Την πρόταση προς τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στην υποβολή των προγραμμάτων των κομμάτων τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν, κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρότασή του θα γίνει δεκτή, εφόσον υπάρξει δεύτερη κάλπη.
Στην τηλεμαχία, όπου διεξήχθη στην ΕΡΤ, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, (που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο), απάντησαν σε έξι θεματικές ενότητες: Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση - Εξωτερική πολιτική και Άμυνα - Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια - Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος - Περιβάλλον και Ενέργεια, καθώς και Νέα Γενιά.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης πρόβαλλαν τις θέσεις τους και το πρόγραμμά τους για όλα τα παραπάνω θέματα.
Σε ό,τι αφορά τη διάταξή τους στο στούντιο, κάθονταν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Δείτε σχετικά:
Τα 180 λεπτά των πολιτικών αρχηγών με μια ματιά
Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
Ερωτηθείς αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την τιμή του φυσικού αερίου που έχει μειωθεί από τα 100 ευρώ στα 40 ευρώ και παρόλα αυτά παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός και η ακρίβεια ανέφερε ότι «το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές».
Ο ίδιος τόνισε πως «μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία, όπως κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 θα στηρίξουν τα νοικοκυριά».
«Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες», είπε λέγοντας ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται» και επανέλαβε πως «το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων» για να συμπληρώσει: «όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».
«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζει - «όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης» - υπάρχουν και έσοδα.
Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ η καθεμία».
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης.
Είπε ότι «είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ. τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας στην ερώτηση πως «στο οικονομικό πρόγραμμα παρατηρούνται σοβαρές αποκλείσεις με τις θέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αν το άθροισμα των βουλευτών δίνει 151 βουλευτές, εσείς είστε διατεθειμένος να υποχωρήσετε από το «βέτο» που έχετε θέσει ενάντια στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς;» είπε:
«Στόχος μας είναι η σταθερότητα με προοπτική και όχι με παρακμή και συνεχώς νέες δημοσιονομικές πoλιτικές. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Δεν συμφωνούμε με το πρόγραμμα των άλλων κομμάτων, των funds, υποκλοπών. Θέλουμε να πάμε σε νέα εποχή τη χώρα. Το πρόγραμμα μας δίνει νέα βάση στα θέματα. Μέλημά μας, η προστασία της α' κατοικίας και οι συντάξεις χηρείας - χαμηλοσυνταξιούχων».
Σε ερώτηση σχετικά με αν το ΚΚΕ διαθέτει προγραμματικό σχεδιασμό και μοντέλο ανάπτυξης ικανό να αντιμετωπίσει την ανεργία, την ακρίβεια και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων πολιτών χωρίς να απομονώνει τη χώρα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αλλά και τον κόσμο ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:
«Μόνο το ΚΚΕ έχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Όλα τα άλλα κόμματα μιλάνε για στόχους μη ρεαλιστικά και αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα γονατίσουν ξανά το ελληνικό λαό. Το ΚΚΕ έχει θέσει λύσεις για τα πιο σοβαρά θέματα της ελληνικής κοινωνίας και τα περισσότερα κόμματα έχουν απορρίψει στην Βουλή».
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες των αντιπάλων του για δογματισμό και για σχέδια ευχάριστα αλλά ανεφάρμοστα, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Δεν είναι ανεφάρμοστα όσα προτείνουμε. Τα λένε έτσι όσοι δεν υπηρετούν τον λαό και θέλουν ματωμένα πλεονάσματα, όπως ζητά η ΕΕ».
«Το νόμισμα δεν είναι ταμπού ή φετίχ. Εσείς προτείνετε δυο νομίσματα. Συμφωνείτε με το plan b του κ. Βαρουφάκη;» ήταν το ερώτημα στον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος και σημείωσε:
«Κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα plan b. Το λέω σαν επιχειρηματίας και όχι ως πολιτικός. Ως επιχειρηματίας λοιπόν πάντα θέλω να είμαι έτοιμος στις καταιγίδες. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα δεύτερο πλάνο. Προτείνουμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Αλλαγή του φορολογικού μοντέλου για μεγαλύτερα έσοδα και πάταξη της φοροδιαφυγής. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο 2003 ΠΑΣΟΚ και 2015 έως σήμερα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνω, η λύση δεν είναι το παράλληλο νόμισμα. Το παράλληλο νόμισμα λειτουργεί ως εναλλακτική, έσχατη πρόταση για τη στιγμή που έρθει η κατάρρευση».
Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη, για το ποια θα μπορούσε να είναι η κοινή σας συνισταμένη σε συγκυβέρνηση με άλλα κόμματα της Αριστεράς, τόνισε:
« Δεν είναι στόχος η έξοδος από το ευρώ αλλά δεν θα θυσιάσουμε την βιωσιμότητα του λαού. Το νόμισμα πρέπει να το εξυπηρετούν οι άνθρωποι και όχι το αντίθετο. Νιώθω σαν να ξαναζώ το 2009. Η χώρα μας βαδίζει σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας, χωρίς να είναι έτοιμη γι' αυτό που έρχεται».
Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
Ερωτηθείς για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι να εξαιρεθούμε από τον υπολογισμό του ελλείμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως αποτελεί υποχρέωση όλων των κυβερνήσεων η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχαν παλαιότερα υστερήσεις και αυτό έλυσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα.
«Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι' αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».
Για την Τουρκία ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια επιθετική στάση αλλά η Ελλάδα συνεχίζει να προχωράει σε πανίσχυρες συμμαχίες, όπως με τις ΗΠΑ και στα στηρίζει τις ελληνικές θέσεις διεθνώς.
Σε επόμενη ερώτηση για τον νικητή των τουρκικών εκλογών ανέφερε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής, των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί».
Σε ερώτηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16».
Επισήμανε πως «ψηφίσαμε για τα Rafale», αλλά όπως είπε, «δεν υπερψηφίζουμε υπερκοστολογημένα προγράμματα», αναφέροντας ως παράδειγμα τη συμφωνία με το Ισραήλ για την αεροπορική βάση της Καλαμάτας.
Σε ερώτηση για τον φράχτη του Έβρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε πως «η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι απαραίτητο», επισημαίνοντας πως «στη διακυβέρνησή μας υπήρχε ο φράχτης, δεν τον γκρεμίσαμε». «Όμως, το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν θα λυθεί με φράχτες, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο», υποστήριξε.
«Πώς αντιλαμβάνεστε τις πολιτικές σχέσεις; Εάν γίνετε πρωθυπουργός, θα συναντιέστε με ξένους μη φιλικούς με την Ελλάδα ηγέτες; Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχετε συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό» ερωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να απαντήσει.
«Η ερώτησή σας δεν έχει καμιά σχέση με την θεματολογία, την εξωτερική πολιτική. Ουδέποτε δεν δέχτηκα επίσημη πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη. Σε ενάμιση έτος έχω συναντηθεί με 6-7 ξένους πολιτικούς αρχηγούς. Το θέμα μας όσον αφορά την εξωτερική πολιτική είναι οι τουρκικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιδιώκει μια ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική (άρση βέτο, ελληνοτουρκικά, αμυντικός εξοπλισμός). Ως ευρωβουλευτής έχω συναντηθεί με 5 υπουργούς του Ερντογάν. Πρέπει να ξεχωρίσουμε και να πρωταγωνιστήσουμε στην εξωτερικη πολιτική. Η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει ένα εθνικό πολιτικό στίγμα έναντι της Τουρκίας.»
«Η μονομερής σχέση της Ελλάδας με τη Δύση και τις ΗΠΑ, δημιουργεί προβλήματα στη χώρα, είστε κατά της Δύσης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;» ήταν η ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ο Κυριάκος Βελόπουλος
«Σε όλον τον κόσμο δεν ορίζεις τη μοίρα σου. Αποφασίζεις που θα πας. Το «ανήκουμε στη Δύση» αφορούσε μια άλλη εποχή. Σήμερα η Κίνα και η Ρωσία ορίζουν το εθνικό μας συμφέρον. Με τη Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία, τη μισή Κύπρο και μπορεί το Αιγαίο. Με τη Δύση μονομερώς.
Στην Ελληνική Λύση το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το εθνικό συμφέρον. Εάν κερδίζουμε με τη Κίνα ή τη Ρωσία θα πάμε με αυτές τις χώρες. Εάν όχι δεν θα πάμε. Μόνοι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε. Το πρώτο μέτρο ως πρωθυπουργός θα ήταν η επαναφορά των όπλων από τα νησιά που απεσυρε η ΝΔ και δεύτερον θα ξαναέβλεπα το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.»
Σε σχετική ερώτηση για την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «οι τόνοι εξοπλιστικών συστημάτων δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της πατρίδας μας. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει, οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας, που θα είναι ο λαός στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την ΕΕ».
Σε ερώτηση τι θα έκανε αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και Τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε εισαγωγικώς πως «η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας». Πρότεινε, εξ άλλου, «να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε -κάτι που δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996, όπως υποστήριξε- ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει». «Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Το μείζον, ωστόσο, συνέχισε, είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί. «Η αποτροπή είναι το παν», με άλλα λόγια. Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείται για περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη, με ένα θέμα τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, αφού απορρίπτει την ιδέα των διμερών επαφών με την Τουρκία. Και, εάν τελικώς, συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο (τουρκικής απόβασης) θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός, θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου.
Στην πρόσθετη ερώτηση, τέλος, για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία.
Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ, αλλά ανέλαβα άμεσα τις ευθύνες μου και αμέσως απομακρύνθηκαν οι υπεύθυνοι», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τις επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
«Δεσμεύτηκα στον ελληνικό λαό να υπάρξει άμεση διαλεύκανση και να διορθώσω αστοχίες και να μην επαναληφθεί μια παρακολούθηση που δεν έπρεπε να γίνει. Ψηφίσαμε νόμο για διαφάνεια στη λειτουργία στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων και να παρέχει τις εκάστοτε πληροφορίες για την εθνική ακεραιότητα της χώρας», σημείωσε και πρόσθεσε πως χάρηκε που άκουσε τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη.
«Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει», υπογράμμισε.
«Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς, δεν αποτελεί κίνδυνο για τις ασφάλεια της χώρας δεν έπρεπε να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως το κράτος δικαίου αξιολογείται συνολικά και αναφέρθηκε στον Economist πως η δημοκρατία έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών και αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε παραβατικότητα», τόνισε.
Με σχόλιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την απάντηση του σε ερώτημα του τέθηκε για τις συνεργασίες στην απλή αναλογική, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.
«Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς το θέμα των συνεργασιών στις εκλογές σημείωσε ότι «μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματα μας βάσει των οποίων να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα». Είπε ότι απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις και τους λέει ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, πρωτίστως το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Ότι απευθύνεται σε όλες τα προοδευτικά κόμματα και τους λέει ότι υπάρχει προοπτική πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση των χρεών. «Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές», προσέθεσε.
Σε follow up ερώτημα αν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ή θα δεχτεί αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ότι ο λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει συσχετισμούς, ο πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο και πως το δικαίωμα του λαού να επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει δεν μπορεί κανείς να το οικειοποιηθεί. Χαρακτήρισε φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα κόμματα προς τις εκλογές, ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα που έχουν προγραμματικές συγκλίσεις.
Είπε ότι καταγράφει «αυτό που είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ακούω και τον κ. Ανδρουλάκη να καταθέτει προτάσεις που βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις».
Ερωτηθείς ο Νίκος Ανδρουλάκης εάν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη, στο ζήτημα των υποκλοπών, απάντησε πώς αυτή η υπόθεση έχει ταλανίσει την πολιτική.
«Με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής διαπιστώθηκε κάτι που έχει υψηλό ενδιαφέρον. Η Ελλάδα μπήκε στο ''στόχαστρο'' που αφορά τους θεσμούς. Ναι, εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα. Ειναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον συνεργάτες που να στήνουν τέτοιες καταστάσεις με παράνομα λογισμικά που οδηγούν στο παρακράτος. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης εχει να κάνει με τις συμπεριφορές και άλλων κομμάτων, όπως είναι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.», είπε.
Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν ψήφισε τη διάταξη που εμπόδιζε την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη, και αν αναμένει οι ψηφοφόροι αυτοί να τον ψηφίσουν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, απάντησε.
Έχει δικαίωμα να ψηφίζει; Τι λέει το Σύνταγμα; Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο σε οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και την ώρα που ο ίδιος σαν κυβερνήτης, τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα μέσα από την φυλακή. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίζει ποιος θα εκλεγεί. Αναφερόμενος στο θέμα της διαφάνειας είπε πως «ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν. Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε το ακαταδίωκτο».
Ερωτηθείς για το εάν οι καταγγελίες που έγιναν για αποστασίες θα επηρεάσουν εκλογικά την Ελληνική Λύση που εμφανίζει κάμψη στις δημοσκοπήσεις, είπε:
«Όταν βγαίνει βουλευτής της ΝΔ και λέει ότι θα πάρουμε βουλευτές από άλλα κόμματα τι χρείαν έχουμε άλλων μαρτύρων; Ήθελα να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Συνεργασία με ένα κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις που πρόδωσε τη Μακεδονία, συζητάει θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ. Μια είναι η διαφορά μας με την Τουρκία δεν ανοίγουμε τη βεντάλια των θεμάτων».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι «δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο Μητσοτάκης με Τσίπρα. Έχουν κοινές στοχεύσεις που έχουν να κάνουν με το ταμείο ανάκαμψης και τη ενεργειακή μετάβασή και τις επιλογές των διεθνών συμμάχων. Είτε ΝΑΤΟ είτε ΕΕ βάζουν εμπόδιά στη ανάπτυξή της χώρας και των συμφερόντων μας. Δεν δείχνουμε ανοχή στήριξης σε μια τέτοια κυβέρνηση. Έχουμε το δικό μας πρόγραμμα και αν ο λαός μας δώσει την ευκαιρία θα το υλοποιήσουμε».
Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε για το κράτος ότι «μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα Μνημόνια. Ξέρετε άλλη χώρα να έχει Υπερταμείο; Που να ελέγχουν τη δημόσια περιουσία ξένοι δανειστές; Η βασική μας πρόταση είναι η αρχαιοαθηναϊκή ιδέα για εκλεγμένα συμβούλια πολιτών. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ελληνικού FBI που θα ελέγχει τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματιών. Εγώ ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν έκανε την Εξεταστική για το 2015, που εγώ τον παρακαλούσα».
Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι πριμοδοτεί την ιδιωτική υγεία απάντησε:
«Το νέο ΕΣΥ αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες. Έμεινε όρθιο στην πανδημία, αλλά δοκιμάστηκε. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ανακατασκευάσουμερ πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό».
Σε επόμενη ερώτηση για τους Έλληνες που ζουν κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας ανέφερε: «Υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα, μπορεί να γίνει με μεγαλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Γι' αυτό και οι επενδύσεις είναι τόσο ψηλά στο δικό μας πρόγραμμα».
«Δώσαμε σκληρή μάχη με τους δανειστές, έκανα ό,τι μπορούσα για να φέρω την καλύτερη δυνατή συμφωνία και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», ανέφερε στην αρχική τοποθέτησή του σε ερώτηση για τις συντάξεις, Αλέξης Τσίπρας.
«Ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε την 13η σύνταξη και τώρα δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά», σχολίασε και επισήμανε πως «είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε εκείνη την εποχή αλλά πιστεύω ότι υπήρξε η μέγιστη δυνατή κατανόηση κοινωνικά».
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί κατάργηση την ελάχιστη βάση στα πανεπιστήμια και αν θα έχει την στήριξη του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Η ελάχιστη βάση από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα. Έχουμε σειρά προτάσεων, που μέσα σε αυτές είναι και η κατάργηση της ελάχιστης βάσης».
«Βεβαίως», συνεχίσε, «ο Τσίπρας μιλάει εκ του ασφαλούς, γιατί την ίδια στιγμή που λέει ότι θα το κάνει την ίδια στιγμή βάζει κόφτη με την επιλογή μόνο 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό όπου το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο, δηλαδή μείωση φοιτητών».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ερωτήθηκε για το πρόγραμμα του σχετικά με το θέμα της αξιοκρατίας. Ωστόσο, η δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που «καίει» το ΠΑΣΟΚ και αφορά στέλεχος του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι το συμβάν είναι αληθές και για αυτό προέβην στις απαραίτητες ενέργειες.
«Πράγματι συνέβη το περιστατικό. Μέσα σε 10 λεπτά αυτό το πρόσωπο έφυγε από τα ψηφοδέλτιά μας. Όποιος ανήκει στο κόμμα και κινείται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, δεν έχει θέση σε εμάς. Θα βρούμε κίνητρα για να έρθουν οι καλύτεροι Έλληνες να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.»
Όταν ρωτήθηκε για το εάν συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 16 για να μπορεί να ιδρυθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ήταν σαφής: «Δεν είμαστε εμπόδιο αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή, χωρίς συμφωνία στο γενικό πλαίσιο της Παιδείας που περιλαμβάνει την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Απολυτήριο με εξετάσεις προόδου στο Λύκειο».
Όσο για το ΕΣΥ τόνισε πως απαιτείται στήριξη και ανασύσταση με αυξημένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τον γιατρό υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία που έδωσε άδεια στον προϊστάμενο σταθμάρχη των Τεμπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι αμέσως τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς για τη θέση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σημείωσε: «Το Χάρβαρντ είναι σαν τραστ, δεν είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Όλη η προσπάθεια γίνεται όχι για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα, αλλά για να αναβαθμιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς. Έχει κλείσει από τα προοδευτικά κόμματα η πόρτα της συνεννόησης, εμείς δύο χρόνια ζητάμε να κάτσουμε».
«Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα Μνημόνια. Ξέρετε άλλη χώρα να έχει Υπερταμείο; Που να ελέγχουν τη δημόσια περιουσία ξένοι δανειστές; Η βασική μας πρόταση είναι η αρχαιοαθηναϊκή ιδέα για εκλεγμένα συμβούλια πολιτών. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ελληνικού FBI που θα ελέγχει τη διαπλοκή πολιτικών και επιχειρηματιών. Εγώ ρωτάω τον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν έκανε την Εξεταστική για το 2015, που εγώ τον παρακαλούσα», σημείωσε.
«Είμαι Χριστιανός ορθόδοξος. Δεν μπορώ να δεχτώ υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, το σώμα μου είναι δικό μου. Όποιος όμως ήθελε το έκανε. Γιατί πρέπει να υπάρχει και πρόστιμο σε όσους δεν το κάνουν. Για τις αμβλώσεις, είμαι υπέρ της Ελληνίδας μάνας να αποφασίζει τι θα κάνει. Ο ψευτοπροοδευτισμός με βρίσκει αντίθετο. Σε βιβλία της Γ' Δημοτικού υπάρχουν βιβλία με γκέισα και πόρνη Παναγία και αυτά τα διδάσκονται παιδάκια» ήταν η αναφορά του Κυριάκου Βελόπουλου για την Υγεία και το Κράτος.
Περιβάλλον και Ενέργεια
«Η κυβέρνηση έδωσε πάνω από 43 εκατ. για την πανδημία, ελάφρυνση και στήριξη, ενώ όταν μιλάει για αυξήσεις σε στήριξη ο ΣΥΡΙΖΑ λέτε που θα βρει τα χρήματα;» ήταν το ερώτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και απάντησε:
«Τα τελευταία χρονιά είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ. Είμαι πολύ περήφανος γιατί όταν χρειάστηκε να κάνω μία παρέμβαση την κάναμε. Προστατεύσαμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σώσαμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Από δω και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν, η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό το γνωρίζουν όλοι και ο κύριος Τσίπρας. Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία για την επόμενη μέρα και την επενδυτική βαθμίδα.. Μόνο δύο από τα μέτρα που τάζει έχουν κόστος 4 δισ ευρώ ετησίως, να μας πει από που θα βρει τα χρήματα».
Ως προς το ερώτημα αν κατάφερε να εκσυγχρονίσει τον σιδηρόδρομο σημείωσε ότι «υπήρξαν αστοχίες και τις πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Μεγάλη σημασία δίνουμε στα μέσα σταθερής τροχιάς που είναι φιλικά στο περιβάλλον, επεκτείνουμε το μετρό, κάνουμε παρέμβαση στα τρένα για να είναι πιο ασφαλή και στο τέλος του έτους παραδίδουμε το Μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία και θα αλλάξει η εικόνα της πόλης».
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην πέμπτη ενότητα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αυτό γίνεται επίκαιρο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη».
Σε ερώτηση για τους λογαριασμούς των παρόχων ενέργειας, υποστήριξε ότι «εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εσόδων από τους πολλούς στους λίγους και έτσι θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής, ενώ επισήμανε πως «το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους». «Με κρατική ΔΕΗ προφανώς θα πληρώνουμε μικρότερους λογαριασμούς. Η ΔΕΗ θα περάσει σε δημόσιο έλεγχο», υποστήριξε.
Ερωτηθείς για τον εάν υιοθετεί τη τη δέσμευση του κ. Τσίπρα να κάνει δημόσια τη ΔΕΗ ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Είτε έτσι, είτε αλλιώς το κράτος κάνει κουμάντο και διορίζει όποιον θέλει. Επομένως, η ΔΕΗ κερδοσκόπησε εις βάρος των υπόλοιπων εταιρειών.»
«Το κράτος μπορεί να αποφασίσει ότι η ΔΕΗ θα έχει φιλική πολιτική προς τον πελάτη. Πρέπει να περιορίσουμε την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Πρέπει να εμποδίσουμε την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού από το κόστος ενέργειας. Ως ευρωβουλευτής καταψήφισα το εμπόριο ρύπων. Είναι φόρος στον άνθρακα, που το πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες.», σημείωσε.
Σε σχετική ερώτηση για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε: «Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Εμείς, ως Ελληνική Λύση θα κάνουμε ότι κάνει η Νορβηγία. Θα προβούμε σε εξορύξεις και τα κέρδη θα τα προσφέρουμε στις συντάξεις. Θα το εφαρμόσουμε για να παίρνουν οι Έλληνες αξιόλογες συντάξεις. Δεν έχουμε στηρίξει ούτε ένα νομοσχέδιο γιατί η πράσινη ενέργεια δεν αξιοποιείται, δεν αποθηκεύεται. Χρειάζεται τρισεκατομμύρια αυτό το μοντέλο. Η Ελλάδα θα παράγει το πετρέλαιο και θα κάνουμε εξαγωγή.»
«Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, προσφέρουν μόνο γεωπολιτικές εντάσεις και οικοκτονία. Είμαστε υπέρ του πράσινου υδρογόνου, δεν πρέπει να χάσουμε την πράσινη επανάσταση. Έχουμε δύο μοτοσικλέτες με τη γυναίκα μου, όχι πέντε. Και δύο αυτοκίνητα, αν βοηθάει να τα δώσουμε για ανακύκλωση, να τα δώσουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση για την «ανεξέλεγκη ανοικοδόμηση κυρίως στα νησιά» είπε ότι το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της Ενέργειας και κατ' επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανοικοδόμησης εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων, αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν μιας και μιλάμε για Κυκλάδες, καθώς δεν πάνε οι εργάτες και οι αγρότες της πατρίδας μας και οι αυτοαπασχολούμενοι της πατρίδας μας να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα. 'Αρα, πρέπει να μπει ένα φρένο που αυτό μπορεί να το κάνει μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια άλλη εξουσία, μια πραγματική εργατική-λαϊκή εξουσία».
«Και εδώ ερχόμαστε ξανά στο ζήτημα της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης». Η εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του Χρηματιστήριου Ενέργειας που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί πολύ, να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στη γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για την «προοδευτική» κυβέρνησή του-μούφα που την προβάλλει προς τον ελληνικό λαό παρότι την έχουμε αρνηθεί επανειλημμένα και αυτό αφορά και την Ενέργεια και τις Μεταφορές και την Παιδεία», υποστήριξε.
Εν συνεχεία σημείωσε ότι »αν δεν αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές Ενέργειας με κοινωνικοποίηση και με ένα κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό του κράτους με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των επιστημόνων, και αυτή είναι η πρόταση και το πρόγραμμα του ΚΚΕ, η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος έχει παραγωγικές δυνατότητες μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές Ενέργειας, λιγνίτη, γεωθερμία, υδροηλεκτρισμό, ανανεώσιμες πηγές. Το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς, πως πας στην ανάπτυξη ως κράτος, ως κοινωνία και βεβαίως ποιoς έχει την εξουσία και αυτή την ιδιοκτησία».
Νέα Γενιά
Την πρόταση προς τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στην υποβολή των προγραμμάτων των κομμάτων τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν, κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρότασή του θα γίνει δεκτή, εάν υπάρξει δεύτερη κάλπη, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να διαρκέσει η εξέτασή τους παραπάνω από τρεις ημέρες.
Στο ερώτημα τι βαθμό βάζει στον εαυτό του απάντησε: «Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί στην εξουσία. Θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω λάθη και να ζητήσω συγνώμη. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο βαθμός ο οποίος θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτή η ζυγαριά θα τεθεί στην κρίση όλων των Ελλήνων πολιτών. Από τους νέους μας θα ζητούσα να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον».
Σε επόμενη ερώτηση τι θα έλεγε, ως δεκαοχτάχρονος, στον πολιτικό που θα του έδινε 150 ευρώ είπε: «Έγινε πολλή κουβέντα για μέτρο συμπληρωματικό. Τα 150 ευρώ τα δώσαμε και στο freedom pass. Οι νέοι ενδιαφέρονται για καλή εκπαίδευση και καλές δουλειές και γι' αυτό θα μας κρίνουν την επόμενη ημέρα, όχι για τα 150 ευρώ».
Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος επανάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Επισήμανε πως καμία άλλη κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τέτοιο μέτρο, τονίζοντας πως όταν έχεις «κλειστό αριθμό παιδιών» που θα μπουν στις σχολές με την εν λόγω διαδικασία, τον αν γράψει κάποιος 8 ή 12 εξαρτάται από τον «βαθμό δυσκολίας των θεμάτων». Ως εκ τούτου, σημείωσε πως «στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η άνοδος του γνωστικού επιπέδου, αλλά όπως υπογράμμισε η τεχνητή μείωση των εισακτέων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για την τριτοβάθμια και για να ”αβγατίσει” η πελατεία των κολλεγίων».
Προσέθεσε δε, ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής προκειμένου να «αναζοωγονηθούν» και τα περιφερειακά πανεπιστήμια.
Τέλος, σε ερώτηση ποιο είναι το πολιτικό πρόσωπο που θεωρεί σημείο αναφοράς τον Α. Παπανδρέου, τον Χ. Φλωράκη ή τον Λ. Κύρκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς του Α. Παπανδρέου και ότι δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τον κ. Κουτσούμπα για τον κ. Φλωράκη. Ωστόσο, τόνισε πως τα «συνθήματα γίνονται επίκαιρα γιατί η ζωή τα κάνει επίκαιρα» και πως σήμερα τα έχει κάνει επίκαιρα η «Δεξιά του κ. Μητσοτάκη». «Αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα», κατέληξε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις 30.000 νέοι ψηφοφόροι αποτελούν το μεγάλο «πονοκέφαλο» διότι δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν. Δεν εκφράζονται από κανένα «συστημικό κόμμα» αναφέρουν. Οι νέοι είναι αδιάφοροι ή οι πολιτικές των κομμάτων ξεπερασμένες;
«Οι νέοι αν και διαθέτουν πολλά εφόδια, έχουν ελάχιστες ευκαιρίες. Για αυτό και καταφεύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον με μια αξιοπρεπή διαβίωση. Πρέπει να βρούμε σήμερα τη λύση για όσους έμειναν εδώ και να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν συνθήκες αξιοπρέπειας. Για αυτό χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε σοβαρές επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς θεσμούς. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι ικανό να δώσει κίνητρα στους νέους ανθρώπους, στα νέα ζευγάρια, στους φοιτητές», πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε συγγνώμη από τη νέα γενιά. «Ζητάω συγγνώμη από τα νέα παιδιά που δεν κάναμε τίποτα για ν' αποτρέψουμε τα Τέμπη. Οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν, έχουν όραμα, πρέπει να ψηφίσουν, για ν' αλλάξουν την Ελλάδα. Δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις.»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε αντιδιαστολή μεταξύ ασφάλειας στα πανεπιστήμια και της «πανεπιστημιακής αστυνομίας τύπου Κεραμέως». Επέμεινε, ειδικότερα, στη διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου, της διακίνησης ιδεών. Κατηγόρησε, εξ άλλου, την κυβέρνηση ότι είτε δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργούν ιδρύματα, όπως το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη, είτε το έχουν καταλάβει και ψεύδονται παίζοντας ένα έργο σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο.
Δήλωσε μη ικανοποιημένος από το βαθμό ελευθερίας των ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ έκανε λόγο για κλίμα εμφυλίου πολέμου, που «καλλιεργεί η Μητσοτάκης Α.Ε., με στόχο την υποβάθμιση των πανεπιστημίων μας».
Το Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η νέα γενιά ξέρει τι ζητάει, είναι πολιτικοποιημένη, βγαίνει στους δρόμους με όμορφα συνθήματα. Εμείς λέμε ότι η νεολαία πρέπει να πάει να ψηφίσει, η αποχή δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση. Οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έδειξαν ότι η Πανσπουδαστική είναι πρώτη δύναμη, αυτό είναι πολύ αισιόδοξο μήνυμα».
Το μήνυμα των πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταληκτική του τοποθέτηση στο debate ανέφερε:
«Σε 10 ημέρες έχουμε εθνικές εκλογές . Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν απόφαση αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που πιστεύω θέλουμε να ξεχάσουμε. Μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να πω, ναι, ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις και κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων.
Το έργο μας θα το αξιολογήσουν οι πολίτες. Ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον. Για μια Ελλάδα παραγωγική , μια Ελλάδα που θα συνεχίσει στην τροχιά της δυναμικής ανάκαμψης με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ανεργία κάτω από 10%, μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950 ευρώ, κάτι που δεν θα γίνει αλλιώς παρά μόνο αν συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει.
Ξέρω ότι στην κοινωνική Ελλάδα που οραματίζομαι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά, έχουμε σχέδιο για να κάνουμε καλύτερη την κατάσταση στη δημόσια υγεία. Ξέρω πως η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη, κάτι απαραίτητο για λόγους ενεργειακής απεξάρτησης. Μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές , να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από ήλιο και άνεμο.
Μια Ελλάδα που θα παραμένει ισχυρή, πρωταγωνίστρια στην περιοχή, που θα συμμετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα συνδιαμορφώνει την Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε.
Αυτή την Ελλάδα μπορούμε να την κάνουμε πράξη, είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε».
Στη «δυνατότητα» που έχουν οι πολίτες να φέρουν με την ψήφο τους τη «μεγάλη αλλαγή» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την τελική του τοποθέτησή του απευθυνόμενος σε όλους ανεξάρτητα με το αν είναι «αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι».
«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς, το εισόδημα εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τα δημόσια νοσοκομεία έμειναν εγκαταλελειμμένα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πνίγονται στα χρέη, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν, οι νέοι και οι νέες βλέπουν τα όνειρα τους να συνθλίβονται και 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν την επόμενη μέρα θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα, της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδικίας».
Όπως σημείωσε, «είναι στο χέρι μας η μεγάλη αλλαγή», ενώ επισήμανε πως είναι εκλογές «με απλή αναλογική και με απλή λογική», καθώς τον πρώτο λόγο για την κυβέρνηση θα την έχει το πρώτο κόμμα. Προσέθεσε, δε, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το «πρώτο, σημαντικό και μεγάλο βήμα» για την «αλλαγή» και τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που «θα αλλάξει τα πράγματα και τις ζωές μας», θα «νοιάζεται για την καθημερινότητα του πολίτη», θα προχωρήσει στην αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, στήριξη του κοινωνικού κράτους, των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων της εργασίας, των ανθρώπων με αναπηρία, των ανθρώπων της τέχνης και της δημιουργίας».
«Ξέρουμε και μπορούμε. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ κυβέρνηση», συνέχισε, ενώ παραδέχθηκε πως έκαναν λάθη, άλλα «κυβέρνησαν με εντιμότητα». Ανέφερε, τέλος, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια αλλά και να πετύχει σε στόχους, όπως η ρύθμιση του χρέους ή η έξοδος στις αγορές, αλλά δεν κυβέρνησε με βάση το δικό του πρόγραμμα.
«Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι τους εξαναγκασμούς της τρόικα. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, το χρωστάμε στην ιστορία και στον ελληνικό λαό να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Με περισσότερη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για όλους. Δικαιοσύνη παντού», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τελική τοποθέτησή του έθεσε το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. « Στις 21 Μαΐου κρίνεται εάν αλλάξει ριζικά η χώρα ή θα παραμείνει σε μια από τα ίδια», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές στην οικονομία και τη θεσμική παρακμή που έχει προκύψει.
Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης «κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα υπάρξει. Αλλά τι κυβέρνηση θα είναι αυτή για τη χώρα;» και έθεσε το βασικό πλαίσιο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το οποίο συνόψισε σε τρεις λέξεις:
-Εμπιστοσύνη η οποία, σημείωσε, για να αποκατασταθεί απαιτείται αξιοκρατία παντού και διαφάνεια με όλες τις αποφάσεις στη Διαύγεια.
-Αξιοπρέπεια η οποία σημαίνει, εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ισχυρό Κοινωνικό Κράτος με τον πολίτη να μπορεί να πηγαίνει στο ΕΣΥ ξέροντας ότι θα βρει ανταπόκριση στο πρόβλημά του και Ισχυρή Δημόσια Παιδεία για όλους.
-Ανάπτυξη και προοπτική με σταθερή πορεία της οικονομίας με παραγωγή και εξωστρέφεια κι «όχι μια χώρα απέραντο real estate».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε ισχυρή εκλογική δύναμη για να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή με αξιοπρέπεια λέγοντας: «Μπορούμε, εάν ο λαός μας δώσει ισχυρή εντολή, να κάνουμε την αλλαγή».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε από μία καταγγελία: όπως υποστήριξε, επί τρεις μήνες, το ΜέΡΑ25 καταθέτει πρόταση στη Βουλή, με την οποία ζητά να ψηφισθεί η πρόβλεψη να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους οι εποχικοί νέοι εργαζόμενοι, όπως, άλλωστε, συμβαίνει, με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβάται τη γενιά των Τεμπών [...] τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως αυτοί που εργάζονται στα ”κάτεργα” της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης».
Μιλώντας για τον κατ' αυτόν, διακύβευμα των εκλογών, έκανε την αντιδιαστολή μεταξύ των τριών μνημονιακών κομμάτων για το ποιο έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια από τη μια, και του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, από την άλλη. Σύμφωνα με το αφήγημα του οποίου, η χώρα βρίσκεται στο «πιο βαρύ και αδίστακτο» τέταρτο Μνημόνιο, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 2018 και το οποίο θα λήξει το 2060.
Καταθέτοντας, επίσης, στοιχεία για τη μείωση του εθνικού εισοδήματος (κατά 20% σε σχέση με το 2007) και του χρέους (50% μεγαλύτερο), κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι θα «μαγειρέψουν» δημοσιονομική πειθαρχία για άλλη μια φορά, μιας άλλης μορφής λιτότητα, όπως είπε.
Κλείνοντας, ανέφερε πως υπάρχει μόνιμη λεηλασία της χώρας από το 2017 και εντεύθεν, με τρεις βασικούς πυλώνες, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον «Ηρακλή» και το Υπερταμείο. Κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα τους καταργήσει, σημείωσε και αντιπρότεινε ότι η κατάργησή τους είναι όρος για να επιστρέψουν οι νέοι που είναι στο εξωτερικό, αλλά και να παραμείνουν στη χώρα όσοι είναι ακόμη εδώ.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε: «Είχα σήμερα την δυνατότητα να συναντήσω τέσσερις δημοσιογράφους μετά από τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος κόμματος. Δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα,
«Δεν μπορέσαμε να πούμε αυτό που πιστεύουμε, πως η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που αγαπάει το έθνος, την πατρίδα, όλα αυτά που μας ενώνουν. Να κάνουμε πραγματικά περήφανους τους Έλληνες.
Έχουμε το σχέδιο αρκεί να ματώσουν οι κομματικοί τους. Όλοι αυτοί που βολεύτηκαν και ξεβόλεψαν τα ελληνόπουλα, να υπάρξει αξιοκρατία στη χώρα. Εύχομαι στο Θεό κάποια στιγμή οι Έλληνες να ενώσουν δυο συνθήματα. Πατρίδα, Ορθοδοξία, Οικογένεια και Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Να ενώσουμε δυνάμεις. Έρχονται δύσκολες μέρες. Για μας στην Ελληνική Λύση, είναι δέσμευση να ξανακάνουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες περήφανους».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε τα εξής: «Το σύνθημα "τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη, που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η ελληνική κοινωνία, αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια. Αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως αυτόν τον δρόμο τον έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτόν τον δρόμο.
Όλοι εδώ οι παριστάμενοι, παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση όπως άλλωστε είχε προτείνει το ΚΚΕ απο την αρχή στη διακομματική, είτε ως πρωθυπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων, όπως ο κ. Βαρουφάκης, έστω για ένα εξάμηνο, πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, ο κ. Ανδρουλάκης ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βελόπουλος ως στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ στη συγκυβέρνηση, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι ευθύνη για όλη αυτή τη κατάσταση.
Είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος θα έλεγα γι΄αυτό θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν και μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος. Γιατί έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει, στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κυβερνητικά κόμματα που θέλουν να συγκυβερνήσουν, και την 22α Μαΐου, την άλλη μέρα από τις εκλογές.
Φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, για τη χώρα, για την κοινωνία, για το λαό μας σε επόμενες εκλογές.
Παρόλα αυτά όμως αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. 'Αρα πρέπει ο ελληνικός λαός να πάρει τα μέτρα του, η νεολαία να πάρει τα μέτρα της, και τα μέτρα που πρέπει να πάρει γιατί «πριν πεινάσουμε πρέπει να μαγειρεύουμε» είναι να ενισχύσουν το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται.
Δυνατός λαός με δυνατό ΚΚΕ» είναι το μήνυμα του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά το τέλος του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών».
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 10 Μαϊου 2023, ώρα 21:00