Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει το τρένο του 5G

Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει το τρένο του 5G

Την ανάγκη να προλάβει η Ελλάδα το τρένο του 5G επεσήμανε ο Κυρ. Πιερρακάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι όσον αφορά το θέμα των επενδύσεων στο κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης αυτές εστιάζουν στην απλοποίηση και τη λειτουργικότητα.

Μιλώντας στο Athens Investment Forum του του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: «Η Ελληνική Οικονομία στη Νέα Εποχή των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης», ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση στο επιτόκιο του ομολόγου επιβεβαιώνει και το κλίμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές στοχεύσεις του υπουργείου του.

«Υπάρχουν τέσσερις βασικές στοχεύσεις που αντανακλώνται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και δείχνουν το φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Η πρώτη έχει να κάνει με την ίδρυση της νέας πλατφόρμας gov.gr με όλες τις υπηρεσίες του κράτους προς τον πολίτη. Το κράτος είναι ένα και θα πρέπει να λειτουργεί μέσα από ένα one stop shop. Εκεί ακριβώς θα στηρίζεται και η νέα πλατφόρμα», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Το δεύτερο μεγάλο έργο έχει να κάνει με τις υπηρεσίες ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης, ώστε το κράτος να μπορεί να ταυτοποιεί τον πολίτη, με τις νέες ταυτότητες για τις οποίες είναι ήδη στον αέρα ο διαγωνισμός μέσα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  

«Το τρίτο μεγάλο έργο σχετίζεται με τη λεγόμενη άρση των εμποδίων και απλοποίησης των διαδικασιών. Απλές λειτουργίες (π.χ. ανανέωση διπλωμάτων κ.τ.λ.) θα περάσουν σε web services έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη», επεσήμανε ο υπουργός.

Η επένδυση στην προσβασιμότητα στα δίκτυα είναι η τέταρτη στόχευση του υπουργείου: «Στο νέο νόμο υπάρχουν μία σειρά από άρθρα που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση και αδειοδότηση ψηφιακών κέντρων. Είναι αναγκαία συνθήκη ώστε να προχωρήσει η χώρα στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών και να περάσει η χώρα στην εποχή του 5G. Στο τέλος του 2020 θα γίνει η δημοπράτηση για την εκχώρηση του βασικού φάσματος για τα δίκτυα 5G. Σκοπός είναι να μη χάσει η Ελλάδα το τρένο και στην ανάπτυξη αυτών των δικτύων δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. 

«Μέσα στο 2021 η έκδοση των νέων ταυτοτήτων»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε πως ο διαγωνισμός για τι νέες ταυτότητες θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019 ενώ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την έκδοσή εντός του 2021.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία, όπου οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».

«Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Για παράδειγμα όπως είπε, μια από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων, μπορεί να είναι να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση, ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ.

Διευκρίνισε ότι η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αλλά «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας, είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα  και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου.

«Θα γίνει και εδώ», διαβεβαίωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.

Δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσει στους πολίτες η αλλαγή των ταυτοτήτων και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο».