Κυρ. Μητσοτάκης: Η πατρίδα μας προοδεύει καθημερινά, κάνοντας σταθερά βήματα μπροστά

Κυρ. Μητσοτάκης: Η πατρίδα μας προοδεύει καθημερινά, κάνοντας σταθερά βήματα μπροστά

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, η οποία φέτος είναι ιδιαίτερα απαιτητική λόγω της έξαρσης της κλιματικής κρίσης. Για τον λόγο αυτό, η Πολιτεία επιστρατεύει τις μεγαλύτερες δυνάμεις που είχε ποτέ στη διάθεσή της: 18.000 μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες και 1.800 δασοκομάντος. Ευχαριστώ θερμά τις ευρωπαϊκές χώρες που στέκονται αρωγοί δίπλα μας», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης των 164 νέων οχημάτων στην Πυροσβεστική, στο ΟΑΚΑ.

Όπως επισήμανε, σήμερα «έχουμε στη διάθεσή μας 85 αεροσκάφη, πάνω από 80 drones και σχεδόν 4.000 οχήματα διαφορετικού τύπου. Στο δυναμικό αυτό του στόλου της Πυροσβεστικής εντάσσονται από σήμερα 164 ακόμα σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα μεταφοράς ανθρώπινου δυναμικού, εξοπλισμού, νερού, διαφορετικών τύπων αυξάνοντας τη δυνατότητα να μπορούμε να παρέμβουμε πιο δραστικά σε περιοχές και αστικού τύπου αλλά προφανώς και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως «τα οχήματα που παραλαμβάνουμε σήμερα αντιστοιχούν στο ένα δέκατο των 1.400 νέων οχημάτων που θα ενισχύσουν την Πυροσβεστική μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ».

«Αυτές οι δράσεις αποτελούν σαφή απόδειξη της προόδου που σημειώνει καθημερινά η πατρίδα μας, ακολουθώντας έναν μεθοδικό και αποδοτικό σχεδιασμό. Θέλω να υπενθυμίσω πού βρισκόταν η Πολιτική Προστασία το 2019 και πού βρίσκεται σήμερα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων είπε ότι «η πρόληψη είναι αυτή η οποία τελικά αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές. Οι πυροσβέστες μας λένε ότι τις φωτιές του καλοκαιριού τις σβήνουμε ουσιαστικά τον χειμώνα».

Τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόληψης μ' έναν τρόπο εξαιρετικά οργανωμένο δαπανώντας πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε καθαρισμούς δασών, στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και στη γενικότερη προσπάθεια πρόωρης παρέμβασης ώστε οι φωτιές του καλοκαιριού να έχουν λιγότερο καταστροφικό αποτύπωμα.

Πρόσθεσε ότι σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2 δισ. ευρώ το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να βρεθούμε ως Ελλάδα πρωταγωνιστές στην Ευρώπη ως προς τις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας.

Αναφερόμενος στον προτεινόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για θέματα Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνοντας πως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί ταυτόχρονα την προστασία των πολιτών και τη στήριξη της κοινωνίας.

«Η κλιματική κρίση έχει έρθει για να μείνει. Εμείς το γνωρίζουμε καλά και γνωρίζουμε καλά ότι η πρόκληση αυτή δεν είναι μία πρόκληση εθνική αλλά μία πρόκληση ευρωπαϊκή» επανέλαβε και πρόσθεσε πως η χώρα μας στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συμπληρωματικά ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας ότι όταν μιλάμε για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν πρέπει μόνο να φροντίζουμε πώς θα μειώσουμε τις εκπομπές μας και πώς θα φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα το 2050 αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα ασφαλίσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες το 2025». 

Τόνισε ότι η αποστολή της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ότι οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας θα έχουν κάθε δυνατή υποστήριξη, ώστε οι νίκες να ξεπερνούν τις απώλειες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους και ότι οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα ανταποκριθούν με επάρκεια και φέτος στην αντιπυρική περίοδο. 

Έκλεισε λέγοντας ότι Πολιτική Προστασία είναι αυτή που εμφανίζεται όταν όλοι οι άλλοι φεύγουν. Είναι η όψη του κράτους όταν ο πολίτης το έχει περισσότερο ανάγκη καθώς και ότι επιδίωξη είναι οι κερδισμένες μάχες να είναι πολύ περισσότερες από τις χαμένες.

 

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού

«Κυρία Επίτροπε, κύριε Υπουργέ, κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, Αρχηγέ, αγαπητά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίες και κύριοι, είμαστε στην καρδιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που αποδεικνύεται δυστυχώς και αυτή μία από τις πιο απαιτητικές των τελευταίων ετών, με υψηλές θερμοκρασίες, έναν νέο επικείμενο καύσωνα, δυνατούς ανέμους και δυστυχώς την κλιματική κρίση πια σε έξαρση.

Γι’ αυτό και φέτος η Πολιτεία αντιπαρατάσσει στην απειλή της φωτιάς τις περισσότερες δυνάμεις που είχαμε ποτέ: 18.000 μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες, πάνω από 1.500 δασοκομάντος, επιπλέον προσωπικό.

Κυρία Επίτροπε, κυρία και κύριοι Ευρωβουλευτές από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πάντα στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, όπως και η Ελλάδα πάντα στέκεται στο πλευρό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών όταν αυτές δοκιμάζονται.

Έχουμε στη διάθεσή μας 85 αεροσκάφη, πάνω από 80 drones και σχεδόν 4.000 οχήματα διαφορετικού τύπου και, όπως βλέπετε πίσω μου, στο δυναμικό αυτό του στόλου της Πυροσβεστικής εντάσσονται από σήμερα 164 ακόμα σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα μεταφοράς ανθρώπινου δυναμικού, εξοπλισμού, νερού, διαφορετικών τύπων, αυξάνοντας τη δυνατότητα να μπορούμε να παρέμβουμε πιο δραστικά σε περιοχές και αστικού τύπου, αλλά προφανώς και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Θέλω να τονίσω ότι τα οχήματα τα οποία βλέπετε εντυπωσιακά παραταγμένα πίσω μας, είναι μόλις το 1/10, επαναλαμβάνω το 1/10 από τα 1.400 συνολικά οχήματα, τα οποία θα ενισχύσουν το Πυροσβεστικό Σώμα μέσα από το Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ».

Τα 296 θα έρθουν τους επόμενους μήνες, άλλα 331 θα προστεθούν στον στόλο της Πυροσβεστικής το 2026 και νομίζω ότι αυτοί είναι μόνο κάποιοι αριθμοί οι οποίοι μας δίνουν μία αίσθηση του τρόπου με τον οποίον έχει ενισχυθεί συνολικά η Πολιτική Προστασία από το 2019 μέχρι σήμερα.

Και ταυτόχρονα, νομίζω ότι αποτελούν και απόδειξη, έμπρακτη απόδειξη ότι καθημερινά η πατρίδα μας αλλάζει και προοδεύει, κάνοντας βήματα μπροστά, όχι πάντα με τους ρυθμούς που θα θέλαμε, αλλά σε κάθε περίπτωση ακολουθώντας έναν σχεδιασμό ο οποίος με προσήλωση και με επιμονή τελικά αποδίδει. Θέλω να θυμίσω που βρισκόταν η Πολιτική Προστασία το 2019 και που βρίσκεται σήμερα.

Αυτό δηλώνουν τα στοιχεία, αυτό όμως δηλώνουν και τα δικά σας πρόσωπα, τα πρόσωπα των γυναικών και των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αυτοδιοίκησης, όλων όσοι πολύ πιο οργανωμένα πια συντονίζονται για την αντιμετώπιση κάθε δασικής πυρκαγιάς, μικρής ή μεγάλης.

Πάντα αυτά τα πρόσωπα είναι κουρασμένα από αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια, είναι παράλληλα, όμως, και πολύ ικανοποιημένα, γιατί έχουν σώσει ζωές και έχουν σώσει περιουσίες.

Και είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε από πρώτο χέρι και την προσπάθεια του κράτους να κάνει πιο εύκολη, πιο αποτελεσματική, αλλά κυρίως πιο ασφαλή τη δική σας αποστολή, το βάρος το οποίο δίνουμε πια στις πολιτικές πρόληψης. Και θέλω να το τονίσω αυτό, κα Επίτροπε, η πρόληψη είναι αυτή η οποία τελικά αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές.

Οι πυροσβέστες μάς λένε ότι τις φωτιές του καλοκαιριού τις σβήνουμε ουσιαστικά τον χειμώνα. Και για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκούς πόρους, έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόληψης με έναν τρόπο εξαιρετικά οργανωμένο, δαπανώντας πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ σε καθαρισμούς δασών, στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και στη γενικότερη προσπάθεια πρόωρης παρέμβασης, έτσι ώστε οι φωτιές του καλοκαιριού να έχουν λιγότερο καταστροφικό αποτύπωμα.

 

Και βέβαια, σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το εμβληματικό πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». Ένα πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρεθούμε πια ως Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, πρωταγωνιστές στην Ευρώπη ως προς τις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας.

Θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά και τον Αναπληρωτή Υπουργό υπεύθυνο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τον κ. Νίκο Παπαθανάση, τα στελέχη του Υπερταμείου και ειδικά τον κ. Πάνο Σταμπουλίδη, ο οποίος έχει καταφέρει και έχει τρέξει με ταχύτητα αλλά και με απόλυτη διαφάνεια, να το τονίσω αυτό, παραπάνω από 900 διαγωνισμούς, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι σημαντικοί πόροι οι οποίοι εξασφαλίστηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας μετά την κρίση του Covid θα διατεθούν πράγματι για τους σκοπούς για τους οποίους είχαν εξαρχής προσδιοριστεί.

Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί. Και πράγματι η υποδομή η οποία έχει δημιουργηθεί στο PPF αποτελεί και τον οδηγό για το πώς μπορούμε να τρέχουμε μεγάλες διαγωνιστικές διαδικασίες με απόλυτη διαφάνεια, με ταχύτητα και με θρησκευτική προσήλωση στη νομιμότητα. Και νομίζω ότι τα αποτελέσματα τα βλέπετε, ήδη, πίσω μας.

Η κλιματική κρίση, κα Επίτροπε, έχει έρθει για να μείνει. Εμείς το γνωρίζουμε καλά και γνωρίζουμε επίσης καλά ότι η πρόκληση αυτή δεν είναι μία πρόκληση μόνο εθνική, είναι μία πρόκληση ευρωπαϊκή.

Στηρίζουμε απόλυτα τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχετε αναλάβει και με μεγάλη χαρά διαπίστωσα ότι στις πρώτες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2028 έως το 2034, υπάρχει πια μια πολύ σημαντική αύξηση των κονδυλίων που θα κατευθυνθούν στην πολιτική προστασία.

Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε, διότι χρειαζόμαστε τη στήριξη της Ευρώπης σε αυτές τις προσπάθειες, όχι μόνο ως προς τη λειτουργία του μηχανισμού rescEU, όπου νομίζω έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα συντονισμού, αλλά και ως προς την αναγνώριση ότι όταν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο πώς θα μειώσουμε τις εκπομπές μας και πώς θα φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα το 2050, αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα ασφαλίσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες το 2025.

Με άλλα λόγια, πώς θα επενδύσουμε περισσότερο στην προσαρμογή, σε αυτό το οποίο λέγεται «adaptation» και όχι μόνο «mitigation» της κλιματικής κρίσης. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σήμερα, διότι οι συμπολίτες μας στην Ελλάδα μπορεί να έχουν όλη την διάθεση να συμβάλουν στην προσπάθεια απανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας, θέλουν, όμως, το κράτος να είναι δίπλα τους τη στιγμή που θα δοκιμάζονται.

Και να κλείσω, με αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός και το οποίο νομίζω ότι καταδεικνύει τη σημασία της δικής σας αποστολής: η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που εμφανίζεται όταν όλοι οι υπόλοιποι φεύγουν. Εμφανίζεται σε κάθε δυσκολία. Είναι η όψη του κράτους όταν ο πολίτης το έχει περισσότερο ανάγκη και νομίζω ότι αυτό δίνει και ένα μέτρο, μία αίσθηση της βαρύτητας της δικής σας αποστολής.

Η δική μας αποστολή είναι να σας δώσουμε όλη τη στήριξη την οποία χρειάζεστε, σε τεχνικά μέσα, σε τεχνολογικά μέσα, σε χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορείτε να επιτελείτε αυτή την ιερή σας αποστολή όσο το δυνατόν καλύτερα.

Και ο σκοπός μας είναι πάντα να είναι οι κερδισμένες μάχες πολύ περισσότερες από τις χαμένες. Να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι η Πολιτεία θα είναι κοντά σας και σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι και φέτος, σε αυτή την ακόμα μία δύσκολη αντιπυρική περίοδο, θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων».

Γ. Κεφαλογιάννης: Εντός του 2025 θα παραληφθούν επιπλέον 296 οχήματα και το 2026 άλλα 331

«Η ενίσχυση αυτή μειώνει σημαντικά τον χρόνο απόκρισης σε δασικές πυρκαγιές. Τα οχήματα εντάσσονται στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, το οποίο στοχεύει στη στήριξη των πυροσβεστών, ενισχύοντας τόσο την ασφάλειά τους όσο και τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, νωρίτερα.

Όπως πρόσθεσε, εντός του 2025 θα παραληφθούν επιπλέον 296 οχήματα και το 2026 άλλα 331, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα θα διαθέτει συνολικά 1.400 νέα οχήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε επίσης τον κομβικό ρόλο της Πολιτικής Προστασίας: «Δεν είναι απλώς μια δημόσια υπηρεσία. Είναι το πρόσωπο της Πολιτείας στις πιο δύσκολες στιγμές, ο θεσμός που στέκεται εκεί όπου όλοι οι άλλοι, λόγω των συνθηκών, αποσύρονται. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε να είμαστε οργανωμένοι και συνεπείς».

Καταλήγοντας, τόνισε πως η Πολιτική Προστασία μετεξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και έγκαιρης απόκρισης, με διαλειτουργικές δομές και στρατηγική εθνικής εμβέλειας. «Σε αυτήν την πορεία έχουμε στο πλευρό μας τους Ευρωπαίους εταίρους, τις τοπικές κοινωνίες και – πάνω απ’ όλα – τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τα 164 νέα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, συνολικού προϋπολογισμού 15.550.000 ευρώ, είναι διαφόρων τύπων, τόσο μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού όσο και υδροφόρα πυροσβεστικά, παντός εδάφους, εξοπλισμένα με δεξαμενές νερού χωρητικότητας 12.000 λίτρων νερού, παρέχοντας μεγάλες κατασβεστικές δυνατότητες.

Λαμπίμπ: Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι η αλληλεγγύη δεν αποτελεί κενό γράμμα

Ακολούθως  μίλησε η Ευρωπαία Επίτροπος Ισότητας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χατζά Λαμπίμπ, η οποία και τόνισε ότι «η Ευρώπη αποτελεί την πιο γρήγορα θερμαινόμενη ήπειρο στον πλανήτη. Αντιμετωπίζουμε αυτές τις απειλές με τη δέουσα σοβαρότητα, και τα οχήματα που παραλαμβάνονται σήμερα το αποδεικνύουν. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας Πολιτικής Προστασίας».

Στη συνέχεια επισήμανε: «Τα συγκεκριμένα οχήματα δεν είναι απλώς πλήρως εξοπλισμένα, αλλά συμβολίζουν την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. Αποτυπώνουν την έννοια της ετοιμότητας στην πράξη. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι η αλληλεγγύη δεν αποτελεί κενό γράμμα, καθώς από το 2016 έχει ανταποκριθεί σε 21 αιτήματα συνδρομής σε πυρκαγιές και μόνο μέσα στον τρέχοντα μήνα σε τρία αιτήματα για γειτονικές χώρες».