Το Λονδίνο θέλει η G20 να ταχθεί εναντίον του Brexit

Το Λονδίνο θέλει η G20 να ταχθεί εναντίον του Brexit

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne ασκεί πιέσεις στα κράτη μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που θα συνεπαγόταν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times.

Ο Osborne θεωρεί ότι θα είναι σημαντικό η G20 να εκφράσει την υποστήριξή της στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των είκοσι στη Σαγκάη σήμερα και αύριο, γράφουν οι Financial Times επικαλούμενοι συνεργάτες του.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα επίσημα.

Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο Brexit —την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ— σε διμερείς συναντήσεις που είχαν με Βρετανούς ομολόγους τους στο Πεκίνο προχθές Τετάρτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Μια πηγή που συμμετέχει στις εργασίες της G20 ανέφερε πως η προοπτική οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στην περίπτωση που πράγματι ανησυχεί τόσο τα άλλα κράτη μέλη, ενδέχεται να αναφερθεί στην τελική ανακοίνωση της συνόδου, αν και «αυτό θα ήταν ασυνήθιστο» καθώς «οι Βρετανοί δεν το έχουν θέσει στην ημερήσια διάταξη».

Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως το Brexit θα έπληττε την παγκόσμια οικονομία, διότι θα ήγειρε αμφιβολίες για το μέλλον της ΕΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, που κάνει εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτει την υποστήριξη των περισσότερων παραγόντων στο Σίτι, μεγάλων εταιρειών, του Εργατικού Κόμματος με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνδικάτων, ενώσεων, διεθνών εταίρων και ακόμη και τον Σκοτσέζων εθνικιστών. Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde προστέθηκε σε αυτούς που προειδοποιούν εναντίον του Brexit προχθές Τετάρτη. Η Lagarde επισήμανε σε μια συνέντευξή της στο CNN Money ότι το εμπόριο, οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί αλλά και η μετανάστευση τόνωσαν την ανάπτυξη στη Βρετανία όπως και στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ