Κυρ. Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Λύσαμε μια ιστορική εκκρεμότητα

Κυρ. Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Λύσαμε μια ιστορική εκκρεμότητα

«Το νομοσχέδιο πέρασε, αλλά όλα θα κριθούν στην εφαρμογή», ανέφερε, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή, επισημαίνοντας πως ήδη υπάρχουν προτάσεις από μεγάλα και σημαντικά πανεπιστήμια, να έλθουν στη χώρα μας.

Μιλώντας στον Ant1 ο υπουργός Παιδείας αρχικά επισήμανε ότι «ο νόμος έθεσε τα αυστηρότερα κριτήρια για την εγκατάσταση παραρτημάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού», και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν προτάσεις από μεγάλα και σημαντικά πανεπιστήμια, ώστε να έλθουν στη χώρα μας και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις». Τόνισε πως «το 60% των Ελλήνων ακαδημαϊκών λειτουργούν εκτός Ελλάδος».

Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως με τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση λύθηκε μια ιστορική ανορθογραφία για την οποία συζητάμε τα τελευταία σαράντα χρόνια, καθώς είχαμε απομείνει εμείς κι η Κούβα να αρνούμαστε το προφανές.

«Οι ρυθμίσεις που κάναμε, αφορούν την αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων. Λάβαμε μία ρητή εντολή: Να πετύχουμε πράγματα και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να φέρουμε τη χώρα στο 2024» ανέφερε ακόμα και συμπλήρωσε πως «τα επιχειρήματα του νομοσχεδίου που απλώθηκαν στη Βουλή, ήταν καταλυτικά. Μόνο εμείς και η Κούβα δεν είχαμε μη κρατικά πανεπιστήμια, λύσαμε μία ιστορική εκκρεμότητα».

Επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται νέες ιδέες και νέες αντιπαραθέσεις για να βγει από την ακινησία και εμφανίστηκε και πάλι βέβαιος πως μεγάλο ρόλο στην επόμενη μέρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα παίξει η ελληνική πανεπιστημιακά διασπορά, τόσο για τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα όσο και για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνέχισε λέγοντας πως «τα κριτήρια για τους καθηγητές, αλλά και την κτιριακή εγκατάσταση, είναι συγκεκριμένα και αυστηρότατα. Ήδη, κορυφαία αμερικανικά Πανεπιστήμια έχουν εκφράσει την επιθυμία να δομήσουν κοινά μεταπτυχιακά μαζί με ελληνικά».

Όσον αφορά τον νόμο είπε πως από «τα 176 από τα 205 άρθρα αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια. Η χρηματοδότηση έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2019».

«Η πλειοψηφία των ρυθμίσεων που περιείχε το νομοσχέδιο αφορά την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, αυξάνεται η χρηματοδότηση τους και διπλασιάζονται οι ποιητικές εστίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε και συμπλήρωσε «φθάνουν αυτά τα χρήματα; Όχι, πρέπει να αυξηθούν», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Παιδείας, επεσήμανε αναφερόμενο στο θέμα της βίας ανηλίκων και την έξαρση της και στα σχολεία, είπε ότι επίκειται να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για την καταπολέμηση της.

Τέλος, αναφερόμενος στα επεισόδια μέσα και έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η Αστυνομία δεν μένει πλέον απλός παρατηρητής και επεμβαίνει όταν χρειάζεται.