Κυρ. Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Σταματήστε να αμφισβητείτε την κυριαρχία των νησιών

Κυρ. Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Σταματήστε να αμφισβητείτε την κυριαρχία των νησιών

Ένταση επικράτησε στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα όταν πήρε το λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί και ανεβάζει την ένταση. Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Τουρκία πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και να προσέλθει σε διάλογο χωρίς εντάσεις.»

«Οι υπεύθυνοι ηγέτες κάνουν διάλογο χωρίς ακραία ρητορική» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ενώ είχε προηγηθεί δήλωση του Τούρκου προέδρου «δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε την Ελλάδα», κατηγορώντας για μια ακόμη φορά την ελληνική πολιτική πως βασίζεται στα ψέμματα.

«Δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Η πολιτική τους βασίζεται σε ψέμματα, δεν είναι ειλικρινείς», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι πολλές χώρες, στη Σύνοδο της Πράγας, είπαν ότι περιμένουν βήματα από την Τουρκία για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Ελλάδα.

Στο ίδιο μοτίβο, κατά τη διάρκεια του δείπνου που διοργανώνει η προεδρία της Τσεχίας προς τιμήν των ηγετών, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο και μεταξύ άλλων απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών.

Επισήμανε δε ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ωστόσο, εξερχόμενος από το δείπνο ο Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου επαναλαμβάνοντας όλες τις παραπάνω δηλώσεις και τους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας πως «ο κύριος (σ.σ. ο Έλληνας πρωθυπουργός) φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου και επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο».

«Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο. Και εκεί μας απάντησε. Θεώρησε πως εμείς χρησιμοποιήσαμε σκληρά λόγια. Αλλά δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει», υποστήριξε, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τη φράση ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», λέγοντας ότι η Ελλάδα κατανοεί το μήνυμα της Άγκυρας.  «Πρέπει να το ξέρουν και να το καταλάβουν και αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα και εκείνοι το κατάλαβαν», σημείωσε μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για να προσθέσει: «όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, αυτή θα είναι η απάντησή μας». 

«Δεν έχουμε επί του παρόντος τίποτα να πούμε με την Ελλάδα» συμπλήρωσε ακόμα ο Ερντογάν, λέγοντας ωστόσο πως «το αφήνουμε στο χρόνο και μέσα στο χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Τούρκος πρόεδρος στις συναντήσεις του στην Πράγα δεν βρήκε ευήκοα ώτα, ούτε στο πάνελ ούτε στις διμερείς επαφές και αντιθέτως  η σύσταση όλων των Ευρωπαίων ηγετών ήταν να σταματήσει αυτή την τακτική, καθώς ο μόνος δρόμος είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Σημειώνουν ότι κ. Ερντογάν είχε ζητήσει το λόγο στο δείπνο και γενικώς είχε μια ρητορική κατά της Ευρώπης. Και επιτέθηκε στην Ελλάδα ως μη είθισται σε μια τέτοια συνάντηση. «Ο Μητσοτάκης δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει αναπάντητα όλα αυτά. Και απάντηση του ήταν στο πλαίσιο του κύρους που διέπει το λόγο του» επισήμαναν.

Η θέση της χώρας μας είναι γνωστή, ανέφεραν λέγοντας ότι «ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, Δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Κανείς δεν απειλεί την κυριαρχία χώρας και κυριαρχικά δικαιώματα», υπογράμμισαν.

Αντίθετος σε ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σχετικά με τη στάση της Άγκυρας ως προς την υποψηφιότητα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι αντίθετη, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για πιο σκληρή σουηδική στάση κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Όσο οι τρομοκρατικές οργανώσεις διαδηλώνουν στους σουηδικούς δρόμους και οι τρομοκράτες είναι παρόντες στο κοινοβούλιό τους, η προσέγγισή μας στο θέμα δεν θα είναι θετική», τόνισε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Πιθανή μια συνάντηση με τον Άσαντ

Παράλληλα, ο Ερντογάν σχετικά με το αν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, απάντησε θετικά, «όταν θα είναι κατάλληλη η στιγμή», καθώς και ότι δεν αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο, ενισχύοντας τα πρόσφατα βήματα για αναθέρμανση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

«Προς το παρόν, τέτοια συνάντηση δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι αδύνατο να συναντηθώ με τον Άσαντ», τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Οποιαδήποτε ομαλοποίηση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τους συσχετισμούς στον δεκαετή πόλεμο στη Συρία. Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των Σύριων ανταρτών στο τελευταίο μεγάλο εδαφικό τους έρεισμα στα βορειοδυτικά, αφού ο Άσαντ νίκησε τους αντάρτες στην υπόλοιπη χώρα, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.