μείωση του πληθυσμού της χώρας.

   Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Κατ' αρχήν, η κυβέρνηση δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο υφυπουργού για τις Δημογραφικές Πολιτικές και την Οικογένεια, ενώ υλοποιήσαμε άμεσα τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη και καταργήσαμε τον φόρο πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα. Για να διευκολύνουμε τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, υιοθετήσαμε τη διετή προσχολική εκπαίδευση και αυξήσαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

   Επίσης, θεσπίσαμε, για πρώτη φορά, στη χώρα μας άδεια πατρότητας με αποδοχές και επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, οι οποίοι προστατεύονται από την απόλυση, όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους και υιοθετούμε μέτρα και δράσεις για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

   Με τις "Νταντάδες της γειτονιάς" και με τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις, διευκολύνουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας και να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, για να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

   Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας και προωθεί νέα στεγαστική πολιτική, για να είναι στο πλευρό των νέων ζευγαριών».

   Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η προώθηση της ισότητας των φύλων. Προς την κατεύθυνση αυτή, «στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υιοθετήθηκαν συγκεκριμένα αποτελεσματικά μέτρα που εστιάζουν σε τρεις άξονες δράσης: στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στην εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και, τέλος, στην ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές».

   Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα βρέθηκε, για πρώτη φορά, στις 12 χώρες του κόσμου με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών. «Βέβαια», όπως σχολιάζει, «δεν αρκεί μόνο το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά είναι απαραίτητη και η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας».

   Η κ. Συρεγγέλα προσθέτει επίσης ότι προωθούνται σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και κακοποίησης.

   Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η υφυπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει ότι καμία πτυχή της τραγωδίας δεν θα μείνει ανεξερεύνητη. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να μην υπάρξει καμία απολύτως συγκάλυψη, καμία απολύτως σκιά. Έχουμε χρέος να αποδοθούν ευθύνες. Κάνουμε τα πάντα για την ασφαλή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων και για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές» απαντά, μεταξύ άλλων, η κ. Συρεγγγέλα.

   Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρίας Συρεγγέλα, στη δημοσιογράφο, Γεωργία Μπάρλα, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Κυρία Συρεγγέλα, η χώρα μας έζησε μία ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Συλλογικό αίτημα της κοινωνίας είναι η απόδοση ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και οι ασφαλείς μετακινήσεις. Τι εγγυάται η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή;

Απ: Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα έχει συγκλονίσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μία τραγωδία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει, από την πρώτη στιγμή, το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Η έρευνα συνεχίζεται, τα αίτια θα εντοπιστούν και όσοι εμπλέκονται θα κριθούν. Καμία πτυχή της τραγωδίας δεν θα μείνει ανεξερεύνητη. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να μην υπάρξει καμία απολύτως συγκάλυψη, καμία απολύτως σκιά. Έχουμε χρέος να αποδοθούν ευθύνες.

Προτεραιότητά μας τώρα είναι ένα ασφαλές σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων μας, αλλά με όσο το δυνατόν περισσότερες πρόσθετες δικλείδες προστασίας και ασφάλειας των επιβατών, αλλά και όσων εργάζονται στα τρένα μας. Μάλιστα, υπάρχει συνεργασία με εμπειρογνώμονες, προκειμένου να προσδιοριστούν και να προχωρήσουν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και δρομολογούνται άμεσα πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της χρόνιας προβληματικής κατάστασης στον σιδηρόδρομό μας. Κάνουμε τα πάντα για την ασφαλή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων και για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές.

Ερ: Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε χρόνιες παθογένειες και σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο, δηλαδή την έλλειψη μίας σημαντικής ψηφιακής υποδομής. Πώς κρίνετε ότι εξελίσσεται συνολικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους;

Απ: Τα τελευταία 3,5 χρόνια, έχουμε προχωρήσει σε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, με έντονο κοινωνικό πρόσημο και έχει βελτιωθεί σημαντικά η καθημερινότητα όλων μας.

Οι πολίτες έχουν απαλλαγεί από την ταλαιπωρία και τις ατέλειωτες ουρές στα γκισέ του Δημοσίου, ενώ οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών συναλλάσσονται με το Δημόσιο από τον τόπο που μένουν, χωρίς χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις.

Να τονίσω εδώ ότι, το 2019, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου ήταν 500, ενώ, σήμερα, αφού συγκεντρώθηκαν στο gov.gr, ξεπερνούν τις 1.500 και αυξάνονται διαρκώς.

Οι πολίτες έχουν γλιτώσει εκατοντάδες επισκέψεις σε υπηρεσίες ή φορείς και το πιο σημαντικό είναι ότι το gov.gr, η κεντρική πύλη παροχής υπηρεσιών του ψηφιακού κράτους, έχει εξυπηρετήσει τουλάχιστον μία φορά περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια πολίτες την πρώτη τριετία λειτουργίας του.

Ερ: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών;

Απ: Η εκλογική αναμέτρηση, που έχουμε μπροστά μας, είναι κρίσιμη, γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να ξαναγυρίσει πίσω, αλλά πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα θα βρεθούν οι πολίτες. Είμαι σίγουρη όμως ότι δεν θα διακινδυνεύσουν να χάσει η χώρα μας όλα όσα έχει πετύχει τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Η σημερινή κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, που περάσαμε και δεν ήταν και λίγες. Στηρίξαμε τους πιο αδύναμους και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Με τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, το έκτακτο επίδομα σε εκείνους που είχαν προσωπική διαφορά και με την «Κάρτα Αγορών», αποδεικνύουμε ότι είμαστε κοντά στους πολίτες, όταν αυτοί περνάνε δύσκολα.

Το κεντρικό ζητούμενο της επόμενης τετραετίας είναι να αυξήσουμε τους μισθούς και θα τους αυξήσουμε και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ερ: Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, θα θέσετε υποψηφιότητα και θα διεκδικήσετε την ψήφο των πολιτών. Ποιο είναι το προσωπικό σας αφήγημα προς τους πολίτες;

Απ: Θέλω οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας να με εμπιστευτούν, να μου δώσουν την ευκαιρία να παλέψω μαζί τους και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο.

Γνωρίζω τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας από πρώτο χέρι, αφού εκεί γνώρισα τον σύζυγό μου και δημιουργήσαμε την οικογένειά μας. Γνωρίζω ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι και όλες μαζί, μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να δείξουμε την ανθρωπιά μας και την αλληλεγγύη μας προς τους συνανθρώπους μας.

Ερ: Για πρώτη φορά, ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε χαρτοφυλάκιο υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια. Εσείς, που έχετε αυτήν τη θέση, ποια μέτρα έχετε λάβει για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού;

Απ: Η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει, για πρώτη φορά, μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική, στηρίζοντας ουσιαστικά την οικογένεια.

Κατ' αρχήν, δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο υφυπουργού για τις Δημογραφικές Πολιτικές και την Οικογένεια, ενώ υλοποιήσαμε άμεσα τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη και καταργήσαμε τον φόρο πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα. Για να διευκολύνουμε τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν, υιοθετήσαμε τη διετή προσχολική εκπαίδευση και αυξήσαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης, θεσπίσαμε, για πρώτη φορά, στη χώρα μας άδεια πατρότητας με αποδοχές και επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, οι οποίοι προστατεύονται από την απόλυση, όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους και υιοθετούμε μέτρα και δράσεις για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Με τις «Νταντάδες της γειτονιάς» και με τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις, διευκολύνουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν περισσότερο στην αγορά εργασίας και να έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, για να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας και προωθεί νέα στεγαστική πολιτική, για να είναι στο πλευρό των νέων ζευγαριών.

Προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό ζήτημα και να βάλουμε φρένο στη μείωση του πληθυσμού της χώρας.

Ερ: Ασχολείστε και με την ισότητα των φύλων. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα στον τομέα της ισότητας των φύλων;

Απ: Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο θέμα της ισότητας των φύλων, ωστόσο έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα ανδρών και γυναικών.

Η προώθηση της ισότητας των φύλων είναι στις προτεραιότητές μας. Εμείς, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υιοθετούμε συγκεκριμένα αποτελεσματικά μέτρα, που εστιάζουν σε τρεις άξονες δράσης: στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στην εναρμόνιση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και, τέλος, στην ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

Να αναφέρουμε δε ότι η Ελλάδα βρέθηκε, για πρώτη φορά, στις 12 χώρες του κόσμου με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών.

Βέβαια, δεν αρκεί μόνο το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά είναι απαραίτητη και η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας. Οφείλουμε όλοι και όλες να αντισταθούμε και να καταπολεμήσουμε ριζωμένα στερεότυπα, που έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένους ρόλους στις γυναίκες. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που ευνοούν την ίση και ισότιμη προώθηση των γυναικών και των ανδρών στην εργασία και σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ερ: Ποιες είναι οι κυβερνητικές δράσεις, για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας;

Απ: Προωθούμε σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και κακοποίησης και βρισκόμαστε δίπλα σε όλα τα θύματα βίας.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2021-2025, που καταρτίσαμε, ένας από τους άξονες προτεραιότητας είναι η «πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας».

Στο ΕΣΔΙΦ υπάρχουν, για πρώτη φορά, συγκεκριμένοι στόχοι και δράσεις από όλα τα υπουργεία για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και του φαινομένου της βίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο.

Επίσης, κυρώσαμε, με τον νέο εργασιακό νόμο, τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας, πραγματοποιήσαμε καμπάνιες ενημέρωσης κατά της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχεδιάζουμε κι άλλες ενημερωτικές δράσεις.

Την ίδια ώρα, δημιουργήσαμε μία εφαρμογή που επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της (panic button), ενώ έχουμε ήδη δημιουργήσει το Οριζόντιο Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου Ενδοοικογενειακής/Έμφυλης Βίας, που αποτελεί ακόμη ένα «όπλο» στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε όλες τις γυναίκες ένα περιβάλλον ασφαλές και απαλλαγμένο από τον φόβο και την κακοποίηση, γι' αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας, μέχρι να νικήσουμε τη βία και να δημιουργήσουμε μία καλύτερη κοινωνία, με σεβασμό από όλους προς όλους.