Πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους ο Κ. Τασούλας

Πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους ο Κ. Τασούλας

Πρόεδρος της Βουλής επανεκλέχτηκε με 270 ψήφους και 26 «παρών» ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ «παρών» οι βουλευτές του ΚΚΕ. Συνολικά ψήφισαν 296 βουλευτές. Εκλογή Γραμματέων και Κοσμητόρων, παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όπως έγινε γνωστό, έλειπαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν, οι οποίοι έστειλαν επιστολή ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα.

Ακόμα δεν παρευρίσκονταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, ενώ δεν ψήφισαν οι Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ) και Όθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν, χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό. Μετά το πέρας των εκλογικών διαδικασιών ορκίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα, «εν ονόματι της Αρχής της Δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής Αρχής» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, αμέσως μετά την επανεκλογή του, από το Σώμα που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023.

 Αυτή η «φευγαλέα» Βουλή δεν συνιστά ένα στίγμα γι' αυτή, όπως υπονοείται από κάποιες διατυπώσεις περί Βουλής μιας ημέρας ή περί βουλευτών ορισμένων ωρών, σημείωσε ο κ. Τασούλας. Το «φευγαλέο» της Βουλής υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές πρωταρχίες και προτεραιότητες, οι οποίες συγκροτούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος, επισήμανε ο κ. Τασούλας.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα τόσο στο Σύνταγμα του 1864, που θέσπισε για πρώτη φορά την Αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας: Έκτοτε, ανώτατο όργανο του κράτους είναι ο λαός και όχι ο ανώτατος άρχων είπε ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε:

«Μέσα στα θεσμικά νάματα αυτού του Συντάγματος γεννήθηκε τον Αύγουστο 1875 η Αρχή της Δεδηλωμένης. Γεννήθηκε από τον περίφημο λόγο του θρόνου του Γεωργίου του Α', ο οποίος είπε ότι απαραίτητο προσόν των κυβερνήσεων που θα καλεί για να τους αναθέσει την κυβέρνηση είναι η δεδηλωμένη της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτικής πλειονοψηφίας. Έκτοτε πέρασαν 100 χρόνια για να θεσπιστεί ρητά η Αρχή της Δεδηλωμένης στο Σύνταγμα του 1975. Και επακόλουθο της Αρχής της Δεδηλωμένης είναι η πλειοψηφική Αρχή που αποτελεί κοινοβουλευτική κατάκτηση και προτίμηση σαφή του συντακτικού νομοθέτη».

«Εν ονόματι της Αρχής της Δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής Αρχής, αυτών των δύο κορυφαίων παραμέτρων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα» εξήγησε ο κ. Τασούλας, υποσχόμενος ότι θα υπηρετήσει την προετοιμασία της για την επόμενη, η οποία θα ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή της 25ης Ιουνίου.

 Είμαι βέβαιος, είπε ο κ. Τασούλας «ότι τα λόγια του προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριωτάτου Ιερώνυμου, θα τηρηθούν: Η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή, γόνιμη και δημιουργική. Και νομίζω ότι από σήμερα όλοι κατανοούμε ότι το "φευγαλέο" αυτής της θητείας δεν μειώνει καθόλου το σημαντικό της εκλογής σας» είπε ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Η διαδικασία εκλογής του προεδρείου στη Βουλή

Αναλυτικότερα, εκλέχθηκαν - πέραν του προέδρου της Βουλής - οι τρεις αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς από την πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ένας αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας από τη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ένας αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας από την τρίτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς και ένας αντιπρόεδρος από τις υπόλοιπες δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α' Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β' Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ' αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Για τη θέση του στ' αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ' αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Μετά την εκλογή των παραπάνω προσώπων αναμένεται η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα, λόγω της διαπίστωσης αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή ορκίστηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023. 

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Μαϊου 2023, ώρα 10:51