Κυρ. Μητσοτάκης: Στοχευμένα μέτρα για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια - Καμία έκνομη ενέργεια δεν θα μείνει ατιμώρητη
Eurokinissi
Eurokinissi

Κυρ. Μητσοτάκης: Στοχευμένα μέτρα για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια - Καμία έκνομη ενέργεια δεν θα μείνει ατιμώρητη

Πλέγμα στοχευμένων παρεμβάσεων με σκοπό την εξάλειψη των φαινομένων βίας και ανομίας στο χώρο των Πανεπιστημίων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λέξη «κλειδί» των παρεμβάσεων θα είναι «συνέπειες». Τόσο σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο, όσο και σε αστικό, για τους δράστες.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε, εντός των επόμενων ημερών, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα μεταφραστούν σε άμεσες πρωτοβουλίες. 

Η λέξη «κλειδί» των παρεμβάσεων θα είναι «συνέπειες». Τόσο σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο, όσο και σε αστικό, για τους δράστες. Παράλληλα θα υπάρχουν συνέπειες και σε μεμονωμένες περιπτώσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή του νόμου ή αντίστοιχων αποφάσεων. 

Επιπλέον, η εφαρμογή των Σχεδίων Ασφαλείας από το σύνολο των Πανεπιστημίων καθίσταται επείγουσα. Το δρόμο έχουν δείξει, τόσο οι δεκάδες εκκενώσεις καταλήψεων και οι επιτυχείς επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνέχεια της κατάργησης του ασύλου ανομίας από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα γήπεδα και, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, έχουν υλοποιηθεί σε απόλυτο βαθμό.

Π. Μαρινάκης: Πρέπει να αλλάξουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε την επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός διδακτορικού φοιτητή χαρακτηρίζοντάς της ως «βαρύτατο έγκλημα», προτείνοντας να διαγράφεται όποιος φοιτητής κριθεί με απόφαση της Δικαιοσύνης ότι συμμετέχει σε τέτοιες επιθέσεις.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Action 24, αναφερόμενος στην πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε ότι «δεν πέτυχε ως εγχείρημα», εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά λέγοντας ότι για χρόνια «είτε έκλειναν τα μάτια είστε στήριζαν ανοιχτά τις νοσηρές μειοψηφίες φοιτητών και μη φοιτητών που "μόλυναν" με παραβατικότητα τα ελληνικά πανεπιστήμια».

«Αυτό που επικρατούσε για 10ετιες στη χώρα ήταν ένα από τα πιο τραγικά φαινόμενα της μεταπολίτευσης καθώς κατά ένα ποσοστό τα πανεπιστήμια γίνονταν χώρος εγκληματικότητας και ανομίας» είπε αρχικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Επίσης, κριτική άσκησε και στη στάση των κομμάτων της Αριστεράς, λέγοντας ότι «για πάρα πολλά χρόνια πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος και αναφέρομαι στην αριστερά και την κεντροαριστερά, δεν ήταν στη σωστή πλευρά και δεν στέκονταν στο πλευρό της σιωπηρής πλειοψηφίας και είτε έκλειναν τα μάτια είτε στήριζαν ανοιχτά τις νοσηρές μειοψηφίες φοιτητών και μη φοιτητών που "μόλυναν" με παραβατικότητα τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Αφού εξέφρασε την ελπίδα οι κουκουλοφόροι που εισέβαλαν στη Νομική «να έχουν παραδειγματική τιμωρία με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως αποφασίσει η δικαιοσύνη», τόνισε ότι «το έγκλημα πρέπει να λέγεται έγκλημα, για χρόνια δεν μιλούσαν για εγκληματίες, υπήρχαν πορείες για το άσυλο».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «το πιο σημαντικό για μένα που πρέπει να μπει στον δημόσιο διάλογο με ευθύνη όλων μας, είναι ένα αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο. Συλλαμβάνεται κάποιος γα πράξη όπως αυτή στη Νομική, θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φοιτητής. Πέραν από τις ποινικές συνέπειες πρέπει να υπάρχουν και πειθαρχικές. Άνθρωποι που κάνουν δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος συμφοιτητών, καθηγητών, του οποιουδήποτε, να ξέρουν ότι πέραν από τις βαριές ποινές, για μένα θα πρέπει να υπάρχουν πολύ σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης. Με κλιμάκωση, π.χ. η επίθεση στη Νομική είναι ακραία και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την αυστηρότερη ποινή. Δεν μπορεί στα σχολεία να έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από ό,τι στα πανεπιστήμια».

Επίσης, είπε «δεν αρκεί μόνο να επεμβαίνει η αστυνομία και να μην έχει αυτό τον περιορισμό «καθώς «υπάρχουν πρυτανικές αρχές που συνεργάζονται και πρυτανικές αρχές που κλείνουν τα μάτια», ενώ αναφέρθηκε στην πανεπιστημιακή αστυνομία λέγοντας «δεν πέτυχε το εγχείρημα».

«Έτσι όπως είχε σχεδιαστεί δεν ήταν σωστό να εφαρμοστεί. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πήγαν χαμένοι πήγαν σε άλλες υπηρεσίες» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «αυτοί οι εγκληματίες είναι στα μεγάλα ιδρύματα  της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάποιοι είναι φοιτητές και κάποιοι όχι, άρα πρέπει η δράση τους να αντιμετωπιστεί από την κανονική αστυνομία».

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία ήταν μια άοπλη αστυνομία, αυτό που έγινε στη Νομική αντιμετωπίζεται από αστυνομικούς που διαχειρίζονται βαρύ έγκλημα. Πρέπει να δημιουργηθούν πρωτόκολλα ασφαλείας των πανεπιστημίων, μέσα σε αυτό να δούμε και τη συμμόρφωση των ΑΕΙ, να δούμε αν πρέπει να στηριχθεί περισσότερο ιδιωτική φύλαξη, οι κάμερες, η περιφρούρηση του συστήματος εισόδου», κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.